Women on Wings creëert banen voor vrouwen in India!

Ellen Tacoma en Maria van der Heijden, allebei ruim 20 jaar ervaring in het bedrijfsleven, richtten bijna twee jaar geleden Women on Wings opwww.womenonwings.nl, een organisatie die vrouwelijke ondernemers in India helpt te groeien door het delen van kennis en ervaring. Deze vrouwlijke ondernemers verkopen bijvoorbeeld prachtig geborduurde kussens of beddenspreien die vrouwen op het platteland met de hand maken. Zo creëren ze werkgelegenheid voor deze vrouwen, waardoor meer vrouwen economisch zelfstandig worden. En een vrouw met een inkomen besteedt het geld aan het gezin. Voeding, medische zorg en goede scholing voor de kinderen komen dan binnen bereik, en de vicieuze cirkel van armoede wordt doorbroken.

Gemiddeld vier keer per jaar werken Ellen en Maria in India, waar ze advies geven aan bestaande organisaties die zich bezighouden met handwerk. Handwerk dat de vrouwen thuis kunnen doen, zoals het borduren en weven van sari’s en sjaals. Ellen en Maria kijken eerst naar de vraag van de organisatie en gaan daarna samen met hen onderzoeken hoe deze beantwoord kan worden zodat de organisatie verder kan groeien.

Maria: ” In Nederland kun je als ondernemer kennis die je zelf mist makkelijk inhuren. Op het Indiase platteland is die dienstverlening beperkt beschikbaar of onbetaalbaar voor dit type ondernemers. Organisaties daar zijn sterk gericht op productie. Praktische kennis van marketing of communicatie hebben ze nauwelijks. Women on Wings levert die kennis. We realiseren duurzame groei onder het motto; voor doen, samen doen, alleen doen”.

Samen met de organisaties worden de sterke en zwakke punten benoemd en onderzocht wie de klant is.  “Vaak blijkt dat de ondernemers onvoldoende weten wie hun klant is . Pas als zij meer over de klant weten en begrijpen, kunnen ze er met hun producten op in spelen en meer gaan verkopen”, aldus Ellen.

Gedurende drie jaar blijft Women on Wings een organisatie begeleiden in de groei. Op locatie in India, per email en telefoon.  Inmiddels werkt Women on Wings samen met 11 organisaties in India en helpen nu al meer dan 10 Nederlandse experts bij de adviestrajecten. Maria: “De experts die naar India gaan investeren tijd en geld en werken gemiddeld een week op een project in India. Maar we hebben ook experts die vanuit Nederland hun bijdrage leveren, zoals creatieven die het prachtige verhaal over de vrouwen van coöperatie Sadhna  op visuele manier hebben vorm gegeven voor de winkels van Sadhna”.

Sadhna, een coöperatie in Udaipur, is het bewijs dat de aanpak van Women on Wings werkt. Sadhna had eind 2006 400 vrouwen in dienst die handgemaakte producten  borduren. In het najaar van 2006 startte het adviestraject en in het voorjaar van 2008 waren er bijna 700 vrouwen aan het werk en was de omzet verdubbeld! De verwachte groei in 2009 is nog eens 20% meer banen.

De doelstelling: één miljoen banen voor vrouwen creëren in 2017. Sinds de start heeft Women on Wings 720 banen weten te creëren. Om vaker en met meer experts naar India te reizen heeft Women on Wings geld nodig. Wie Women on Wings wil helpen meer banen voor vrouwen in India te creëren, kan een donatie doen op rekening 13.64.89.931 t.n.v. Stichting Women on Wings. Of kijk opwww.womenonwings.nl.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.