Verlof voor zwangere ondernemers bestaat wél

Zwanger en zelfstandig ondernemer lijkt een ongelukkige combinatie. De staat is namelijk niet verplicht een verlofregeling voor zwangere ondernemers op te tuigen, oordeelde de Haagse rechtbank gisteren. Maar wacht eens even. Dat is ook helemaal niet nodig. Vrouwelijke ondernemers kunnen zich via het UWV vrijwillig verzekeren bij de Ziektewet, zegt ondernemer Karen Romme. Ze hebben dan, net als iedere werknemer, recht op zestien weken betaald zwangerschapsverlof.

De FNV reageert furieus op de uitspraak van de rechter. ‘Rechter houdt zwangere zelfstandigen op zwart zaad’, staat te lezen op hun website. (Waarom houdt een vakbond zich überhaupt bezig met ondernemers?) Ook de Kamers van Koophandel vinden de uitspraak niks: ‘Zwangere ondernemers stapje verder van uitkering verwijderd’.Krokodillentranen
“Wat ik heel kwalijk vind”, zegt Karen Romme, “is dat de FNV zegt dat ze opkomt voor mensen, maar al drie jaar verzuimt mensen goed voor te lichten. Want wat is de situatie? Je bent als werknemer verzekerd voor de Ziektewet en de WIA. In de ziektewet is geregeld dat na de bevalling vrouwen zestien weken worden doorbetaald tegen het dagloon. Als je ondernemer wórdt, kun je er vrijwillig voor kiezen om deze verzekering door te zetten. Dat is dus precies dezelfde verzekering.”
Er zit wel één adder onder het gras. “Het enige nadeel is dat binnen vier weken na de start van de onderneming moet beginnen met deze verzekering.” Romme heeft de oplossing. “Verplicht de Kamers van Koophandel om iedere vrouw die ondernemer wil worden voor te lichten over deze vrijwillige verzekering van het UWV. En maak een tijdelijke regeling voor vrouwen die al ondernemer zijn, maar tuig er niet een compleet nieuwe regeling voor op.”

Honderden onderneemsters helpen
Romme stuitte op deze regeling toen ze in 2001 bezig was met haar boek ‘Van WAO naar eigen bedrijf’. “Toen heb ik me verdiept in deze materie, want ook voor ondernemers die komen uit arbeidsongeschiktheid is de vrijwillige verzekering van het UWV de beste optie.” Al die jaren bestaat deze mogelijkheid dus al, voor mensen met een chronische ziekte maar ook voor vrouwen met kinderwens.
Toch wordt vrijwel nooit over deze mogelijkheid verteld. “Omdat niemand de regeling kent. Mensen in het werkveld geven niet meer dan standaardinfo. De Kamers van Koophandel en het Ministerie van Sociale Zaken zouden mensen die switchen naar het ondernemerschap hier goed over moeten informeren.”
Dat stoort haar. “De vakbond zeurt nu al drie jaar over een regeling. Als ze toen waren begonnen met het goed informeren van startende vrouwelijke ondernemers hadden ze al honderden vrouwen geholpen.”

FNV
Romme heeft sowieso niet veel op met de plannen van vakbond FNV. “De FNV wil echter een collectieve regeling. Dat wordt dan een regeling waar alle ondernemers aan mee moeten betalen, tenminste dat neem ik aan. Maar niet iedere vrouw is blij met vier maanden verplicht zwangerschapsverlof. Je kiest als ondernemer ook voor vrijheid.” Ze vervolgt: “De FNV wil laten zien dat ze onmisbaar zijn voor zzp’ers. Het is voor hen belangrijker zich te profileren, dan werkelijk als belangenbehartiger op te treden.”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.