Borstvoeding geeft extra stapje op sociale ladder

Baby’s die borstvoeding krijgen, maken later een grotere kans om te stijgen op de sociale ladder. Dat blijkt uit een onderzoek dat is verricht aan de universiteit van het Britse Bristol.

De onderzoekers keken naar de levens van 1400 baby’s die geboren werden in de jaren 1937, 1938 en 1939. Van de borstgevoede kinderen bleek later zo’n 58 procent zijn milieu te ontgroeien. Van de baby’s die de fles kregen was dat 50 procent. Het relatieve verschil tussen de twee groepen bleek echter veel groter, 41 procent, nadat de wetenschappers andere factoren die de uitkomst konden beïnvloeden hadden meegewogen.

Opvallend was dat hoe langer een baby de borst kreeg, hoe groter de kans op opwaartse sociale mobiliteit, aldus het onderzoek. Ook was er verschil tussen broertjes en zusje binnen een gezin, waar een van hen wel en de ander niet borstvoeding kreeg. De natuurlijk gevoede baby maakte 16 procent meer kans om het later sociaal goed te doen.
IQ
Onderzoeksleider Richard Martin verklaarde tegen de BBC dat het nog onduidelijk was wat precies de oorzaak was van het sociaal gunstige effect van borstvoeding. Bekend was al dat borstkinderen gemiddeld een iets hoger IQ hadden dan flessenkinderen en een iets betere gezondheid genoten. Maar of dat komt door de melk, het proces van borstvoeding zelf – waardoor een betere band met de moeder zou ontstaan – of doordat borstvoeding vooral in bepaalde milieus populair is, is nog niet met zekerheid te zeggen.

Status
De afgelopen decennia is het onder moeders uit de midden- en hogere sociale klassen gebruikelijker om hun kinderen de borst te geven dan in lagere sociale milieus. Dat was in jaren voor de Tweede Wereldoorlog niet het geval. Het onderzoek in Bristol vond geen verband tussen het inkomen of sociale status van de onderzochte gezinnen en het aantal borstgevoede baby’s.

(ANP, Management Team)
woensdag 14 februari 2007

  • Lees meer op intermediair.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *