Green school op Bali, beste school ter wereld

Green schoolGisteren sprak ik mijn dochter Rosa (18), die voor een paar maanden op Bali verblijft. Zij leert daar over natural horsemanship. Een natuurlijke manier van omgaan met paarden. Zij leert dat een paard ons meer te leren heeft dan dat wij paarden iets kunnen leren. Belangrijke lessen vooral over innerlijk leiderschap. Met haar eigen paard was zij ook altijd al meer ‘in gesprek’ dan dat zij de merrie rondjes liet lopen. Prachtig om te zien hoe kinderen en zelfs pubers gaan stralen en glunderen als zij in contact komen met wat ik noem ‘hun ware natuur’.

Maar wat ik eigenlijk wil vertellen gaat over een school, die past bij die energie. Rosa kreeg gisteren een rondleiding op de beroemde Green School op Bali. Deze duurzame, bijzondere school staat bekend als de beste school ter wereld. Mijn dochter was onder de indruk en met haar verhaal inspireerde zij mij om meer over deze school te weten te komen.

Green school Bali

De grondlegger van Green School Bali, John Hardy had een droom. Hij wilde kinderen leren hoe zij beter met hun natuurlijke omgeving om konden gaan. Zodat ook hun kinderen nog een toekomst zullen hebben. En hun kleinkinderen enzovoort. Hij liet een school bouwen, waar elk kind van droomt. En belangrijker nog, een school waar hij de nieuwe groene leiders voor de toekomst grootbrengt. Het is een school zonder muren. Een school die de natuurlijke nieuwsgierigheid van kinderen prikkelt. Midden in de natuur.

De oorspronkelijke gaven van jonge kinderen als innovatief en creatief denken worden gestimuleerd. Zij leren door te doen. Oefenen voor het echte werk. Met ruimte voor muziek, dans, yoga en sport. En natuurlijk de noodzakelijke vakken, die aansluiting geven op vervolgonderwijs. Kinderen uit de hele wereld bezoeken zijn school. Het is een internationale school met Engels als voertaal. En minimaal 20% van de leerlingplaatsen is gereserveerd voor lokale kinderen op Bali die via een beurs toegang hebben tot de school. Het is een groot succes.

Kinderen die verschil maken

De manier van les geven inspireert kinderen zelf initiatieven op te zetten. Zoals deze twee zusjes, die vast besloten zijn om hun eiland Bali te bevrijden van plastic tassen en de vervuiling die dat met zich meebrengt. In deze TED talk (zie video hieronder) van de dames hoor je hoe zij dat aanpakten. Hoe zij medestanders zochten en zelfs de gouverneur van het eiland achter hun plan wisten te krijgen. Op deze resultaten zouden volwassenen al trots mogen zijn. Deze meisjes waren 10 en 12 toen zij hun energie achter dit idee zetten. Wonderbaarlijk. En geweldig.

Ik ben benieuwd wat jij hiervan vindt. In Nederland staat het idee voor een dergelijke groene school nog in de kinderschoenen. Ik heb contact met de initiatiefnemer en zal zeker binnenkort meer informatie delen en wellicht een oproep doen voor je hulp. Ik hoor graag van je!

dd 19 januari 2022: Het initiatief, dat volgens de principes van Green School in Nederland een school gaat starten is NOW School. Een initiatief van Juliëtte Schraauwers. Zij zijn op dit moment een crowdfunding gestart. Alle hulp is welkom!

10 reacties

 1. Hi, ik zou heel graag willen weten waar je dochter Rosa het project met paarden heeft gedaan. Wij willen zo gauw het weer kan naar bali met een dochter van 17 en een zoon van 13. Hij naar Greenschool en zij een project met paarden. dank je wel voor je antwoord alvast!

  • Hi Mireille, Dank je voor je berichtje. Wat supergaaf dat jullie naar Bali gaan! Mijn dochter was een tijdje bij een bekende van mij, wiens buren op privé terrein paarden hielden. Het is dus geen organisatie, waar ik je een adres van zou kunnen geven. Ik zou ter plaatse gewoon rondvragen. Iedereen is daar heel behulpzaam en mensen praten graag over elkaar. Op een positieve manier:) Veel plezier daar!

  • Hallo Mireille,

   Zijn jullie plannen al wat concreet? Ik wil graag ook naar Bali (wel pas over 4 jaar als mijn dochter klaar is met de basisschool) maar ben aan het orienteren hoe en wat allemaal.

   Ik hoor het graag van je.

   Groet Kaat

   • Hoi Kaat, Onze dochter is nu 8 jaar en wij willen ook naar Bali als zij met de basis school klaar is. Misschien eens contacten?
    Gr Suzanne (Tilburg)

 2. Hier een initiatief in Utrecht gestoeld op GreenSchool Bali: https://now-school.com/

  • Dank voor het plaatsen van de link. Dit is inderdaad een initiatief van de mensen die in Nederland een Green School aan het opstarten zijn. Ze gebruiken een andere naam, maar de principes zijn hetzelfde. Heel mooi!!

 3. Suzanne van Snippenburg

  Wat een mooie tijd voor Roos! En wat gaaf, mijn steun heb je als je hier zo’n school op gaat zetten! 🙂 X

  • Hoi Suz, dank voor je reactie! Ik heb een initiatiefgroep gevonden, die in Noord Holland aan de slag wil gaan met een internationale school op dezelfde wijze als Green School dat doet. Zelf vind ik het leuker juist duurzaamheid in Nederlandse scholen te stimuleren. Voor alle kinderen en niet alleen voor de elitaire ex-pat kids. Na wat onderzoek blijkt dat er al best veel gaande is in Nederland via Natuur en Milieu centra en ECO-schools. Er opent zelfs een duurzame Nederlandse school in Almere volgend schooljaar. Deze gebruikt zo te zien dezelfde waarden als Green School Bali. Ik ga me er zeker verder in verdiepen en ben nog zoekende hoe ik mijn bijdrage er het beste aan kan geven. In elk geval ben ik alvast begonnen om meer over duurzaamheid & bijzondere initiatieven te schrijven. Dat voelt al goed! Wel leuk om hier eens over door te praten Suz! Liefs, Vivienne

 4. Nicole Gaillard

  Ontzettend leuk wat je dochter doet. En ja, prachtig hoe deze school kinderen opleidt. Ik wil er zelf ook naar toe als is het maar voor een family camp met mijn tieners.
  Ik ontwikkel opleidingsprogramma’s in het bedrijfsleven. Benieuwd naar waar je mee bezig bent!

  • Hoi Nicole,
   Dank je voor je leuke reactie. Bali is zeker de moeite waard om je kinderen mee naartoe te nemen. Het is er betoverend. Ik heb contact gehad met de initiatiefgroep om in Nederland een Greenschool te starten. Als je er meer over wilt weten, mail me dan even via info@mamas.nl. Ik blijf me zelf concentreren op het delen van mooie duurzame initiatieven en producten op deze en mijn andere eigen sites.
   Ik hoor graag van je!
   groetjes, Vivienne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.