Wat kun je doen tegen verstopte darmen? Tips!

verstopte darmen

Een opgeblazen gevoel daar hebben we allemaal wel eens last van. Het wordt anders wanneer je moeilijk naar het toilet kan. Dan spreken we van een verstopte darmen of obstipatie. De oorzaak van zo’n verstopping in je darmen is een te langzame doorstroming van afvalstoffen. In de dikke darm wordt vocht uit de ontlasting gehaald. Hoe langer je ontlasting dus in je darmen blijft steken, hoe droger en harder het wordt. Een heel vervelend euvel, waar we allemaal vroeg of laat wel eens mee te maken krijgen.

Oorzaken van verstopte darmen:

  • Je eet te weinig vezelrijk voedsel
  • Je drinkt te weinig water
  • Je hebt niet genoeg beweging
  • Je wacht te lang om naar toilet te gaan als je moet
  • Je aanleg
  • Je gebruikt medicatie met een verstoppende bijwerking
  • Stress of psychische factoren

Laxeermiddelen gebruiken

Wanneer je slechts korte tijd last hebt van verstopping, kan je de klachten te lijf gaan met huis-, tuin- en keukenmiddelen zoals beschreven in de tips hieronder.

Helpen deze tips je niet dan kan het gebruik van een laxeermiddel je verstopte darmen verhelpen. Laxeermiddelen zijn verkrijgbaar bij de drogist of apotheek en je vindt ze ook online. Houd er wel rekening mee dat je deze niet langdurig mag gebruiken.

Er bestaan verschillende soorten laxeermiddelen die elk op hun eigen manier de obstipatie proberen op te lossen. Zo zijn er middelen die de darmen prikkelen waardoor de darmbeweging wordt gestimuleerd zoals Dulcolax tabletten of druppels.

Andere middelen zorgen ervoor dat er meer vocht wordt opgenomen in de ontlasting, zodat deze zachter is. Microlax is dan weer een middel waarbij je via de anus vloeistof in de endeldarm brengt en de ontlasting ook zachter wordt.

Niet alle laxeermiddelen zijn vrij verkrijgbaar. Vorig jaar kreeg 10% van de bevolking een laxeermiddel op recept.

Tips om verstopping tegen te gaan:

Meer vezels eten

Vezels nemen als een spons water op en geven op die manier volume aan je ontlasting. Daarnaast zorgen vezels ervoor dat je darmen blijven bewegen. Een goede bron van vezels zijn volkorenbrood, peulvruchten, fruit, groenten en noten.

Meer water drinken

Vezels kunnen hun werk alleen maar goed doen als ze opgezwollen zijn en daar hebben ze water voor nodig. Het is daarom een must om veel water te drinken op een dag.

Meer vetten eten

Dit gaat waarschijnlijk tegen je gevoel in. Als ons de afgelopen jaren iets is bijgebracht dan is het wel dat vetten niet goed zijn voor de gezondheid. Toch heb je vetten nodig opdat het voedsel beter door je maag-darmkanaal stroomt. Met vetten bedoelen we natuurlijk wel gezonde vetten die je vindt in noten, olijven, vis en zaden.

Meer bewegen

Je darmen komen in beweging doordat jij beweegt. Maak na het eten een stevige wandeling om je spijsvertering op gang te brengen.

Juiste houding op het toilet

Eigenlijk is op je hurken zitten de beste houding om je ontlasting sneller en makkelijker naar buiten te krijgen. Als je zit moet je ontlasting eerst een knik maken voordat het uit je lichaam kan.

Heb je langer dan 4 weken problemen met je darmen of heb je veel klachten? Vraag dan je huisarts om raad en zoek samen uit wat er aan de hand is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *