Kindermuziekweek 2024: t/m 14 april concerten door heel Nederland

Kindermuziekweek 2024

Met een harde slag op een grote gong opent niemand minder dan Jamai op vrijdagmorgen 5 april 2024 in De Doelen in Rotterdam de zesde editie van de landelijke Kindermuziekweek. Aansluitend speelt en zingt een grote Doe Maar Mee Band. Deze bestaat uit 150 basisschoolleerlingen en musici van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, samen met 500 kinderen in de zaal het nieuwe Kindermuziekweeklied Energie. Bekijk de clip van dit nieuwe lied hier:

Deze titel staat voor het thema van dit jaar. Meer dan 100 organisaties organiseren verspreid over heel het land meer dan 350 activiteiten. Van het Muziekgebouw tot een kinderdagverblijf en van het Noord Nederlands Orkest tot een lokaal jeugdensemble. Kinderen kunnen bij tal van instellingen een Gouden Muziekwens inleveren. De Kindermuziekweek is een initiatief van veertien grote Nederlandse organisaties uit de muzieksector. Zij slaan jaarlijks de handen ineen om alle kinderen in Nederland ruim een week lang te laten genieten van het maken van én het luisteren naar livemuziek.

Tien dagen lang honderden concerten en activiteiten in heel Nederland van 5 tot en met 14 april!

Spectaculaire start kindermuziekweek 2024

De zesde editie van de landelijke Kindermuziekweek is vrijdagmorgen 5 april 2024 van start gegaan. Met een spectaculair en kleurrijk concert in de Grote Zaal van De Doelen in Rotterdam. Een grote Doe Maar Mee Band, bestaande uit musici van het Rotterdams Philharmonisch Orkest en honderd basisschoolleerlingen op trombones in alle kleuren van de regenboog. En vijfenzeventig kinderen op percussie-instrumenten speelde de sterren van de hemel.

kindermuziekweek 2024

De vele honderden kinderen in de zaal deden hartstochtelijk mee. Met een geroutineerde slag op een grote gong verklaarde Jamai, die in zijn jonge jaren slagwerker in een brassband was, de Kindermuziekweek officieel voor geopend. Hij benadrukte het plezier dat muziek geeft en dat het daarvoor niet uitmaakt hoeveel talent je hebt. Op kindermuziekweek.nl vind je meer informatie over deze muzikale week!

10 dagen lang honderden activiteiten door heel Nederland

Tien dagen lang vinden er verspreid over heel het land honderden activiteiten en concerten plaats. Overal in Nederland worden Doe Maar Mee Bands gevormd en kinderen kunnen bij tal van instellingen een Gouden Muziekwens inleveren. De Kindermuziekweek is een initiatief van veertien toonaangevende Nederlandse organisaties uit de muzieksector. Jaarlijks slaan zij de handen ineen om alle kinderen in Nederland ruim een week lang te laten genieten van het maken van én het luisteren naar livemuziek.

Bekijk hier alle activiteiten van de kindermuziekweek!
Voor alle leeftijden!

Willem Wilminkprijs

Vandaag zijn ook de genomineerden voor de Willem Wilminkprijs 2024, voor het beste kinderlied, bekendgemaakt. Steven Wouterlood, Jurrian van Dongen en Gerson Main/Daan Faber/Diorno ‘Dio’ Braaf/Marnix Dorrestein. De winnende tekstschrijver(s) wordt maandag 15 april bekendgemaakt in het Muziekcentrum in Enschede. De prijsuitreiking vormt traditiegetrouw de afsluiting van de Kindermuziekweek.

Er wordt dit jaar een recordaantal Doe Maar Mee Bands opgericht in het kader van de Kindermuziekweek. Deze bands bestaan uit kinderen én professionele musici. Alleen al in de provincie Gelderland zijn er tien Doe Maar Mee Bands actief bestaande uit (bij elkaar opgeteld) 2.800 (!) kinderen. De professionele musici komen daar nog bij.

De grote man achter de Doe Maar Mee Bands is Arend Nijhuis van Cultuur Oost:

“Samenspelen vormt een enorme bron van plezier en de Doe Maar Mee Bands tonen dit opnieuw aan. Zorg voor ‘muzikale trapveldjes’ en gun kinderen en muzikanten het plezier van samen muziek maken, zonder daar allerlei oordelen aan te koppelen.” Arend heeft zo zijn ideeën over het traditionele muziekonderwijs: “Kinderen betreden hoopvol, nieuwsgierig en enthousiast de eerste muziekles om niet lang daarna gedesillusioneerd ermee op te houden: na drie lessen weten ze hoe de les er over een jaar uitziet. En ze dachten nog wel dat muziek leuk was.” Hij vindt: “Meteen samenspelen, vanaf het allereerste begin.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.