Studerende moeders: 5 redenen om een opleiding te volgen

5 redenen om als moeder te gaan studeren

Studerende moedersHet is prachtig, moeder zijn. Het kost je zo nu en dan erg veel energie. Dat is bij momenten best zwaar. Maar de ondeugende gezichtjes en de lieve lachjes van je kinderen maken veel goed. Alle mijlpalen die je kinderen halen, staan in je geheugen gegrift en je houdt ervan om mama te zijn. Je geniet van de tijd die je met je kinderen doorbrengt en de zorg die je hen kunt geven. En dat kunnen studerende moeders ook.

Want misschien voel je toch een leegte en dat is helemaal niet vreemd. Elk mens heeft eigen dromen. Die je wellicht uitstelt omdat je kinderen hebt. Je dag en nacht aandacht en zorg voor je kinderen en maar weinig tijd voor jezelf. Geen andere bron waar jij je energie uit kunt putten. Het is voor veel moeders fijn om naast het moederschap ook nog iets anders te kunnen doen. Je wilt iets voor jezelf. Dat kan natuurlijk werk zijn. We werken in Nederland massaal parttime. Misschien wil je iets nieuws proberen en hoe begin je daar dan aan? Waarom zou je niet beginnen met een studie? Er zijn steeds meer studerende moeders.

1. Goed te combineren

Een opleiding volgen is tegenwoordig heel makkelijk te combineren met het moederschap. Je hoeft niet meer elke dag de schoolbanken in, niet dagelijks oppas te zoeken. Je kunt nu heel gemakkelijk je nieuwe opleiding doen in één ochtend of avond in de week! Je kunt het studeren bewaren voor de avonduren, als de kinderen op bed liggen of als ze overdag een dutje doen.

2. Even iets anders

Misschien heb je helemaal niet het idee dat je per se iets moet, naast fulltime moeder zijn. Dat hoeft ook niet! Het moederschap is een fulltime baan! Het is iets wat vaak onderschat wordt. Maar misschien voel jij juist wel dat je graag iets zou hebben. Een hobby of iets anders wat jou even de gelegenheid geeft om iets anders te zijn dan mama. Dan zoek je misschien iets laagdrempeligs, waar je niet elke dag heel veel tijd aan kwijt bent, maar op jouw tempo mee bezig kunt zijn. Een opleiding volgen is dan misschien dat extraatje wat jij nodig hebt! Even geen mama, maar studerende vrouw. Bouw nieuwe dromen en laat ze werkelijkheid worden!

3. Energiebron

Studeren en werken kunnen je extra energie geven, als je er plezier in hebt. En laten we wel zijn…energie hebben we hard nodig als ouders. Met de nodige gebroken nachten en zo nu en dan slepende dagen, kun je een buffertje heel goed gebruiken. Hoe fijn is het dan als je een boost hebt gekregen van je studie en er daardoor weer even tegenaan kunt?

4. Een goed voorbeeld

Als studerende mama geef je ook je kinderen een goed voorbeeld: je bent nooit uitgeleerd. Hoe jong of oud je ook bent, er is zoveel te leren. Het leren hoeft niet te stoppen na de middelbare school of na het volgen van een vervolgstudie, in je twintiger jaren. Juist als je kinderen wat ouder zijn en zelf op school zitten bijvoorbeeld, heb je als moeder wat meer tijd en ruimte om aan jezelf te denken en te bedenken wat jij zelf nog wilt bereiken. En dat is voor je kinderen goed om te zien en kan zelfs stimulerend werken!

5. Je leven stopt niet

Echt, jouw leven stopt niet bij het krijgen van kinderen. Het is helemaal niet nodig om alles op te geven omdat je een gezinnetje sticht. Zo voelt het soms wel als je jong bent. Je ging misschien regelmatig met je vriendinnen uit en nu heb je daar wat minder tijd of energie voor. Maar dat betekent niet dat je geen ruimte meer kunt creëren om iets voor jezelf te doen en op deze manier jezelf te blijven ontwikkelen!

Meer informatie voor studerende moeders

Stichting Steunpunt Studerende Moeders is opgericht in 2006 door Annemieke de Jong. De stichting is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot het expertisecentrum in Nederland voor de combinatie studie en zorg en is tevens een erkend goed doel. De stichting zet zich in voor positieverbetering van zwangere studenten en studerende ouders, het realiseren van onderwijskansen en voorzieningen binnen middelbaar en hoger onderwijs.

zij bieden informatie, advies, workshops en coaching aan studerende ouders, zwangere studenten in het middelbaar en hoger onderwijs, begeleiders en medewerkers van onderwijsinstellingen. De stichting behartigt de belangen van mensen die studie en zorg combineren en in het bijzonder dat van alleenstaande vrouwen met kinderen. Het steunpunt is er voor moeders die gaan studeren en studenten die zwanger zijn en moeder worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.