Barbecue in de winter

winter barbecue

We zijn gewend alleen op de warmste zomerdagen massaal de barbecue aan te steken. We smullen van de gegrilde lekkernijen en het is bovendien altijd gezellig. Iedereen is getuige van het kookproces en iedereen kan daaraan een bijdrage leveren. Maar waarom zouden we weer moeten wachten tot de volgende geschikte zomeravond? Steeds meer mensen barbecueën het gehele jaar door. Ook in de winter dus!

Gas-barbecues of houtskool

Barbecue in de winter

Buiten bakken of grillen in de winter kan eenvoudig met een gas-barbecue. Deze zijn te koop bij XXlhoreca.com. Bereid de lekkerste gerechten met de handige Hendi gas-barbecue mini bijvoorbeeld. Deze barbecue is gemaakt van chroomstaal en wordt elektrisch ontstoken. Maar ook met een houtskoolbarbecue kun je natuurlijk prima grillen in de winter. Kies een beschutte plek uit de wind en eventueel een overkapping bij neerslag. Zorg wel altijd dat de rook goed weg kan trekken en net als in de zomer, moet er altijd iemand verantwoordelijk zijn voor de veiligheid rond het vuur.

Lekker warm aangekleed rond het vuur

wintersport gevoel

Het klinkt misschien raar om op een koude avond met z’n allen naar buiten te gaan om de barbecue aan te steken. Maar als iedereen zich er goed voor kleedt is het heel aangenaam om met z’n allen rond de barbecue te staan. Steek wat extra vuurkorven aan en niemand zal klagen over de koude. Warme, sterke dranken als glühwein of een stevige whisky houden je warm. En voor de liefhebber is een kop thee of chocolademelk natuurlijk ook een goede optie. Zeker als er ook nog sneeuw ligt geeft een barbecue in de winter een heerlijk wintersport gevoel in eigen tuin.

Barbecue in de winter, wat eten we?

gezonde barbecue

Natuurlijk kun je kiezen voor heerlijke spareribs of worstjes, die je op geen enkele andere manier zo lekker klaar kunt maken als op de grill. Maar in plaats van veel varkensvlees, kun je ook kiezen voor gezondere recepten. Kip, vis of grote garnalen zijn ook heerlijk op de barbecue. En grill groenten als paprika, aubergine en courgette. Een lekker recept voor zoete gekruide kipsaté op de barbecue geef ik je hieronder.

Kipsaté voor de barbecue in de winter

vuurkorven in de winter

Recept voor 500 gram kipfilet. Neem de kip en snijd deze in kleine blokjes. Ik maak kleine blokjes, omdat de marinade daar dan lekker goed in kan trekken. Bovendien zijn deze kleine stukjes kip snel gaar en heb je minder kans dat je kip aanbrandt op het vuur. De stukjes kip gaan minimaal een uur van tevoren en liefst nog langer in een marinade van:
Ketjap manis (zoete ketjap) flinke scheut, zodat het lekker in het vlees kan trekken
Een mespuntje van de volgende kruiden:
Djintan (gemalen komijnzaad)
Djahé (Gemalen gemberwortel)
Koenjit (gemalen Kurkuma)
Sambal naar smaak, bijvoorbeeld een theelepel
Een ui heel fijn gesneden
Sap van een halve citroen
Eetlepel bruine suiker
Twee tenen knoflook geperst
Twee eetlepels olie (zonnebloemolie of een andere naar eigen smaak)

Als de marinade goed is ingetrokken, rijg je de stukjes kip aan lange satéprikkers. Hoe kleiner je de stukjes kip hebt gesneden, hoe korter de kip nodig heeft op de barbecue om te garen. Serveer de kip met frisse komkommersalade en pindasaus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.