Duurzaam speelgoed, ouderwets is soms echt beter!

duurzaam speelgoedVroeger speelden kinderen veel meer buiten. Ze maakten gebruik van stoeptegels, bomen en andere elementen in de straat. En als ze binnen speelden, was er een pop, een houten treintje en potloden om mee te kleuren. En als ze geluk hadden was er een hobbelpaard, die al een paar generaties lang meeging. Waren kinderen toen minder gelukkig? Nee, ik denk het niet. De grote ontwikkeling in de productie van plastic speelgoed bracht meer variatie. Maar onderzoek wijst uit dat het brede assortiment van diverse speelgoedartikelen, niet heeft bijgedragen aan de creatieve ontwikkeling van kinderen. Misschien kunnen we met wat minder ook onze kinderen zichzelf leren vermaken. Een beetje terug in de tijd, toen niet álles beter was, maar sommige dingen wel.

Aandacht, focus en fantasie

Kinderen die aandacht krijgen van hun ouders zijn al snel gelukkig. En als ze met speelgoed gaan spelen is het voor kleine kinderen belangrijk dat je hen niet alles tegelijk aanbiedt. Het geeft anders keuzestress. Jonge kinderen moeten nog geholpen worden bij het maken van keuzes. Zeker als ze overspoeld worden met bergen speelgoed. Je ziet kinderen dan niet meer spelen, maar eerder een soort scannen. Wat is er allemaal? Geen idee wat ze ermee moeten als er teveel te kiezen valt. Het resultaat kan zijn dat kinderen alleen maar gaan gooien met spullen. Het brengt teveel onrust. De focus in het spel, die de fantasie op gang helpt, mist in zo’n geval heel duidelijk. Je kunt dan beter kiezen voor een paar fijne items van duurzaam speelgoed, waar je kind vertrouwd mee kan raken.

Veilig en duurzaam speelgoed

Behalve duurzaamheid voor het milieu is ook veiligheid voor je kind van belang. Dit gaat gelukkig vaak hand in hand. Als er geen giftige stoffen zijn gebruikt in de productie van speelgoed, is dat goed voor milieu en je kind. Duurzaam speelgoed wint aan populariteit. Houten speelgoed bijvoorbeeld of  knuffels en poppen van biologisch katoen. Ook natuurlijke materialen om te tekenen, kleuren en kleien zijn hot! Verantwoord en duurzaam speelgoed vind je online bij GreenJump.nl. In deze webshop vind je veilig en duurzaam speelgoed waarvan je 100% zeker weet dat er geen schadelijke stoffen inzitten.

Een reactie

 1. Inderdaad hebben de kinderen tegenwoordig veel te veel speelgoed.
  Ik zie het ook bij mijn kleinkinderen, een complete speelgoedwinkel staat tot hun beschikking.
  Ze kunnen ook niet meer kiezen waar ze mee willen spelen.
  Eerst willen ze tekenen.
  Alle tekenspullen op de tafel en nee hoor ze willen puzzelen.
  Alles weer opgeruimd en nee hoor, nu willen ze weer tekenen. Dat verveeld ook na een kwartiertje en dan weer met wat anders. Ik merk dat ze geen geduld meer hebben om echt te spelen.
  Aandacht en fantasie is bij sommige kleinkinderen ver te zoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.