5 redenen waarom paardrijden goed is voor kinderen

5 redenen voor kind en paard

5 redenenVeel kinderen zijn gek op dieren. En de meeste kinderen vinden paarden heel interessant en aantrekkelijk. Dat is niet voor niets. Paarden zijn zachtaardige wezens en kunnen over het algemeen ook erg goed opschieten met kleine kinderen. Het blijven dieren, dus je moet de veiligheid van je kind in de gaten houden, maar het is verder juist heel goed voor kinderen om paard te rijden. Ze kunnen vaak een bijzondere band opbouwen met een paard. 5 redenen waarom paardrijden goed is voor kinderen:

  1. Paarden oordelen niet

Kinderen komen in hun jonge leven veel mensen tegen die van alles van hen verwachten. Onbewust worden kinderen al op jonge leeftijd op allerlei manieren beoordeeld. Paarden hebben deze neiging tot perfectie niet. Zij leven in het hier en nu, zonder te oordelen over goed en fout. Als je lief bent voor een paard, is het paard ook lief voor jou. Zo makkelijk is het. Kinderen geven hun lievelingspaard of pony graag cadeautjes. Zoals borstels, lekkere brokken of zelfs paardendekens. Die kun je bijvoorbeeld kopen bij Minihorseshop.

  1. Kinderen kunnen hun grenzen verkennen

Paardrijden kan best spannend zijn. Stappen en rustig rondlopen is nog gemakkelijk. Maar zodra je een paard moet vragen te draven, wordt het al spannend. Dan hobbelt het behoorlijk. Je moet echt oefenen en leren hoe je dan je balans houdt om op het paard te blijven zitten. Als je eenmaal kunt draven is galopperen niet meer zo eng. Het is eigenlijk gemakkelijker om te blijven zitten, maar het gaat best snel. Het is de kunst de controle te houden. En dat leer je niet in een les.

  1. Goed leren luisteren, kijken en voelen.

Om goed samen te werken met een paard, is het belangrijk om meerdere zintuigen te gebruiken. Het kind leert kijken hoe het paard zich gedraagt. Luisteren naar de instructeur die alles uitlegt moet tegelijkertijd. En tenslotte moet je voelen hoe het paard zich onder jou beweegt. Dit is deels een onbewust proces dat zich langzaam ontwikkelt. Het brengt kinderen waardevolle vaardigheden mee, die zij goed kunnen gebruiken in hun verdere leven.

  1. Controle krijgen over je eigen lichaam

    Sommige mensen denken dat paardrijden een sport is voor luie mensen. Maar niets is minder waar. De controle, de beweging, die je zelf moet maken en het evenwicht behouden, vergt inspanning van bijna alle spieren in je lichaam. De mentale focus komt daar nog eens bij. Paardrijden is erg vermoeiend en als je het voor de eerste keer doet, zal je meer spierpijn voelen dan een workout in de sportschool. Kinderen worden er sterk van. Zowel fysiek als mentaal. Spelenderwijs leren kinderen zich bewust te worden van bijvoorbeeld de voordelen van blijven doorademen als iets spannend is. Een mooie les die ook in andere situaties kracht en zelfvertrouwen kan geven.

  1. De band met een paard voelt fijn en bijzonder

De verbondenheid tussen mens en dier spreekt mensen al eeuwenlang tot de verbeelding. Bij paardrijden is het de basis voor een juiste beoefening van de sport. Het gevoel te kunnen communiceren met je paard is een intens mooie ervaring voor kinderen. De band die je opbouwt met een paard, vergeet je je hele leven nooit meer. Paarden zijn gevoelige dieren, die graag een gevoelsband met mensen aangaan. Kinderen zullen dat onmiddellijk voelen. En nooit meer vergeten. Het voelt voor veel kinderen ook geweldig om voor een paard te mogen zorgen. Ook dat is leerzaam!

Naast deze 5 redenen, zijn er vast meer te verzinnen. Wat is jouw ervaring? Deel het hieronder met ons!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.