Tips om te ontspannen, elke dag even!

Tips om te ontspannen

We werken thuis en vaak ook nog met de kinderen. Elke snotneus is reden om 5 dagen thuis te blijven. En het werk gaat gewoon door. We letten extra op hygiëne en maken lange dagen met extra aandacht voor opa en oma en de kinderen. Het is de hoogste tijd voor tips om te ontspannen. Want als je niet elke dag even een momentje voor jezelf neemt, dan houd je het niet vol.

Tips om te ontspannen voor moeders

Kun jij wel wat tips gebruiken om echt te kunnen ontspannen? Echt ontspannen kan alleen als je even helemaal los bent van de wereld om je heen. Even niets fixen of regelen. Je even nergens mee bemoeien. Dat kun je leren. En het is heel gezond. Er zijn meerdere manieren om dat te bereiken. Die stilte, waarin je echt even kunt ontspannen.

1. Even geen telefoon

Trek de telefoonstekker uit de muur en zet je mobiel uit. Als je echt wilt ontspannen, kun je geen afleiding gebruiken. Het voelt misschien gek om te doen, we zijn immers zo gewend om bereikbaar te zijn. Maar juist daardoor komen we slecht aan onze rust toe. Elke dag een uurtje geen telefoon doet wonderen voor je zenuwstelsel.

2. Regel een massage voor jezelf

Alleen je telefoon weg leggen is niet altijd genoeg om je echt te kunnen ontspannen. Je moet misschien wat trucs uithalen, zodat je automatische piloot denkt dat je toch iets aan het doen bent. Maak bijvoorbeeld regelmatig een afspraak voor een massage. Wil je partner dat niet doen? Huur dan iemand in.

3. Speel een spelletje

Spelletjes doen wonderen als je toe bent aan ontspanning. Zeker als je het moeilijk vindt om je hoofd leeg te maken. Speel een spelletje met je gezin en ga voor de winst. Houd niet teveel rekening met iedereen, geniet er gewoon van. Je kunt ook online spelletjes spelen. Of als je meer spanning wilt zelfs gokken voor de lol. Het grote voordeel van online spelen is dat je je toch af kunt zonderen. Je kunt het helemaal alleen doen. Dat is in sommige gevallen wel heel goed.

4. Neem een bad en plons!

Je kunt natuurlijk gewoon even in bad gaan. Dat is al heel ontspannend. Maar je kunt er ook een mini-feestje van maken. Door kaarsjes aan te steken en de lekkerste body scrub te gebruiken. Muziekje erbij en je feestje is klaar. Leg de lekkerste zachte handdoek voor jezelf klaar en waan je in een spa.

5. Bewust loslaten

Of je nu in bad gaat of een spelletje gaat spelen, stop al je to-do’s en gedachten even in een grote doos. En doe er een strik omheen. Als je klaar bent met je ontspanning, is er nog tijd genoeg om alles weer op te pakken en af te maken. En als je echt goed hebt ontspannen, kun je daarna met meer focus weer aan het werk.

6. Ga de natuur in

Je hoeft niet hard te lopen, of ver weg. Even een half uurtje naar buiten is genoeg. De natuur heeft de kracht om elk mens in een ontspannen toestand te brengen. Al ga je even op een bankje in het park zitten. Open je ogen en je oren als je buiten bent. Luister en kijk naar al het moois om je heen. Laat de natuur op je inwerken alsof je in een museum loopt. En geniet intens. Als je thuiskomt voel je je meer ontspannen dan ervoor. Succes verzekerd!

7. Sporten, tenzij je te moe bent

We weten allemaal dat sporten helpt om te ontspannen. Het is ook heel gezond om regelmatig te sporten. Alleen vergis je niet: sporten kost ook energie. Je zal niet de eerste zijn, die zichzelf uitput doordat je teveel van jezelf vraagt. Pas op dat je niet opbrandt. Ben je moe? Neem dan rust en kies voor een zachtere manier om te kunnen ontspannen. Leer luisteren naar je lichaam. Het liegt nooit!

8. Yoga en meditatie

Yoga en meditatie helpen je om te ontspannen. De asana’s (houdingen) in de yoga zijn er allemaal op gericht om je te leren goed te zitten. In meditatiehouding. Want zittend in meditatie, kun je jouw ware aard leren kennen. Hoe dichter je bij jezelf leert zijn, hoe makkelijker alle dagelijkse problemen op te lossen zijn. Of vaker nog: hoe makkelijker je de dagelijkse problemen los kunt laten. Want 90% van alles waar wij ons druk over maken, gaat vanzelf weer voorbij. Komt vanzelf goed. Lost zichzelf op. Dus oefenen in loslaten is wel van grote waarde voor veel moeders!

Geen tijd? Tips om te ontspannen in 2 minuten!

Heb je echt geen tijd om elke dag een uurtje te ontspannen? Dan kun je ook beginnen met een paar minuten. Gewoon achter je bureau. Laat je armen ontspannen hangen. Rol je schouders naar achteren en adem drie keer diep in en uit. Sluit je ogen. Nu adem je 4 seconden in en 6 seconden uit. Door je ademhaling te vertragen en iets langer uit te ademen, kan je lichaam onmiddellijk ontspannen. Als je zo zit, span dan even je armen, benen en gezichtsspieren helemaal aan. Maak vuisten van je handen. En laat daarna alles even helemaal los. Je kunt je ook uitrekken met je armen in de lucht. Dat geeft ook een verkwikkende ontspanning.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.