Positief opvoeden werkt, echt!

door: Tischa Neve, www.grootenklein.nl.
De term vliegt je haast te pas en te onpas om de oren: positief opvoeden. Als ik het in een van mijn workshops ter sprake breng, krijg ik heel vaak de reactie dat je toch vooral duidelijk moet zijn en grenzen moet stellen. “Leuk, dat altijd maar positief zijn, maar ik wil gewoon dat mijn kind luistert”. Ik zal jullie geruststellen: natuurlijk bepaal je als ouder en opvoeder waar de grenzen liggen. Het zou een mooie boel worden zeg, als wij als ouders geen duidelijkheid verschaffen.

Waar het mij om gaat, is dat je grenzen op een hele positieve manier kunt stellen. Juist. Misschien is oplossingsgericht opvoeden dan ook wel een betere term. Wekelijks beantwoord ik vragen over opvoeden en regelmatig constateer ik die ene grote valkuil: we gaan vaak vooral in op het negatieve gedrag van kinderen. Hoe vaak zeg je zelf “Niet doen!” of “Nee!” op een dag? Heel logisch: je benoemt het gedrag dat je wilt veranderen.

Zelf ben ik nu ruim drie jaar moeder van een heerlijk mannetje. Geloof me: ook ik betrap mezelf er wel eens op dat ik zeg wat hij niet mag doen. Ook ik vergeet op die momenten dat er heel veel al wél goed gaat. Want daar zit de sleutel tot succes: benoem juist de dingen die je kind goed doet. Moet je dan alle negatieve dingen maar negeren? Nee, zeker niet. Er zit alleen een groot verschil tussen zeggen wat je kind niet mag doen of vertellen wat je wél wilt hebben. Het klinkt toch veel vriendelijker als iemand tegen jou zegt “Fietsen in de fietsenstalling graag” in plaats van het “Verboden fietsen te plaatsen” dat je zo vaak tegenkomt? Zo werkt het met je kind ook: “Schoenen uit als je op de bank gaat spelen” klinkt een stuk gezelliger dan “Niet met je schoenen op de bank”. Het lijkt een klein verschil, maar het werkt echt.

De komende tijd vind je hier op mamas.nl af en toe een column van mij. Altijd vanuit een positieve gedachte. Net als in mijn boek “Positief en creatief opvoeden” geef ik je een klein stukje van de gebruiksaanwijzing van kinderen. Met praktische en direct toepasbare opvoedtips. En mijn eigen ervaringen als moeder deel ik ook graag met jullie. Makkelijker kan ik opvoeden misschien niet maken, wel leuker!

Laat je weten wat je van mijn columns vindt?

Tischa Neve is opvoedkundige, kinderpsycholoog en auteur van het boek “Positief en creatief opvoeden”. Met haar bedrijf Groot&klein geeft ze lezingen en workshops over opvoeden. Tischa is de vaste opvoedcoach van J/M voor ouders, waarmee ze ook verschillende online cursussen over positief opvoeden heeft ontwikkeld. In januari 2013 verschijnt Tischa’s nieuwste boek: een voorleesboek met verhaaltjes over alledaagse leuke, spannende, nieuwe of heftige gebeurtenissen die een kind kan meemaken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *