Disney’s Rapunzel, Nu op DVD verkrijgbaar!

Disney’s meest recente bioscoophit met in de hoofdrollen, een stoere prinses met magisch haar en een charmante bandiet. RAPUNZEL Disney’s 54ste Classic, een film vol pret, spanning en avontuur met twee fantastische hoofdrolspelers: Flynn Rider, de meest charmante bandiet van het koninkrijk, en Rapunzel, een pittige tiener met een bijzondere superkracht: 20 meter magisch goudblond haar! Vanaf 30 maart 2011 verkrijgbaar op Disney 2-disc Blu-ray (Blu-ray + DVD, Disney 2-disc Blu-ray 3D (Blu-ray + Blu-ray 3D) en Disney DVD. Disney’s 54ste Classic, de magische en grappige film Rapunzel, groeide de afgelopen maanden in de bioscoop uit tot een superhit. De stoere tiener Rapunzel met het lange magische goudblonde haar en de charmante bandiet Flynn Rider wisten, samen met veel andere magische karakters, de harten van een zeer groot publiek te veroveren. Jong en oud genoten van de film die ook in 3D te zien was.

 

Met prachtige liedjes (tekst en muziek) van Alan Menken (Aladdin, De Kleine Zeemeermin, Enchanted) en Glenn Slater (De kleine zeemeermin)

Het lied I see the light is genomineerd voor een Oscar.

Aan de Nederlands gesproken versie werkten de grootste Disney-fans mee zoals Levi van Kempen (Flynn Rider), Kim-Lian van der Meij (Rapunzel) en  Karin Bloemen (Moeder Gothel).

Vanaf 30 maart 2011 is Rapunzel met het leukste bonusmateriaal verkrijgbaar als Disney 2-disc Blu-ray (Blu-ray disc + DVD*), Disney 2-disc Blu-ray 3D (Blu-ray + Blu-ray 3D) en Disney DVD.

Distributie: The Walt Disney Company. Publiciteit: MVSP.

*De DVD bij de Blu-ray disc is een extra voor diegenen die nog geen Blu-ray speler hebben, maar wel van plan zijn er een aan te schaffen. Tot die tijd kunnen ze al genieten van de film op DVD. Andersom kunnen de consumenten die wel een Blu-ray speler bezitten de film ook op andere dragers afspelen, zoals voor de kinderen op de DVD-speler in de auto. Zo kan men op alle dragers genieten van dit fantasievolle animatie-avontuur.

KORTE INHOUD

Wanneer Flynn Rider, de meest gezochte maar ook meest charmante bandiet van het koninkrijk, zich in een mysterieuze toren verstopt, verwacht hij daar niet een pittige tiener tegen te komen met een bijzondere superkracht: 20 meter magisch goudblond haar!

Prinses Rapunzel is haar naam. Als baby is ze gestolen uit het paleis van haar ouders en opgesloten in een verborgen hoge toren waar ze onmogelijk uit kan ontsnappen. Ze snakt naar avontuur in haar leven en droomt ervan de toren te verlaten en een normaal tienermeisje te zijn. Ze maken de afspraak om samen uit de toren te ontsnappen en op avontuur te gaan. Het wordt een fantastische reis boordevol verbazingwekkende helden, humor en spanning.

DE MAKERS

Byron Howard (regisseur Bolt) en Nathan Greno (scenario Bolt, en animatie Mulan, Brother Bear en Meet the Robinsons) deden samen de regie. Een productie van Roy Conli (Treasure Planet, coproducent De Klokkenluider van de Notre Dame).

DE KARAKTERS

Prinses Rapunzel is avontuurlijk, slim, dapper en heeft maar liefst 20 meter goudblond haar. Ze zit opgesloten in een toren, waar ze in haar eentje onmogelijk uit kan ontsnappen. De komst van de charmante bandiet Flynn Rider brengt daar verandering in.

Flynn Rider vindt zichzelf helemaal geweldig. Hij is een knappe, charmante en handige dief. Hij windt iedereen om zijn vingers en is steeds op zoek naar die grote kraak waar hij in één klap superrijk mee wordt. Het lijkt wel alsof Rapunzel het eerste meisje is dat niet onder de indruk is van zijn charme. In haar vindt hij zijn gelijke. Hun bizarre ontmoeting is het begin van een geweldig spannend en humorvol avontuur.

Pascal is de zwijgzame steeds van kleur veranderende kameleon. Hij is Rapunzels enige echte vriend. Hij is haar vertrouweling, coach en de drijvende kracht om de eenzame toren te verlaten.

De gebroeders Stabbington zijn een stelletje domme schurken. Inmiddels staan ze bovenaan de lijst van meestgezochte criminelen. De gespierde voormalige handlangers van Flynn willen vooral wraak nemen. Ze voelen zich bedrogen door de slimme Flynn Rider en willen hun gestolen spullen terug krijgen.

Maximus is een super-politiepaard. Het trotseert alle gevaren om de beruchte bandiet Flynn Rider op te pakken. Niets staat dit stoere paard in de weg om zijn doel te bereiken. Maar als hij Rapunzel ontmoet, smelt zijn hart en begint hij de wereld met andere ogen te bekijken. Wat als een meedogenloze achtervolging begon, zou wel eens de start kunnen zijn van een prachtige vriendschap.

Vrouw Gothel is de enige moeder die Rapunzel ooit heeft gekend. Door Rapunzel als baby te stelen en haar in de toren op te voeden, verzekerde Gothel zich ervan dat alleen zij toegang zou hebben tot Rapunzels magische haren die ze gebruikt als persoonlijke jeugdbron. Gothel ziet Rapunzel meer als bezit dan een dochter en ze gebruikt elk wapen in haar arsenaal – zoals een constante aanvoer van subtiele steken onder water, dubbelzinnige complimentjes en overdreven schuldreisjes – om Rapunzel verborgen te houden. Als Rapunzel eindelijk haar belachelijke eisen trotseert en de wijde wereld intrekt, houdt niets de heerlijk geschifte Gothel tegen om haar kleine meisje terug de toren in te krijgen.

LEUKE WEETJES

Een haarscherpe beleving

• Rapunzel heeft 21 meter lang gouden haar en meer dan 100.000 individuele haarstrengen.

• Er moest speciale software worden ontwikkeld om de beweging van het haar te simuleren. Niemand had ooit zoveel haar hoeven te vormgeven en geen enkele hoofdrolspeelster had ooit zoveel haar gehad!

• Als alle haren op een hoofd 30 cm lang zouden zijn en achter elkaar zouden worden gelegd, zou dat een lengte van 41 kilometer opleveren. Als al het haar op Rapunzels hoofd achter elkaar zou worden gelegd, kom je op een lengte van maar liefst 2900 kilometer.

• Tien vrouwen die meewerkten aan de productie lieten hun haar tijdens het maken van de film groeien. Uiteindelijk knipten alle vrouwen ongeveer 25 cm van hun haar af om het aan een organisatie te doneren die pruiken van echt haar maakt voor mensen die hun haar ten gevolge van een ziekte zijn kwijtgeraakt.

• Softwaretechnicus Kelly Ward (een van de drie software-experts belast met het creëren van haarsimulaties voor Rapunzel en de hoofdpersonages uit de film) behaalde haar doctoraal in computerwetenschappen op het gebied van haarstudie en heeft zich de afgelopen tien jaar in dat gebied gespecialiseerd. Ze wordt als een van de meest vooraanstaande experts in haar veld beschouwd.

Het zit ‘m in de details

• In de film komt een superspannende scène voor met een schitterende door lantaarns bezaaide skyline. Elke lantaarn heeft zijn eigen animatievuur die 10.000 micropunten aan licht bevat. Het hoogste aantal lantaarns in één shot is 46.000 lantaarns die voor maar liefst 560 miljoen lichtpunten zorgen!

• De waterval en het riviertje in de torenvallei werden naar de karakteristieke rivieren en watervallen van Yosemite in Californië vormgegeven. Het hoofd van de speciale effecten maakte een reis van twee dagen en nam meer dan 150 videoclips ter referentie op. De vormgevers konden daar hun favoriete eigenschappen uit kiezen. Meer dan 10 miljoen individuele waterdruppelpunten zorgden voor de creatie van de waterval.

• De Grizzly River Run uit Disney’s California Adventure Park werd als inspiratie gebruikt voor waterlekkages op de krakkemikkige houten dam die barst. In de laatste scène van de film wordt er 87 miljoen liter van virtueel CGI-water vrijgelaten tijdens het barsten van de dam.

De figuranten

• De geanimeerde cast van Rapunzel bestaat uit vijf hoofdpersonages, 21 schurken en 38 dorpsbewoners. Voor de dramatische lantaarnscène van de film moest het speciale effectenteam van Disney een publiek van bijna 3000 mensen creëren. Dit is het grootste publiek dat de studio ooit voor een CG-film heeft moeten maken.

DE NEDERLANDSE STEMMEN

Flynn Rider – Levi van kempen

Levi van Kempen werd bij het grote publiek bekend door zijn rol als Junior in de dagelijkse TV-serie Onderweg naar Morgen. Daarnaast speelde hij in diverse series zoals Gooische Vrouwen en is hij het gezicht van de kids TV-zender Disney XD. Als stemacteur is hij onder andere te horen in de serie’s Beyblade en Jackie Chan en in de Disney-films High School Musical en Camp Rock.

Rapunzel – Kim-Lian van der Meij

Kim-Lian van der Meij is bij het Nederlandse publiek bekend als zangeres, presentatrice en musicalster. Momenteel speelt Kim-Lian de hoofdrol van Elle Woods in de musical Legally Blonde waarmee ze langs alle grote theaters in Nederland tourt. Over haar ervaring bij het inspreken van Rapunzel zegt Kim-Lian: “Ik vind het magisch en een eer om de stem van Rapunzel in te mogen spreken en vooral om dit later aan mijn twee kids te laten zien.”

Moeder Gothel – Karin Bloemen

Karin Bloemen is al meer dan 25 jaar succesvol als zangeres, actrice, schrijfster en presentatrice. Karin speelde in de grote theaters in Nederland succesvolle theaterpersonalityshows en heeft verschillende cd’s uitgebracht waaronder ‘Bloemen zingt/sings Streisand’ met het Metropool Orkest met songs van het repertoire van Barbra Streisand. Voornamelijk zingt en acteert ze in toneelstukken, theatervoorstellingen en concerten. In 1997 ontving ze de Annie M.G. Schmidt-prijs voor het nummer Geen kind meer.

Rapunzel –  Disney 2-disc Blu-ray (Blu-ray + DVD)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.