Het belang van speelgoed knuffels voor je kind

Speelgoed knuffels voor je kind

Knuffels zijn er in verschillende soorten, vormen en maten. Op het moment dat je kind een knuffel heeft uitgekozen kan je kleintje zich daar hartstochtelijk aan hechten. Hoe komt dat toch en waarom kiest je kind zelf zijn of haar lievelingsknuffel altijd uit? Is het daarom echt zo belangrijk dat jouw kind een fijne knuffel heeft en die ook zelf uitzoekt? Wat is het belang van speelgoed knuffels voor je kind?

Speelgoed knuffels voor je kind: Opgroeien en vertrouwen

Psychologen en pedagogen hebben geconstateerd dat er wel degelijk een band ontstaat tussen knuffels en kinderen. Kinderen krijgen meer zekerheid, troost en vertrouwen door een knuffel. Knuffels helpen kinderen bij het opgroeien. En dan vooral bij de fase waarin een baby opgroeit naar een kind. Op het moment dat kinderen zich gaan beseffen dat hun ouders er niet áltijd zijn, vinden ze het fijn dat ze in ieder geval altijd die knuffel hebben. De knuffel geeft kinderen namelijk troost en zachtheid. Hierdoor kan een kind zichzelf aanleren dat dingen goed komen en zichzelf daarmee geruststellen.

Fantasie spel met speelgoed knuffels voor je kind

Daarnaast zorgen knuffels ervoor dat kinderen ontwikkelen op het gebied van creativiteit en beeld. Het komt vaak voor dat kinderen spelen met knuffels. Ze verzinnen verhalen en gaan in hun eigen gedachten op avontuur met de knuffel. Ze laten hun brede fantasie tot leven komen met een knuffel. Laat een kind dus zelf kiezen welke knuffel ze graag willen hebben. Veel websites hebben een breed aanbod, zoals top1toys.nl. Vaak ontstaat hierdoor ook de lievelingsknuffel. Hier kunnen kinderen sterk aan vast houden en gehecht aan raken. Dat is niet erg, want dat zal na een paar jaar vanzelf afnemen.

Hulp bij lastige situaties

Knuffels kunnen goed van pas komen op het moment dat een kind lastige situaties ervaart. Denk aan de eerste schooldag, een vakantie of naar opa en oma zonder de ouders. Het is voor ouders wel goed om af en toe wat regels op te stellen. Zo zorg je ervoor dat jouw kind niet té gehecht raakt aan zijn knuffel. Een knuffel moet bijvoorbeeld een keer gewassen worden of kan mee naar buiten, omdat hij dan te vies wordt. Ook aan tafel als je samen eet, doet de knuffel niet mee. Maak het alleen niet té streng. De knuffel biedt nu eenmaal steun voor kinderen.

Reserveknuffel kopen

Zorg er altijd voor dat je een extra knuffel of zelfs dezelfde knuffel dubbel voor je kind koopt. Mocht er iets met de originele knuffel gebeuren, dan heb je een plaatsvervanger die er precies hetzelfde uitziet. Want stel je voor dat de knuffel kwijt raakt. Dan is het drama niet te overzien. De hechting aan één bepaalde knuffel kan sterk te maken hebben met een bepaalde geur. Wen je kind er daarom wel aan dat de knuffel af en toe ‘in bad’ moet. Dan speelt de geur een minder belangrijke rol en kan de knuffel makkelijker vervangen worden als dat nodig is.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.