Welk kindermatras moet je kiezen voor je kleintje?

welk kindermatrasEen goed matras is belangrijk voor een goede nachtrust. Maar welk kindermatras kies je voor je kind? Natuurlijk heb je te maken met een bepaald budget. Maar een kindermatras uitzoeken is toch iets waar je even bij stil wilt staan. Er zijn zoveel verschillende matrassen te koop. Je wilt toch het beste voor je kind. Als je kind te groot wordt voor een wieg, kies je misschien eerst een peuterbed. Of je koopt gelijk een grotere maat, zodat het bed nog jaren mee kan. En wanneer geef je jouw kleintje voor het eerst een hoofdkussen?

Welk kindermatras kies je?

In de meeste gevallen kiezen ouders voor een polyether matras. Op het eerste gezicht is dat logisch. Een kind lijkt weinig te merken van het verschil. Het is goedkoop, op maat te maken, gemakkelijk schoon te maken en overal verkrijgbaar. Je kind weegt nog niet zoveel en kan in principe overal op liggen. Maar voor iets meer comfort en ondersteuning van het lichaam, is het goed je even te verdiepen in de wereld van het slapen.

Waar moet je op letten?

Top 4 aandachtspunten waar je op moet letten bij het uitzoeken welk kindermatras je gaat kopen:

  1. Denk aan Ventilatie. Ook jouw kindje kan transpireren en het te warm krijgen op een matras met slechte ventilatie.
  2. Stevigheid en vering. Is het matras hard? Of veert het in als je kind erop gaat liggen? En veert het ook weer terug? Dat is een maat voor de kwaliteit van een matras.
  3. De wasbaarheid van de tijk is ook belangrijk. Veel kleine kinderen zijn ’s nachts nog niet droog. Ook als zij al zindelijk zijn en ze slapen zonder luier, kan er altijd een ongelukje gebeuren.
  4. Lichaamsondersteuning: veel matrassen geven minder goed steun, zeker als je kindje nog licht is. Welke doen het wel goed? De consumentenbond geeft daarover goede informatie.

Een kussen vanaf welke leeftijd?

Wanneer geef je je kindje eigenlijk een hoofdkussen? De beste leeftijd daarvoor is vanaf 2 jaar. Vanaf de leeftijd van ongeveer 2 jaar, begint je kindje die ondersteuning nodig te hebben. Sommige kinderen steunen of leunen tijdens hun slaap met het hoofd op hun arm, een knuffel of leggen een stukje van het dekbed onder hun hoofd. Daar kun je het al aan zien. Het lichaam groeit en ontwikkelt zich. Kinderen die op hun zij slapen, hebben vooral de hoogte van een kussen nodig om het hoofd en de nek te ondersteunen. Maar ook als zij op hun rug slapen is het prettig die ondersteuning te hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *