Als je ex-partner en vader van je kinderen overlijdt

Als je ex partner overlijdt en vader van je kinderen

ex partner overlijdtAls één van je ouders overlijdt is dat altijd en groot verlies voor kinderen. Zij moeten de mogelijkheid krijgen om dit goed te verwerken. De uitvaart is hiervoor een belangrijk onderdeel. Je zoon of dochter moet afscheid kunnen nemen. Het is belangrijk om een kind daarbij nadrukkelijk te betrekken. Het is ook belangrijk dat de andere ouder het verdriet van het kind erkent. Samen met de andere ouder naar de uitvaart gaan, is daarom zeker gewenst. Soms is dat best lastig te regelen als je gescheiden bent van de vader van je kinderen. Nuvema Uitvaartverzekeraar liet een onderzoek doen, waaruit blijkt dat een kwart van de gescheiden ouders niet naar de uitvaart van hun ex partner zou gaan. Zelfs niet met kleine kinderen. Als er geen kinderen zijn is dat percentage zelfs vijftig procent. Wat doe jij als je ex partner overlijdt?

Kind betrekken bij de uitvaart

Zorg ervoor dat elk kind een eigen bijdrage kan leveren aan de uitvaart. Dat is belangrijk voor de verwerking van het verlies. Ze kunnen tekeningen maken of een gedicht schrijven. En meedenken over de lievelingsmuziek van hun vader of moeder. De uitvaart wordt door veel volwassenen nogal eens onderschat als onderdeel van de verwerking. Ook komt het vaak voor dat de andere ouder niet welkom is op de uitvaart, omdat er spanningen zijn met de schoonfamilie. Je leest hier het schrijnende verhaal van een moeder die niet aanwezig mocht zijn bij de uitvaart van de vader van haar minderjarige kinderen. Wat zou jij doen? En wat is jouw ervaring als gescheiden moeder?

Het rouwproces bij gescheiden ouders

Het rouwproces van kinderen met gescheiden ouders verloopt anders dan in gezinnen waar de ouders nog bij elkaar zijn. Zeker als je een vechtscheiding achter de rug hebt is het belangrijk je te realiseren dat jouw kind erkenning nodig heeft voor zijn of haar verdriet. Hoe moeilijk het in sommige gevallen ook is, het verlies en verdriet van je kind moet alle aandacht krijgen. Bedenk je dat een kind in een loyaliteitsconflict zijn verdriet makkelijk voor zich zal houden. Het kan schadelijk zijn als een kind er met zijn verdriet alleen voor komt te staan. Maak het daarom expliciet bespreekbaar en benoem het feit dat papa en mama wel vaak ruzie hadden, maar dat jij het zelf ook heel verdrietig vindt dat papa dood is.

Ervaringen delen en oplossingen vinden

Er wordt gelukkig onderzoek gedaan naar de effecten van rouwverwerking op het leven van een kind. En als moeder wil je natuurlijk dat je kind zo goed mogelijk door deze moeilijke periode heen komt. Als je het gevoel hebt dat het je niet lukt je kind voldoende te begeleiden, zoek dan vooral externe hulp. Stichting Achter de Regenboog biedt ondersteuning hierbij. Heb jij ervaring met deze situatie? Wil je deze dan delen? Heb je bijvoorbeeld een mooi ritueel kunnen uitvoeren. De juiste woorden kunnen zeggen. Of iets anders wat jou en je kind geholpen heeft? Deel het dan onderaan dit artikel. Je helpt er andere moeders, vaders en vooral kinderen mee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.