Opa wil beter horen: doe een gehoortest

Heb je twijfels over het gehoor van je vader of moeder? De opa en oma van je kinderen. Bijvoorbeeld omdat je merkt dat zij je kinderen slecht verstaan? En klagen zij er soms over? Dan is het verstandig om hen snel een gratis online gehoortest te laten doen. Het kan namelijk zijn dat het hoorvermogen van je vader of moeder onvoldoende is. En uiteindelijk blijkt dat hij of zij een gehoorapparaat nodig heeft. Door je ouders een gratis online gehoortest te laten doen, kom je hier razendsnel achter. Opa wil beter horen, maar hoe werkt een gratis online gehoortest eigenlijk?

Opa wil beter horen, hoe werkt een online gehoortest?

De meeste audiciens en gehoorpraktijken bieden al enkele jaren gratis gehoortest via internet aan. Deze tests bestaan over het algemeen uit twee onderdelen. Eerst moet je enkele open vragen beantwoorden. Over hoe je het horen ervaart. Om de huidige situatie in beeld te krijgen. Daarna volgt een luistertest, waarbij via piepjes, geluiden, muziek en dergelijke gekeken wordt wat je wel of niet goed kunt horen.

Opa wil beter horen en misschien oma ook wel. De online gehoortest die zij via internet kunnen doen, duurt meestal niet meer dan vijftien minuten. Misschien is het wel verstandig om je ouders daar bij te helpen. Na de hoortest heb je een goede indicatie of er sprake is van gehoorklachten of niet. Is er sprake van een negatieve uitslag in de zin dat je ouders gehoorschade hebben? Dan raden we je aan om snel een afspraak te maken met een audicien om te kijken of er een passend gehoorapparaat is. Een gehoorapparaat is er namelijk in allerlei soorten en maten.

Breng het nieuws voorzichtig

Mensen die ouder worden, willen vaak niet toegeven dat er dingen niet meer zo goed gaan als vroeger. Geef je ouders de tijd om aan het idee te wennen. Vraag eerst voorzichtig of ze je wel goed verstaan. Soms heb jij het eerder in de gaten dan zij zelf. Leg er niet teveel druk op. Verstaan ze je niet aan de telefoon? Zeg dan dat je het verhaal later wel een keer vertelt. Kom er wel voorzichtig telkens even op terug, dat ze veel dingen niet meer verstaan. En vraag of ze er geen last van hebben. Dat moment van toegeven en er vervolgens iets aan willen doen, komt niet bij iedereen op hetzelfde moment. Heb geduld en geef het de ruimte. Anders is het hele proces moeizaam en kan het zelfs zo zijn dat ze het aangemeten gehoor apparaatje helemaal niet gaan gebruiken. Als opa beter wil horen en dat zelf aangeeft, zit je helemaal goed!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.