Roadtrip met baby of peuter? 4 tips voor een soepele reis

roadtrip met baby op peuter

Het plannen van een roadtrip met een baby of peuter kan een ontmoedigende taak lijken. Hoe houd je je kleintje tevreden als je onderweg bent? Wat als je kind de hele reis huilt? Hoe zorg je ervoor dat het hele gezin veilig en gezond aankomt? Maak je geen zorgen! Deze vier handige tips voor roadtrips met peuters of baby’s zorgen voor een vlotte rit voor iedereen. Schep de juiste randvoorwaarden. Dit doe je al door te beginnen met je auto verzekeren, de auto een grote beurt geven en nieuwe autobanden plaatsen. Lekkere hapjes mee voor iedereen. En goede zonwering, zodat de achterbank niet te warm wordt. En dan nog genoeg afleiding creëren voor de kleintjes.

Roadtrip met baby? Leid af met eten

Flesjes voor baby’s of tussendoortjes voor peuters zorgen voor lekkere afwisseling tijdens roadtrips. Je kunt je baby ook op de achterbank vergezellen om onderweg gepureerde babyvoeding of rijstgraan te lepelen. Het is echter belangrijk om kinderen veilig in hun autostoeltjes vastgegespt te houden, dus als je je kleintje nog steeds borstvoeding geeft, moet je hiervoor pauzes inplannen. Pak voor peuters bovendien wat gezonde reissnacks in, zoals volkoren granen of fruit in hapklare stukjes. Doe snacks in aparte containers en geef ze één voor één. Dan heb je meerdere momenten voor afleiding. Neem geen snoep mee waar suikers inzitten, om misselijke kinderen te voorkomen.

Ga zelf ook op de achterbank zitten

Als je met een andere volwassene reist, helpt het als één volwassene minstens een deel van de reis op de achterbank kan zitten tijdens de vakantie. Gebruik je tijd onderweg om te spelen met je baby. Breng wat bekende boeken en speelgoed mee. En verras je kleintje ook met wat nieuwe speeltjes. Als je voorin zit, kun je amper aandacht aan ze geven. En kunnen kleintjes zich snel gaan vervelen. Door op de achterbank naast je baby of peuter te zitten tijdens de roadtrip kun je het veel interessanter maken voor je kleintje. Dan vliegt de tijd voorbij. En wordt een roadtrip met baby of peuter een plezierige tijd.

Kijk onderweg naar films

Zelfs als je je kinderen niet toestaat om thuis televisie of films te kijken, kun je overwegen de regels voor een roadtrip met een peuter of baby even te laten varen. Bezorgd dat je kinderen elke keer dat ze vastgegespt worden een film verwachten? Doe wat andere ouders doen door te zeggen dat films alleen werken als je ver van huis bent. Als je auto is uitgerust met een entertainmentsysteem achterin, kun je net zo goed een paar films bij de hand hebben om af te spelen tijdens een lange vertraging op de weg. Want soms kom je ook files tegen. Een goede tip voor als je kinderen nog niet naar school gaan is ook: ga buiten de schoolvakanties op reis. Dat scheelt veel drukte op de weg. En de overnachtingen zijn ook veel goedkoper.

Luister naar muziek

Muziek is een van de beste hulpmiddelen om gezinnen tevreden en vermaakt te houden tijdens een roadtrip met het gezin. Muziek biedt ook een prachtige toegangspoort tot andere culturen. Luisteren naar muziek in een andere taal is een gemakkelijke en leuke manier om baby’s en peuters bloot te stellen aan de klanken van woorden van een andere taal. Dus je kunt ervoor kiezen om onderweg naar bijvoorbeeld Franse of Spaanse nummers te luisteren in auto. Natuurlijk kun je ook gewoon voor je eigen favoriete muziek kiezen. De muziek tijdens vakanties blijven lang in de herinnering van kinderen. Ga jezelf maar na! Sommige nummers horen onlosmakelijk bij een van de avonturen uit je eigen jeugd. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.