Stiefgezin op vakantie? Ga nu al plannen!

Door: Annette van der Maarel. www.annettevandermaarel.com
stiefmama vakantie Ga je deze zomer met je stiefgezin op vakantie? Ga nu al plannen! Heb je er zin in, of zie je er nu al tegen op? Nu al gaan nadenken over wat en hoe, helpt om er een fantastische tijd van te maken.

Stiefgezin op vakantie? Ga nu al plannen!

Het is echt een goed idee om nu al te gaan nadenken over jouw verwachtingen en wensen. Als jij weet wat je wilt, dan ga je met je partner in overleg. Daarna moet hij weer overleggen met zijn ex over wanneer, hoe lang en eventueel waar. Daarna kunnen jullie weer samen verder om de puntjes op de i te zetten. Is dit al een lastige hindernis om te nemen? Stel je voor je dat je een boom bent. Flexibel – dat heb je nodig als stiefmoeder – maar geworteld. Je staat tegelijkertijd ook stevig! Jouw wensen en behoeften mogen er ook zijn.

1) Verwachtingen

Je hoopt nu al op één happy family straks op de camping in Zuid Frankrijk. Grijnzende, bruine, stralende gezichten. Ontspanning, blijheid, gelach – en dan heb ik het niet eens over je hoop op elke dag zon, fantastisch eten, romantiek met je partner, hippe glampings.
Maar is deze droom wel realistisch?
Dit helpt: Zie alvast voor je dat je kunt lachen om de goten die je om de tent heen graaft, omdat de regen met bakken uit de hemel blijft vallen en je stiefkinderen kribbig lopen te doen.

Schroef die verwachtingen dus omlaag. Af en toe een conflict hoort er bij. Het is helaas niet anders. Lagere verwachtingen schept bovendien ook ruimte voor leuke, onverwachte dingen.

2) Waar heb je zin in?

Af en toe splitsen is een must! Het werkt zo veel beter. Ik met mijn kids, jij met de jouwe. Enne… het is geen regel dat je op stap móet met zijn kinderen. Misschien gaan jullie dit jaar liever apart op vakantie? Denk er echt serieus over na. je kunt ook een paar dagen op de camping langskomen en dan een paar dagen alleen met een vriendin gaan fietsen. Wees creatief en vind een oplossing die op dit moment het beste past!

Gaan jullie wel samen, vraag jezelf dit dan af. Doe je je kids echt een plezier met shoppen in een grote stad? Of jezelf met de hele wildwater raften met je stiefzoon?

Breng jullie wensen nu vast in kaart. De gulden middenweg werkt vaak het best. De ene dag op het strand, de andere een lange bergtocht maken, en dan spreek je af om dit zonder mopperen te gaan doen. En vergeet vooral jezelf niet! Gun je partner tijd met zijn kids. En ga jij dan ondertussen iets super leuks voor jezelf doen. Een cursus pottenbakken? Een dagje spa? Boek het nu vast in.

3) Iedereen neemt zichzelf mee

Aanvaard liever nu al dat al je ‘minder leuke’ eigenschappen ook gewoon meegaan op vakantie. Weet je wat je kunt doen, behalve accepteren dat zowel jij als de rest van je (stief)gezin niet perfect zijn?
Nou – nadenken en invoelen wat JIJ kunt doen als de sfeer even tegen zit. Hoe reageer jij normaliter in die dans van actie en reactie die dan meteen van start gaat? Bedenk nu al dat je dan ook een stapje opzij kunt zetten – of eentje achteruit.
Misschien alleen al om je even te bezinnen op wat nu echt belangrijk is:

4) Wat is nu echt belangrijk?

Waar klopt je hart nu echt voor in je grote en/of samengestelde gezin? Een gevoel van verbondenheid dwars door bloed- en stiefband heen, respect voor ieders eigenheid, empathie, autonomie; wat is het voor jullie?

Denk erover na, praat erover. Schrijf die dingen wat mij betreft op een briefje – en haal dat tevoorschijn als de druk op de ketel even te hoog wordt.
Dan stap je ook meteen gemakkelijker heen over de kledingbende in de tent of over het gehakketak wie er nu weer op de iPad mag op de achterbank. Want uiteindelijk is dat niet waar het om draait, toch?

5) Stiefgezin op vakantie? Ga nu vast plannen!

Hoe ging het vorig jaar en wat kun je daar van leren? Wat kun je dit keer anders doen zodat bijvoorbeeld het inpakken geen rampzalig begin van je vakantie wordt? Wat was je grootste geluksmoment vorig jaar en hoe kun je dit nu ook weer tevoorschijn toveren? Verzin nu alvast hoe je het beste omgaat met de stressmomenten die er dus ongetwijfeld weer zullen zijn.
Af en toe samen reflecteren hoe het gaat is ook een aanrader. Is iedereen tevreden? Wat loopt wel en wat niet?
En nogmaals: Vergeet je eigen behoeften niet. Ga lekker even alleen op stap. Het is ook jouw vakantie!

6) Dunne portemonnee?

Weet je nu al dat er weinig geld overblijft voor een verre reis? Laat dit niet je vakantiegeluk overschaduwen. Ga meteen naar punt 7.

7) Ervaringen verzamelen

Kun je nieuwe vakantierituelen verzinnen die dit jaar extra bijzonder maken?
Wat zeg je van een ontbijtpicknick organiseren, of een avondwandeling, samen muziek maken, of een vlot bouwen, een boomhut bouwen, onder de sterrenhemel slapen.
Wat de clou hiervan is? Samen kleine, leuke, gekke, grootse dingen meemaken met je stiefgezin, dat is waar het om draait! Die je kunt ophalen als de dagen weer korter worden. Waar je samen om kunt lachen. Die het hart en de ziel van je gezin voeden zodat je straks weer tegen de sleur kan. Het zijn juist die dingen die het leven én je vakantie bijzonder maken. Dus: stiefgezin op vakantie? Ga nu al plannen!

Heb jij tips, goede raad en ideeën voor je stiefgezin op vakantie? Deel ze hier beneden – daar leren we van. Zo wordt het de beste vakantie ooit voor ons allemaal.

Annette van der Maarel is coach voor stiefmoeders. Dit doet ze met veel toewijding en liefde. ´Ik weet uit eigen ervaring hoe mooi, maar ook hoe moeilijk het leven in een samengesteld gezin kan zijn. Weet je wat het grootste geheim is van een gelukkig stiefgezin? Je kunt het leren!´ Annette is ruim tien jaar stiefmoeder en moeder van drie dochters. Samen met man en kinderen woont ze in Arnhem-Noord. In deze rubriek ‘stiefmama’ geeft Annette je tips om het leven in een samengesteld gezin soepeler te laten verlopen. Met begrip en liefde kom je een heel eind! www.annettevandermaarel.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.