Mijn zoon wil gamen, wat nu?

Mijn zoon wil gamen

Help! Mijn zoon wil gamen. Waar kinderen vroeger standaard de deur uit gingen om in het bos te spelen, blijven kinderen steeds vaker liever binnen. Al vroeg op de dag wordt de computer, Xbox of bijvoorbeeld Playstation opgestart om tal van verschillende games te spelen. Jongeren zoeken elkaar op in Fortnite, spelen een voetbalwedstrijd in FIFA of beschermen hun team in Call of Duty. Als moeder zal het af en toe best lastig zijn om het gamen van je kinderen, vaak met name je zoons, te accepteren. Hoe ga je hiermee om? Wat doe je op het moment dat je kind ook een Playstation kaart kopen begint te overwegen? Sta je het toe, of verbied je dit?

Voorkomen beter dan genezen

Als je liever niet wilt dat je kinderen teveel tijd doorbrengen achter een beeldscherm, begin dan al vroeg met duidelijke afspraken. En geef het goede voorbeeld. Dat heeft consequenties voor de tijd die je zelf aandacht geeft aan de activiteiten van je kids. Zet jij je jonge kinderen al voor de TV om het zelf even rustiger te hebben? Dan is de kans groot dat zij daaraan wennen. Leer je jouw kinderen al op jonge leeftijd andere manieren om zich te vermaken? Door bijvoorbeeld zelf ook elke dag met ze naar buiten te gaan? Dan krijgt je kind andere voorkeuren om zijn vrije tijd in te vullen.

Mijn zoon wil gamen! Tips om te voorkomen dat je kinderen alleen maar willen gamen

Het is bekend dat teveel tijd achter een beeldscherm doorbrengen, niet goed is voor jonge kinderen. Kinderen moeten nog veel sociale vaardigheden oefenen en dat kan nu eenmaal het beste als ze met andere kinderen spelen. Het liefst live en in de buitenlucht. Hoe leer je jouw kind dat live contact eigenlijk ook het leukst is?

 1. Geef het goede voorbeeld
  Als jij zelf de hele dag met je neus achter je computer of iPhone zit, is het lastig uitleggen dat je kinderen dat beter niet kunnen doen.
 2. Praat elke dag met je kind
  Maak elke dag tijd om een gesprek met je kind te hebben. Bespreek zijn belevenissen en check hoe je kind zich voelt. Zijn er problemen met andere kinderen? Los dat dan samen op. Geef tips en leg uit dat anderen soms ook ‘vervelend’ kunnen zijn, omdat zij zich zelf niet fijn
 3. Ga samen naar buiten
  Zodra je kind kan lopen, ga dan elke dag samen naar buiten. Wandel, speel, bouw hutten, ga op ontdekkingstocht en zoek andere kinderen om mee te spelen. Grote kans dat je kind dat ‘normaal’ gaat vinden. En dat voor altijd blijft doen.
 4. Laat je kind een sport kiezen
  Sporten is gezond. Ook voor kinderen. Behalve de extra beweging, die ze krijgen, leren ze ook te ‘werken’ in een team. Ook als het lastig is, zet dan door. Probeer oplossingen te vinden als er wrijving ontstaat. En geef niet te makkelijk op. Dan zal je kind dat ook niet doen.

En gaat je kind toch op een dag gamen? Maak je dan niet teveel zorgen. Zie het als een spelletje, dat je kind speelt. En lees de tips hieronder, om het in goede banen te leiden.

Maak duidelijke afspraken met je kinderen 

Om het voor iedereen overzichtelijk en helder te houden, is het verstandig om duidelijke afspraken te maken met je kind(eren). Spreek af op welk moment van de dag de computer of game console ingeschakeld mag worden. Vermeld hierbij ook direct, wanneer dit dus niet mag! Daarbij kun je afspraken maken over het type spel dat gespeeld wordt. Sta je het toe wanneer je kinderen schieten in het spel? Laat je hen alleen spellen spelen waarbij je offline speelt? Of ook online?

Tip: informeer ook eens bij de ouders van vriendjes en vriendinnetjes van je kind, hoe zij omgaan met het gamen van hun kinderen. Welke spellen mogen gespeeld worden en welke niet? Neem dat als input mee, maar laat je eigen beleid niet bepalen door anderen. Durf je eigen grenzen aan te geven bij jouw kind. Daar leert het ook van!

Afspraken over het kopen van gamekaarten

Zelfs wanneer je eigen creditcard gekoppeld is aan het account van je kind, is het voor hen mogelijk om ongezien items te kopen. Dit kan onder meer via tegoedkaarten, ook wel gamekaarten genoemd. De Playstation kaart is er een voorbeeld van. Je hebt bijvoorbeeld ook de Xbox gift cards, je hebt de Paysafecard, enzovoorts. Bespreek met je kind of het kopen van deze kaarten noodzakelijk is. Andersom kun je het kind belonen door af en toe zelf zo’n tegoedkaart aan te schaffen. Voordeel hiervan is dat er nooit meer kan worden uitgegeven dan hetgeen op de tegoedkaart staat. In tegenstelling tot bijvoorbeeld het gebruik van een creditcard!

Kijk af en toe mee met je gamende kinderen 

Tot slot is het verstandig om af en toe mee te kijken met je gamende kinderen. Het geeft je inzage in de spellen die zij spelen en vertelt je meer over het gedrag dat zij online vertonen. Dit hoeft niet altijd door naast je kind te zitten. Je zou de console in de avond op kunnen starten, om te kijken welke berichten je kind verstuurt en ontvangt. Het helpt je onder meer online pesterijen in een vroeg stadium in de kiem te smoren. Laat je kind nog niet te jong online gamen. Daar zijn ze vaak later pas aan toe. En zorg ervoor dat ze er ook dan niet alleen voor staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.