Wat zegt jouw kleding over jou?

Documentairemaakster Sarah Domogala (1978) observeerde dat zij, en ook vrouwen in haar omgeving, zich steeds soberder en pragmatischer gaan kleden. ‘Vorig jaar veranderde mijn kledingsmaak onverwacht drastisch. Van jurken met kleur en prints met bloemen, wilde ik er ineens uitzien alsof ik op kostschool zit. Donkerblauw, witte kraagjes, saaie broeken en truien. Wat is er gebeurd?’

Sarah vindt deze nieuwe kledingstijl een groot contrast met het huidige beeld van vrouwenkleding. Dát beeld is sterk beïnvloed door de succesvolle serie Sex and the City. Eind jaren negentig was Sex and the City hét symbool van de consumptiemaatschappij, succes en shoppen. Zo gaf het hoofdpersonage Carrie Bradshaw gerust een klein maandsalaris uit aan een paar designer schoenen. Carrie Bradshaw ging gekleed in uitbundige kleuren, aparte modellen, hoge hakken, en wild haar.

Op zoek naar het antwoord op de vraag: ”Waarom kleden vrouwen zich anno 2013 steeds soberder en pragmatischer?’ maakte Sarah de documentaire ‘In the sky’.

In the sky: interviews op straat

Tijdens haar zoektocht interviewde Sarah vrouwen op straat die zich, net als Sarah, sober kleden. Behalve hun kledingstijl bleken ze meer gemeenschappelijk te hebben met Sarah Domolga: ze waren allemaal in de dertig, met een vrij of creatief beroep, veel zelfvertrouwen en een volle agenda!

Sobere kleding is een tegenwicht tegen drukke levens

Domogala’s verklaring voor de versoberde kledingstijl van vrouwen is dat we anno 2013 zo druk zijn. We moeten zoveel ballen tegelijkertijd in de lucht houden: gezin, carrière, relaties. Als een soort tegenwicht kiezen we daarom juist voor simpele, sobere kleding.

Sobere, rustige en pragmatische kleding biedt dan als het ware een tegenwicht tegen een hectische levensstijl. Vergeet de vrolijk gebloemde jurkjes van King Louie en de kekke cowboy boots!
Vrouwen kiezen voor kostschoolachtige outfits.

Mode is duidelijk meer dan een mooie jurk of rok. Het representeert een tijdsbeeld, en hoe we in het leven staan.

Het is een interessante vraag: wat zegt jouw kleding over jou?

Wil je de documentaire ‘It’s in the sky’ zien? Hier is de link!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.