Toneelvoorstelling op school voor pubers: Jamal

Volgens IVKO, Amsterdam is Jamal een explosieve voorstelling voor in de klas en een dikke aanrader, met de garantie om weer eens goed in gesprek te zijn met je klas! Sinds deze week reist een nieuwe klassenvoorstelling van de Toneelmakerij langs middelbare scholen in Amsterdam, Noord-Holland en de rest van het land. Daniël van Klaveren schreef en regisseerde JAMAL. De voorstelling wordt enthousiast ontvangen door docenten en leerlingen van de onderbouw van het voortgezet onderwijs. JAMAL is zes keer te zien voor publiek dat niet (meer) op school zit. (foto: Sanne Peper) 

Hoofdpersoon Jamal is boos. Niet op iemand in het bijzonder, maar op iedereen. Op zijn ouders die geen Nederlands spreken. Op zijn school waar hij altijd ‘die buitenlander’ blijft. Op het Westen en de hele wereldpolitiek. Hij slaat om zich heen, niet met vuisten maar met woorden. Want Jamal schrijft gedichten. Woedende gedichten. Ze duiken overal op, maar niemand weet dat ze van hem zijn. Het is zijn geheim. Eén van zijn geheimen.

Nu moet Jamal elke middag een half uur praten, anders sturen ze hem van school. Daar zit hij dan, bij een oude vent, die Matthieu heet en die vraagt en vraagt. Waarom wil hij zo graag achter Jamals geheimen komen? Waarom laat hij hem niet met rust? En hoe open is Matthieu zelf eigenlijk? Zijn vrouw is dood en nu zit hij zijn tijd uit. Het liefst alleen. Tot hij door Jamal wordt wakker geschud.

Het klaslokaal is de arena waar Jamal en Matthieu tot elkaar veroordeeld zijn. Waar ze elkaar raken met scherpe woorden en stille blikken. Waar de strijd wordt beslist tussen gedichten over liefde en ware liefde. Tussen lessen uit boeken en levenslessen. En tussen jezelf leren kennen en jezelf laten kennen.

Theater in de klas
Met een eenvoudig decor reizen twee acteurs en een dramadocent langs middelbare scholen. Na de voorstelling, die zo’n drie kwartier duurt, volgt een workshop waarin leerlingen zelf de vloer op gaan. Ze spelen verschillende scènes met de acteurs en onderzoeken zo de achtergronden van het leven en de daden van JAMAL.

Docent 3 VMBO van het Hoofdvaart College in Hoofddorp over JAMAL:
“Jamal is een indrukwekkende voorstelling. Vooral omdat het in de klas plaatsvindt worden de leerlingen er als vanzelf erg bij betrokken. Het onderwerp is reëel en actueel en het is fijn dat het wordt nabesproken en de dramaoefeningen zijn een mooie toevoeging. “

Docent van het IVKO Amsterdam over JAMAL:
“JAMAL is precies wat je wenst voor een schoolvoorstelling. Een inhoudelijk verhaal, van meerdere kanten belicht; messcherpe dialogen en stevig van tempo; Toegankelijk voor jongeren; afwisselend rauw en ontroerend. Zonder heel interactief te zijn, worden uitingen of reacties van leerlingen probleemloos in de voorstelling verweven, zonder dat het ook maar een moment afbreuk doet aan het verhaal dat wordt verteld. Een dikke aanrader, met de garantie om (na afloop van de voorstelling) weer eens goed in gesprek te zijn met je klas.”.

CREDITS
Regie/tekst: Daniel van Klaveren dramaturgie: Paulien Geerlings spel: Peter van Heeringen, Majd Mardo decor & kostuums: Esmée Thomassen
JAMAL is mede geïnspireerd op het werk van filmmaker Gus van Sant (o.a. Good Will Hunting en Finding Forrester).
Leeftijdsondergrens > 13.

Speellijst vrije voorstellingen

Zaterdag 15 feb 14.00 (première) en 19.00 uur Jeugdtheater de Krakeling Amsterdam
Zondag 16 feb 16.30 en 19.00 uur Jeugdtheater de Krakeling Amsterdam
Vrijdag 28 mrt 19.30 uur De Toneelmakerij Amsterdam
Zaterdag 29 mrt 19.30 uur De Toneelmakerij Amsterdam

Een reactie

  1. Graag hoor ik van u of u deze voorstelling nog speelt op scholen. Wij zoeken een goede voorstelling die zo’n 45 minuten duurt en die twee maal achter elkaar zou kunnen worden opgevoerd op vrijdagochtend 3 april voor alle leerlingen van onze school (havo/vwo).
    Jamal lijkt mij een goede voorstelling voor Pasen en ook heel actueel.

    Graag contact hierover.

    Mvg,

    Mevr. Kersten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.