Griezelen is gezond voor kinderen, maar met mate!

griezelen is gezond


Uit onderzoek blijkt dat ongeveer één op de drie Nederlandse kinderen van 6 – 12 jaar oud verstijft tijdens een enge situatie. én op de vijf kinderen rent weg als zich een enge situatie voordoet. Van alle kinderen gaan er 32% gillen. Ontlading en opluchting, gevolgd door gelach zijn vaak de reacties bij kinderen na een griezelig moment. Ontlading is volgens coach voor kinderen en ouders Elliette Kreek een onmisbaar element in spannende situaties. Het zorgt voor een goede verwerking van de ervaring. Ook een leuke uitkomst van het onderzoek dat Walibi Holland, initiatiefnemer van Spooky Days, liet uitvoeren is dat 9 van de 10 kinderen gelooft dat griezelen gezond is.  

Kindercoach beaamt: griezelen is gezond

Elliette Kreek, coach voor ouders en kinderen, beaamt dat griezelen gezond is, omdat het helpt om emoties te ontwikkelen. Het draagt bij aan de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen en de ontwikkeling van hun moreel bewustzijn. Het helpt ze het verschil te leren kennen tussen goed en kwaad. En het belang van behulpzaam zijn. Ook versterkt griezelen het zelfvertrouwen, omdat angsten overwonnen worden. 

‘Onderzoek wijst uit: 29% Van de Nederlandse kinderen verstijft tijdens een enge situatie.’

De ontlading is belangrijk voor de verwerking

Walibi Spooky Days

Na het griezelen is de ontlading een essentieel onderdeel voor de verwerking van de ervaring. De spanning verplaatst dan naar een apart plekje in het brein en wordt verwerkt. Ontlading is te herkennen door lachen, rennen en kletsen over de situatie. Kreek benadrukt waarom het belangrijk is dat kinderen in een veilige omgeving leren omgaan met angstige situaties om het verschil tussen wat echt en niet echt is te onderscheiden. Maar ook om de emotie te herkennen en te kunnen benoemen.

De Kijkwijzer voor kinderen negeren, veel ouders doen het

Verder blijkt uit het onderzoek dat 63% van de ouders hun kinderen tussen de 6 – 12 jaar iets laten kijken waarbij de kijkwijzer aanduiding hoger is dan de leeftijd van het kind. De kijkwijzer is er niet voor niets. Sommige dingen kunnen kinderen nog niet verwerken. Kreek gelooft dat dit geen probleem hoeft te zijn, zolang ouders er bij zijn en erover praten met hun kinderen.

‘63% van de ouders geeft aan dat de kinderen soms wat kijken met een kijkwijzerclassificatie die hoger is dan de leeftijd van het kind.’

Kinderen leren hun gevoelens te reguleren bij angst

Als je de kijkwijzer voor kinderen negeert, is het belangrijk om te weten wat je moet doen als gezond griezelen omslaat in angst. Je kinderen kunnen veel leren van griezelen. Maar het is ook belangrijk ze goed in de gaten te houden. Dit kun je doen:

Bang zijn is een emotie

Bang zijn is een emotie die bij het leven hoort. Want hoe kun je je veilig en geborgen voelen, als je niet weet hoe het voelt om bang te zijn. Het is goed om kinderen te leren dat angst een emotie is die ze mogen voelen.

Wees selectief in enge onderwerpen

Kijk als je je kind wilt laten griezelen goed naar het onderwerp van het evenement, boek of de film. Is je kind heel bang voor heksen, sla dan een heksenbos of boek over heksen over. Dit kan de angst versterken.

Praat en vertel wat wel en niet écht is

Merk je dat je kind een situatie, boek of film spannend vindt, praat dan tegen je kind. Vertel wat wel en niet echt is, dat je er bent en dat het veilig is. Benoem ook dat je best een beetje bang mag zijn. Maar dat iedereen dapperder is dan ze vaak denken.

Kinderen tot 8 jaar goed in de gaten houden

Kinderen tot 8 jaar zitten in de magische fase, zij kijken door een andere bril naar de wereld. Bij jonge kinderen is het belangrijk het kind goed te monitoren tijdens angstige situaties. En veiligheid te bieden zodat ze hun grenzen durven opzoeken.

Nachtmerries en praten

Soms zie je niet direct dat een kind het eng vindt en merk je het later pas door bijvoorbeeld nachtmerries. Of omdat het veel terug komt in de verhalen of het spel van het kind. Onthoud dan goed dat nachtmerries weer verdwijnen en dat het praten of spel juist helpt bij de verwerking. Je kind leert op deze manier om te gaan met dingen die hij spannend vindt.

Leer je kind EFT

Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen. Maar als er spanning achter blijft bij je kind, kun je EFT toepassen. EFT (Emotional Freedom Techniques), ook wel tapping genoemd is een effectieve manier om eventuele rest spanning te laten verwerken bij aanhoudende angst. In een veilige omgeving ga je met ze terug naar het angstgevoel en het bijbehorende beeld. Bekijk hier hoe het werkt. Het lijkt een beetje raar, maar het werkt heel goed.

Over het Onderzoek

Dit marktonderzoek is uitgevoerd door Validators onder 1025 respondenten in opdracht van Walibi Holland, initiatiefnemer van Spooky Days.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.