Zelf je tuin bestraten? 6 Simpele stappen voor het beste resultaat

Zelf je tuin bestraten

Het is leuk om je tuin zelf te ontwerpen. Je bedenkt op welke plek je bloemen en planten wilt hebben of een stukje gras. En dat is allemaal ook nog makkelijk zelf uit te voeren. Maar als het aankomt op de tuin bestraten, dan denken veel mensen nog even na. Je kunt het door een vakman laten doen. Maar als je de klus zelf oppakt, moet je wel weten hoe. Probeer het niet in een middagje klaar te hebben en pak het professioneel aan. Met deze tips kom je een heel eind.

1. Zelf je tuin bestraten? Maak een plan op papier!

Ook al weet je precies hoe je de tuin wilt bestraten, het is belangrijk dat je eerst een plan op papier maakt. Een schets waarin je op schaal je tuin tekent. Meet eerst de tuin nauwkeurig op. Bepaal hoeveel meter of halve meters staan voor één centimeter en teken de tuin op papier. Zo kun je heel precies uitrekenen hoeveel tuintegels je nodig hebt, voordat je aan de slag gaat. Voor inspiratie kun je natuurlijk het internet afstruinen en op Pinterest kijken wat je mooi vindt.

tuintegels Franse stijl

2. Bepaal aan de hand van je plan welke bestrating je wilt gebruiken

Er zijn zoveel verschillende soorten tuintegels, dat het moeilijk kan zijn om te kiezen. Ook de manier van leggen kan een bepaalde uitstraling geven. Dus bestudeer dat ook altijd even. Met kleinere tegels hoef je minder vaak te snijden en kun je preciezer werken. Maar met grotere tegels ben je weer sneller klaar. Kijk ook naar je budget. Tuin bestrating  is er in veel prijsklassen. Dat kan je ook helpen om de keuzemogelijkheden enigszins te beperken. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit betontegels, natuursteen, klinkers of keien. En als je een zwembad in de tuin hebt, moet je ook op zoek naar zwembadranden voor een mooi verloop van het terras. Als je alle tegels hebt besteld, kun je aan de slag.

3. Zelf je tuin bestraten? Aan de slag met de ondergrond

Voor het leggen van tegels en stenen is het heel belangrijk dat je een goede ondergrond gebruikt. Als je ze gewoon op de aarde legt, zullen ze zeker verzakken. En dat geeft een ongelijk terras, waar je over struikelen kunt. Wat kun je daaraan doen?

– Het deel waar de bestrating moet komen graaf je de grond 15 tot 20 cm uit

– je brengt op dat deel laag geel zand aan. Geel zand geeft een goede basis en fundering. Hiermee voorkom je verzakkingen

– Tril het zandbed goed aan met een trilapparaat (die kun je huren) en strijk het gele zand hierna goed glad

– Om ervoor te zorgen dat het water de border in stroomt en niet op het terras blijft staan, maak je een lichte afloop van het oppervlak. Het is al genoeg om een afloop van 1 cm per meter aan te houden. Dus elke meter ligt de grond een centimeter lager, zodat het regenwater er goed af kan lopen  

4. Handig bij tuin bestrating: de opsluitbanden

Wordt de bestrating redelijk rechthoekig of voerkant? Dan zijn opsluitbanden ideaal om te gebruiken. Ze liggen als een band om je tegels heen en houden ze bij elkaar. Het is belangrijk om hiermee te beginnen. Zodat je later de tegels ertussen kunt leggen. Met een rubberen hamer tik je ze voorzichtig aan. De opsluitbanden moeten iets lager liggen dan de uiteindelijke tuin bestrating.

Tuin betegelen ideeen

5. Het uiteindelijk bestraten van uw tuin

Nu is het pas tijd om daadwerkelijk de tegels of steentjes te gaan leggen. De voorbereidingen zijn eigenlijk belangrijker dan het leggen zelf. Werk van buiten naar binnen toe vanaf de randen. Houd een waterpas bij de hand, zodat je de bestrating netjes kunt leggen. Laat tussen elke tegel of steen ongeveer 3 millimeter ruimte. Dit is belangrijk omdat tegels door temperatuurverschillen kunnen uitzetten of krimpen.  

6. Als laatste: het opvullen van de kieren met zand

De laatste stap bij het zelf bestraten van je tuin is makkelijk. Vul de kieren tussen de tegels of stenen op met voegzand. Strooi een ruime hoeveelheid voegzand over de gelegde bestrating. Met een bezem veeg je het zand uit over de zichtbare voegen en kieren. Dit proces duurt wel wat langer. Om de kieren goed te laten voegen, moet je het zand nog minimaal een week laten liggen. Zo kan alles goed op z’n plek zakken.  

Zelf je tuin bestraten in 6 stappen samengevat

  1. Maak een tekening op schaal

  2. Kies de stenen of tegels die je wilt gebruiken

  3. Graaf de grond 15-20 cm af en breng daarop zand aan. Stamp deze goed aan.

  4. Maak zo mogelijk gebruik van opsluitbanden

  5. Leg de tegels waterpas met 3 millimeter ruimte ertussen

  6. Vul de kieren op met voegzand en laat dit een week liggen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.