Fietsvakantie in Nederland, leuk voor de kinderen!

Fietsvakantie in Nederland

FietsvakantieNu we niet allemaal naar het buitenland op vakantie willen, is het tijd om ons eigen land te verkennen. Er zijn zoveel mooie plekjes waar je nog nooit geweest bent. En hoe leuk is het om je kinderen andere streken te laten zien van Nederland? Omdat wij in een fietsland wonen is het geen gek idee om dit jaar een fietsvakantie in Nederland te organiseren met het gezin. We geven graag wat tips over mooie routes.

Op de fiets in eigen land

Fietsvakantie in NederlandBijna nergens op de wereld vind je op zo’n klein oppervlakte zoveel verschillende landschappen, landhuizen, kastelen en stranden als in Nederland. In elk hoekje is wel iets bijzonders te ontdekken. En dat kan allemaal op de fiets, want er is in ons land naar schatting 37 duizend kilometer fietspad aangelegd. Kleine kinderen kunnen achterop. Of huur een tandem. Gaan opa en oma mee? Je kunt tegenwoordig zelfs online een elektrische fiets bestellen. Iedereen kan mee op de fiets. En grote afstanden hoef je niet af te leggen. Maar het kan wel. Een fietsvakantie in Nederland is dus een goed idee.

1. Fietsvakantie Voorne-Putten

Voorne PuttenDe brug tussen Zuid-Holland en Zeeland. Eén eiland? Of twee eilanden? Voorne en Putten zijn van elkaar gescheiden door de historische scheepvaartroute, de Bernisse. Het eiland is vormt de overgang van stad naar zee en land. Vlak bij Rotterdam en toch ook mooie gestrekte vlakten met 300 kilometer fietspaden. Er ligt een schat aan geschiedenis, traditie en cultuur. Die je met gemak af kunt wisselen met waterpret. In de badplaatsen Rockanje en Hellevoetsluis. Geniet van watersporten en strand en bezoek historische havens.

2. Kustroute op de fiets

kustroute op de fietsHet heet de LF Kustroute en is een totale route, die je per fiets af kunt leggen. Van Zeeland tot Noord Oost Groningen fietsen langs de Nederlandse kust. Hoe leuk is dat?! Met de wind in je haren, soms wind tegen, soms wind mee. Maar de zee geeft altijd een gevoel van vrijheid. En je kunt bij mooi weer op elk moment een duik in zee nemen. Of heerlijke pauzes op het strand en in de duinen nemen. De route is 610 kilometer lang, maar je kunt natuurlijk ook een stukje doen. Naar gelang de tijd die je hebt en het tempo dat je fietst met je gezin.

3. De Waddeneilanden

De Waddeneilanden zijn bij uitstek geschikt om mooie fietstochten te maken. Bij de VVV van elk eiland kun je een handige fiets kaart kopen voor een paar euro. Daar fiets je ook door redelijk vlak landschap naar vuurtorens en stranden. Met de wind in je haren. Je kunt elke dag een andere route fietsen of zelfs een lange tocht maken van Texel tot aan de Duitse Waddeneilanden. ‘Eilandhoppen’ is echt niet alleen in Griekenland mogelijk. Zo’n trektocht is toch een mooi avontuur om nooit te vergeten.

4. Fietsen langs de Hanzesteden

Fietsroute hanzestedenDoe de Hanzetour, fietsen door de IJsselvallei èn kennismaken met de mooiste Nederlandse Hanzesteden. Vol natuur en cultuur. Vergaap je aan indrukwekkende middeleeuwse Hanzesteden zoals Deventer, Doesburg, Zutphen, Hattem, Zwolle, Kampen, Elburg, Harderwijk en Arnhem. En onderweg kom je langs de Veluwe Randmeren -de voormalige Zuiderzee, de tuinen van Paleis het Loo en de hoge Veluwe. Dan heb je de mooiste plekken van Midden Nederland wel allemaal gezien. Fiets in de voetstappen van de kooplieden uit vervlogen tijden. En ontdek de oudste bossen van Nederland. Heidevelden, zandverstuivingen en landgoederen wisselen elkaar af langs deze route.

Dit zijn slechts een paar voorbeelden. Want er zijn meer rivieren waar je langs kunt fietsen, gebieden die je met het gezin op de fiets ontdekken kunt. Wil je helemaal geen hotels of campings boeken, stap dan gewoon vanaf huis op de fiets. En fiets elke dag een andere kant op. In elk deel van Nederland kun je mooie fietsroutes beleven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.