Gezond drinken bij een gezonde maaltijd

gezond drinkendoor: Vivienne Westerhoud.
De meeste mensen vinden het lekker om iets te drinken bij de maaltijd. Maar sommigen beweren dat zelfs water drinken bij de maaltijd niet gezond is, omdat het de spijsvertering negatief beïnvloedt. De theorie daarachter is dat het door verdunning van het maagzuur, de PH omhoog brengt. Dat betekent dat het minder zuur wordt in de maag en dat zou slecht zijn voor de vertering van het voedsel. Maar je zou je ook voor kunnen stellen dat wat meer vocht in de maag juist de brei van voedsel kan helpen verteren. Misschien moet je geen grote hoeveelheden water drinken vlak voor of tijdens de maaltijd. Maar drinken tijdens de maaltijd is natuurlijk helemaal prima om te doen.

Gezond drinken en eten
In Azië komen welvaartsziekten als hart- en vaatziekten veel minder voor dan bij ons. Dat komt vrijwel zeker door een ander voedingspatroon. Als Aziatische voeding niet jouw favoriet is, zijn er genoeg andere manieren om gezonder te eten. Volg bijvoorbeeld de adviezen van Jesse van der Velde (jessevandervelde.nl). Hij heeft boeken geschreven en geeft coaching over gezond eten, afvallen en het in balans brengen van hormonen, bijvoorbeeld tijdens de overgang.
Bij de maaltijd is water goed om te drinken. Weer anderen zeggen dat warme dranken juist de spijsvertering bevorderen. Denk daarbij aan warme groene- of kruidenthee. Maar er zijn natuurlijk genoeg mensen die heel graag een glaasje wijn drinken bij het eten. Dat is ook heel gezellig. Als je alcohol drinkt, kies dan voor wijn. Als je wijn drinkt, kies dan voor rode. Een of twee glaasjes bij het eten is erg lekker! Kies bijvoorbeeld voor rode wijnen of Grandcruwijnen.

Geniet, maar drink met mate
Is wijn gezond? Op deze vraag zijn in de loop der jaren al zo vaak verschillende antwoorden gegeven. Het is moeilijk te duiden. Wetenschappelijk onderzoek wees vaker dan eens uit dat met name rode wijn positieve effecten kan hebben op de gezondheid. De kanttekening die we daarbij wel moeten maken is dat in al die onderzoeken slechts een deel van de gezondheid van de proefpersonen gemeten werd. Ook is het niet mogelijk in een kortlopend onderzoek de effecten van het gebruik van voedingsmiddelen op de lange termijn te meten. Daarom moeten we voorzichtig zijn met algemene conclusies te trekken uit zogenaamde deelstudies. Een aantal bestanddelen van wijn is goed voor een aantal aspecten van onze gezondheid. Maar het menselijk lichaam is complex. En er zit alcohol in wijn. Alcohol is zo ongezond, dat de kankerbestrijding (KWF) besloot een negatief advies af te geven over de consumptie ervan. Als je dan toch drinkt, drink dan in elk geval met mate.

Vivienne Westerhoud is hoofdredacteur van Mamas.nl en eigenaar van Westwood’s Media. Zij studeerde biologie (MSc.) aan de Wageningen Universiteit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.