Slimmer Werken

door: Anske Plante Professional Organizing, www.anskeplante.nl.

Productiviteit kan 10-20% omhoog! Geen ingewikkelde analyses, geen nieuwe strategieen. Dat is allemaal niet nodig om de productiviteit te verhogen. Het enige dat we moeten doen is slimmer te werken. Makkelijk dus. Waarom doen we het dan niet?

‘Wijze mensen hebben geen advies nodig; dwazen willen er geen’. Een citaat van Benjamin Franklin, een Amerikaans staatsman en fysicus (1706-1790).

Uit diverse recente gebeurtenissen (o.a in de financiele sector) blijkt dat adviezen slecht worden opgevolgd. Het blijkt dat mensen slecht in staat zijn om te veranderen. Zelfs als de gezondheid van mensen op het spel staat, worden adviezen aan de laars gelapt. Dit blijkt uit een onderzoek van de Raad voor de Gezondheidszorg uit 2007. Het niet opvolgen van adviezen van artsen en het niet veranderen van leefgewoonten kost ons jaarlijks miljoenen. Tips om slimmer te werken
1. Actiepunt: hoog op de agenda
Slimmer werken gaat niet vanzelf. Het vergt een andere levenswijze. Die andere  levenswijze moet worden aangeleerd. En dat vergt veel discipline. Zorg daarom dat het Slimmer Werken als actiepunt bovenaan elke vergadering staat en ook blijft  staan.

2. Doelgericht
Dit lijkt een open deur, maar is het helaas niet. Ga bij alle werkzaamheden na of die  bijdragen aan de realisatie van de doelstellingen van je afdeling, van je bedrijf. Als dat niet het geval is, stop er dan mee.

3. Neem beslissingen

Dingen veranderen, zaken anders uitvoeren, routines veranderen: dat zijn allemaal  dingen die een beslissingen vragen. Uitstel van beslissingen kost tijd en geld.

4. Belangrijk
Werk aan taken die bijdragen aan de doelstelling van het bedrijf, dit zijn de belangrijke taken (kerntaken). Stop met taken die niet belangrijk zijn.

5. Plannen
Plan aan het eind van de dag/week de werkzaamheden voor de volgende dag/week.  Plan voldoende tijd voor kerntaken. Houd je aan de planning. Plan ook tijd in om op te ruimen en overzicht aan te brengen. Praat erover.

6. Praten
Praat over wat je doelstellingen zijn en ga na of medewerkers aan dezelfde  doelstellingen werken. Bespreek met elkaar wat belangrijke zaken zijn en of daar  voldoende tijd aan wordt besteed. Neem met elkaar beslissingen om te stoppen met  werkzaamheden die geen toegevoegde waarde hebben.

7. Werkplek
Praat over wat je doelstellingen zijn en ga na of medewerkers aan dezelfde  doelstellingen werken. Bespreek met elkaar wat belangrijke zaken zijn en of daar  voldoende tijd aan wordt besteed. Neem met elkaar beslissingen om te stoppen met  werkzaamheden die geen toegevoegde waarde hebben.

8. Concentreren
Laat je niet afleiden door telefoon, mails, collega’s, niet-belangrijke zaken als je aan  het werk bent. Gebruik de geplande tijd goed. Liever een half uur geconcentreerd  werken, dan een uur werken en je af laten leiden door van alles en nog wat. Schakel de telefoon door, zet het antwoordapparaat erop, hang een bordje op de deur dat je  aan het werk bent aan je kerntaken!
Succes! Anske Plante Professional Organizing (www.anskeplante.nl)


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.