Je woning kindvriendelijk inrichten, hoe doe je dat?

Je woning kindvriendelijk inrichten

Je woning kindvriendelijk inrichtenMet kinderen in huis liggen de opstalverzekering kosten al snel een stuk hoger. De kans op schade in en rondom de woning is nu eenmaal groter met spelende kinderen. Een bal door de ruit, een lekkage door een volgelopen bad en ga zo maar door. Kinderen gaan niet altijd hand in hand met het voorzichtig omspringen met jouw woning. Hoe goed je ze ook opvoedt, ze ravotten wat af en dat kan soms schade opleveren. Maar hoe kun je er nu voor zorgen dat jij je rust behoudt en je kinderen rond kunnen dartelen zonder al te veel restricties. Je woning kindvriendelijk inrichten is een absolute must voor jouw gemoedsrust. En tegelijk voor de bewegingsvrijheid van je kind. Kinderen hebben die vrijheid nu eenmaal nodig om te ontdekken en te leren. We geven je een aantal handige tips.

Verzeker jezelf goed

Om te beginnen kun je jezelf goed verzekeren. Bekijk daarbij goed welke risico’s je loopt. Want oververzekeren is natuurlijk zonder van je geld. Waar je allereerst een zorgverzekering voor de kleintjes afsluit, zou een opstal- en inboedelverzekering op de tweede plaats mogen staan. Een ongeluk zit in een klein hoekje. En zeker met kinderen in huis. Met de opstalverzekering van Diks bijvoorbeeld zorg je dat er dekking is voor eventuele schade. Zet je huis ook niet vol met waardevolle, kwetsbare spullen. Maak er een stevig interieur van, waar iedereen vrij kan bewegen. En zijn er spullen die je dierbaar zijn en graag in huis houdt ondanks je kleine wervelwinden? Zet die dan op een plek waar de kinderen niet langs rennen. Of zelfs op een plek waar ze niet mogen komen zonder toestemming. Dat is duidelijk voor kinderen. En kinderen houden van duidelijk!

Geef ruimte voor creativiteit

Een kleurrijk geverfde bank kan veel glimlachen bezorgen bij je inboedelverzekeraar. Maar wellicht net wat minder bij jezelf. Om te voorkomen dat de kids hun creativiteit overal op los laten, is het verstandig om die creativiteit een specifieke ruimte te geven. Richt een kamer -of een deel van een kamer in als atelier. Of als speelhoek in het algemeen. Verf krijtbordverf op de muren of markeer een deel van de muur waar naar hartenlust getekend mag worden. Zo kunnen de kinderen hun creativiteit uiten en houd jij de rest van de woning gewoon netjes.

Zorg voor opbergruimte

Een woning vol spullen zorgt in no-time voor ongelukken. Een valpartij, een gat in de muur of kapot glaswerk over je vloeren. Hoe beter opgeruimd jij de woning kunt houden, hoe veiliger en fijner het wonen is voor het hele gezin. Zorg voor voldoende opbergruimte waar zowel jij als de kids alle spullen in kwijt kunnen. Een paar grote kasten doen natuurlijk wonderen. Maar ook speelgoedkisten en leuke manden kunnen voor veel overzicht zorgen. Leer ook de kinderen om hun spulletjes na gebruik netjes op te bergen. Zo hoef jij niet de hele dag door het huis heen te rennen.

Maak spelen veilig

Hoewel een speelkamer natuurlijk hartstikke fijn is, is dit niet in ieder huis een mogelijkheid. Je kunt kleine kinderen sowieso niet helemaal alleen laten spelen. Je houdt liever een oogje op hen. En het is ook veel gezelliger om in dezelfde ruimte te zijn als je kinderen. Zeker als ze jong zijn. Grote kans dat je kinderen het liefste bij jou in de woonkamer willen spelen. Of in de keuken als jij daar bent. Zorg er in dit geval voor dat dit zo veilig mogelijk is. Koop een groot speelkleed om het spelen in een bepaalde omgeving te houden. Werk kabels weg, zorg dat breekbare accessoires uit de weg en op de juiste hoogte staan en zorg dat scherpe hoeken en randen bedekt zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.