Nieuw: Online oogtest voor kinderen

ogen testen voor kinderenKinderen kijken dagelijks filmpjes op tablets, telefoons, laptops en meer. En dat is niet altijd goed voor de ogen. Kinderogen hebben zelfs veel te lijden onder het dagelijkse schermgebruik. Het kan schade toebrengen aan hun gezichtsvermogen. Zij kunnen bijvoorbeeld bijziendheid ontwikkelen. Maar met wat extra aandacht voor je ogen, is die kans zeker kleiner. Pearle Opticiens ontwikkelde daarom een online oogtest voor kinderen. En zij geven tips voor verantwoord beeldschermgebruik door kinderen. Met de Pearle online oogtest voor kinderen kan bekeken worden hoe het met de gezondheid van de ogen van jouw kind staat.

Oogklachten door schermgebruik bij kinderen

Kinderen kijken per dag gemiddeld vijf uur naar een scherm. Televisie, mobiel, tablet en computer; ze weten tegenwoordig niet beter. Het lange staren naar een beeldscherm kan oogklachten veroorzaken, zoals branderige ogen, hoofdpijn en dubbelzien. Kinderen kunnen bovendien bijziend worden door te veel schermgebruik. Door te focussen op het scherm op korte afstand van het gezicht wordt de ronde oogbol steeds ovaler. Kinderogen staan dan op een gegeven moment in de ‘focus-op-dichtbij-stand’ en de ogen kunnen dan niet meer goed scherpstellen op langere afstand. Uit onderzoek is gebleken dat er een duidelijke link is tussen veel en langdurig dichtbij kijken en de groei van het oog. Daarnaast is er sprake van een gebrek aan invallend natuurlijk licht. Buitenspelen is dan ook belangrijk: daglicht doet de ogen goed en daarnaast kijk je buiten vaak wat meer in de verte.

Ajmal Akbari, optometrist Pearle Opticiens in Hilversum: “Wij zien helaas steeds meer bijziende kinderen. Dat heeft alles te maken met dat kinderen iedere dag te lang gebruikmaken van smartphones en tablets. Ons advies om de kans op bijziendheid sterk te verkleinen: speel tenminste 2 uur per dag buiten en kijk na iedere 20 minuten op je beeldscherm minimaal 20 seconden in de verte.”

Tips voor verantwoord schermgebruik

In de nieuwe Pearle-campagne krijg je tips om het schermgebruik te verminderen. Zoals de 20-20-2-regel: na 20 beeldschermminuten, 20 seconden in de verte kijken en minimaal 2 uur per dag buitenspelen. Bekijk het filmpje hieronder voor de belangrijkste tips.

Andere tips:

  • Maximaal 1 uur per dag schermtijd voor kinderen van 8 jaar. Maximaal 2 uur per dag voor kinderen van 12 jaar.
  • Laat kinderen het scherm op minstens 30 centimeter, ofwel armlengte, afstand van hun ogen houden.

Deze richtlijnen helpen het risico op oogklachten te verminderen.

Online oogtest voor kinderen

ogen testen voor kinderenOm snel, gratis en gemakkelijk een beeld te krijgen hoe het met de ogen van je kind gesteld is, kun je met je kind een online oogtest doen op de website van Pearle Opticiens. Deze geeft slechts een indicatie. Als je het gezichtsvermogen van je kind echt wilt testen, kan je natuurlijk langs de opticien gaan voor een professionele oogmeting. Bij Pearle worden de ogen van kinderen tussen 8 en 12 jaar gecontroleerd door een optometrist. Dat is een oogmeetkundige die vaak ook ondersteunend werk doet voor oogartsen. Kinderen van 12 jaar of ouder kunnen terecht bij de opticien. En kinderen onder de 8 jaar bij de oogarts. Uiteraard kan je zelf de online oogtest ook doen!

 

Dit artikel kwam tot stand door een samenwerking met Pearle Opticiens Nederland. Zij zijn marktleider in (zonne)brillen en contactlenzen. Pearle staat voor deskundige oogzorg, voor iedereen betaalbaar. Pearle heeft meer dan 300 winkels door heel Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.