Nieuwe laptop kopen? Tips voor het maken van de juiste keuze!

Nieuwe laptop kopen

Je hebt een nieuwe laptop nodig. Misschien kies je net als veel andere mensen steeds dezelfde. Gewoon omdat je het merk kent. Maar er zijn zoveel soorten en maten, dat het soms een goed idee is om opnieuw te kiezen. Zodat je een laptop hebt, die echt aan al je eisen voldoet én je de meest duurzame of goedkope keuze kan maken. Met deze tips maak je alvast een lijstje voor jezelf, waar jouw nieuwe laptop aan moet voldoen. Dan kan je in de winkel of online bij Azerty.nl bijvoorbeeld, makkelijker jouw nieuwe laptop kiezen.

Welk besturingssysteem kies je?

Je kan kiezen uit drie besturingssystemen: Windows, Apple of Chrome. Wil je een nieuwe laptop met Windows omdat je het kent? Of kies je deze keer voor een Macbook of een Chromebook?

Wat is een Chromebook?

Een Chromebook is een budgetvriendelijk alternatief voor een Windows laptop of MacBook. Chromebooks draaien op het besturingssysteem van Google: Chrome OS. Dit betekent dat Windows en macOS programma’s niet werken op deze apparaten. Dat wil niet zeggen dat Chromebooks geen voordelen hebben boven andere laptops. ChromeOS is gebaseerd op de webbrowser van Google: Chrome. In ChromeOS voer je daardoor veel taken online uit. Je werkt direct vanuit de internetbrowser, maar installeert ook Android applicaties. Omdat een Chromebook uitgaat van het principe ‘internet eerst’, is het besturingssysteem erg licht en snel. Je bent minder afhankelijk van de specificaties van je laptop voor snelheid en prestaties.

Voordelen Macbook vs Windows laptop

Van Macbooks zijn er minder modellen en dus is een keuze maken makkelijker. De Macbook is helemaal compleet met software en als je wil kan je er ook Windows op laten draaien. Een ander voordeel is de makkelijke connectie met andere Apple producten, zoals je iPhone en Apple Watch. Macs hebben ook een groot pakket aan gratis software. Ze worden standaard geleverd met programma’s als iMovie, Garage Band en Image Capture. Het stelt je in staat om video’s te bewerken, muziek te maken of foto’s van je camera te downloaden en bewerken. Ze zijn een stuk beter dan de standaard apps op een Windows-computer. Dus als je veel grafisch werk doet, is een Macbook een betere keuze. En laten we eerlijk zijn. Als ondernemer ben je steeds meer bezig met beeld en video om je social media kanalen up-to-date te houden.

Meer keuzes om te maken als je een nieuwe laptop gaat kopen

Een nieuwe laptop kopen vraagt altijd even wat tijd en aandacht. Je moet er immers weer een aantal jaren elke dag mee werken. Heb je eenmaal het besturingssysteem gekozen? Dan ben je al een heel eind. Ook onderstaande tips zijn nog handig om na te lopen voordat je naar de winkel gaat:

1. Windows laptop welke processor en welk geheugen?

Als je voor Windows kiest is er veel keuze tussen verschillende soorten processor en geheugencapaciteit. Het is handig om op een rijtje te zetten welke taken je wilt uitvoeren met je laptop. Houdt dat op bij internetten, e-mailen, schrijven en presentaties maken? Dan hoef je geen supersnelle machine te kopen. Ga je echter games of andere zware apps draaien? Of heb je veel opslag nodig voor beeld en video, die je niet in de cloud wilt hebben? Dan kan je kijken naar meer opslag en een snellere processor.

2. Welke maat kies je?

De meeste merken laptops of Macbooks hebben dezelfde standaard maten. Kies tussen 14, 15 of 16 inch. De kleinste is handig en licht voor als je veel onderweg bent. De grotere maten zijn wat handzamer in gebruik, omdat je meer ruimte hebt op beeldscherm en toetsenbord.

3. Welk merk kies je?

Een Macbook en Chromebook hebben maar één merk: Apple of Chrome. Er zijn voor Windows echter heel veel merken om uit te kiezen. HP is een betrouwbaar merk, net als Lenovo. En de Acer en Asus komen als beste uit de bus voor goedkopere alternatieven. De best geteste laptop is wel de Macbook Air. Maar daar betaal je ook voor. En laten we eerlijk zijn, de meeste laptops doen het gewoon goed. De keuze voor een bepaald merk doen veel mensen ook op gevoel.

4. Wat is jouw budget?

Niet onbelangrijk is de vraag hoeveel je uit wil geven aan een nieuwe laptop. Wil je met een paar honderd euro klaar zijn? Kies dan een Chromebook of een Windows laptop van het merk Acer of Asus. Heb je rond de duizend euro te besteden? Kies dan een HP. En heb je tot tweeduizend euro over voor je nieuwe aankoop? Dan kan je naar Macbooks gaan kijken. Als je jouw budget vaststelt, maakt dat je keuze ook een stuk makkelijker!

Heb je al deze keuzes voor jezelf op een rij gezet? Ga dan pas met jouw lijstje naar de winkel. Dan weet je zeker dat de juiste nieuwe laptop kopen heel makkelijk gaat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.