Help, mijn kind gaat naar de middelbare school!

Mijn kind gaat naar de middelbare school

mijn kind gaat naar de middelbare schoolKleine kinderen worden groot, zoals ze altijd zo mooi zeggen. En dus gaat ook jouw kind de overstap maken van de basisschool naar het voortgezet onderwijs. Leuk, maar vooral ook spannend! Niet alleen voor de kinderen, maar ook zeker voor de ouders. Je vraagt jezelf wellicht af of jouw kind zijn of haar draai wel kan vinden op een nieuwe openbare-, katholieke- of christelijke middelbare school en snel vrienden maakt. Om ervoor te zorgen dat jij je niet té veel zorgen gaat maken, geven we je graag enkele tips!

Laat het een beetje los

Waarschijnlijk zie je het al helemaal voor je: jouw kleine dreumes met een grote rugzak op de fiets naar zijn of haar nieuwe school. Het liefst wil je meefietsen of hem lekker (veilig) met de auto afzetten aan school. Probeer het echter een beetje los te laten. Je kind is er hoogstwaarschijnlijk meer klaar voor dan jijzelf. Hij of zij redt zich wel. Zeker wanneer vriendjes van de basisschool of uit het dorp naar dezelfde school gaan. Je wil uiteraard je kind ook niet voor schut zetten. Want zeg nou zelf: zou jij als kind willen dat je moeder mee fietst naar school?

Help je kind, maar overdrijf het niet

Ben je de eerste paar dagen goed doorgekomen? Fijn! Geldt dit ook voor je kind, of merk je dat hij nog wel wat moet wennen en het huiswerk bijvoorbeeld wat moeilijk vindt? Help dan gerust een handje, maar overdrijf het niet. Overhoor eens een keer wat Franse woordjes of leg een wiskundige formule uit. Maar ga niet dagelijks tijd inplannen om alles door te nemen en kijk niet steeds over de schouders mee. Dat helpt alleen maar averechts. Daar worden jullie allebei niet gelukkig van.

Meer dan je best kun je niet doen

Dat geldt zowel voor jou als je kind. Verwacht niet dat je kind altijd met 8’en of 9’ens naar huis komt. Het ene vak is nu eenmaal gemakkelijker dan het andere en dat is voor iedereen anders. Merk je dat je kind echt wel wat meer tijd kan besteden aan het leren voor een proefwerk? Dan kun je daar gerust iets van zeggen, maar steek ook geen minutenlange preken af. Maar zie je dat je kind al meer dan zijn best doet en krap een 6’je haalt, wees dan trots en laat je kind weten dat je niet meer dan je best kunt doen. Advies dat je wellicht zelf ook ooit hebt gekregen.

Misschien helpen deze tips je om niet té hard van stapel te lopen en je kind niet overal in zijn doen en laten achterna te zitten. Uiteindelijk komt het allemaal goed, ook met jouw kind!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.