Huisdieren en kinderen, een goede combinatie?

huisdieren en kinderenHuisdieren en kinderen gaan over het algemeen goed samen. Het is wel afhankelijk van de leeftijd van de kinderen, welke dieren het meest geschikt zijn. Kies je voor een konijn of een hond als je jonge kinderen hebt? En weet jij wat de voordelen zijn van huisdieren voor de sociale ontwikkeling en de gezondheid van je kind? Informeer je goed voordat je overgaat tot de aanschaf van een huisdier. Het is immers voor vele jaren en je wilt goed zijn voor het dier en je gezin telleurstellingen besparen.

Huisdieren en kinderen

Veel mensen kopen een huisdier voor hun kinderen. Maar vergis je niet, het is belangrijk dat het hele gezin erachter staat. Of je nu een hond, paard of konijn neemt, ga er altijd vanuit dat jij en je partner ook regelmatig uit moeten laten of poep moeten opruimen. De illusie dat een kind volledig voor een dier kan zorgen, mag je laten varen. Dus begin er alleen aan als je het zelf ook echt leuk vindt. Met kleine kinderen onder zes jaar, moet je uitkijken met kleinere prooidieren zoals konijnen, cavia’s en hamsters. Deze beestjes kunnen schuw en schrikachtig zijn en halen soms uit of kunnen bijten als ze bang zijn. Bovendien kan een klein kind de kleine diertjes verkeerd oppakken of zelfs laten vallen, wat zielig voor de diertjes is. Honden en katten zijn roofdieren en minder bang aangelegd. Die zijn dus meer geschikt als huisdier als je kinderen nog klein zijn. Maar ook dan moet je goed opletten waar je voor kiest.

Wat is een goede gezinshond?

Natuurlijk moet je een hond goed opvoeden, zodat deze goed gesocialiseerd raakt. Als je een puppy neemt en je neemt de opvoeding niet serieus, kost dat uiteindelijk veel energie en ergernis en kan het bovendien met elk ras gevaarlijk zijn voor je kinderen. Je kunt met kleine kinderen het beste kiezen voor een zachtaardig ras. Kies in plaats van een vecht-, waak- of verdedigingshond dus liever een jachthond of een gezelschapshond. Geschikte rassen voor een gezin zijn bijvoorbeeld Maltezers, Border Collie, King Charlesspaniël of een Ierse Setter. En natuurlijk zijn de Labrador en de Golden Retriever de meest geschikte rassen voor een gezin met kinderen. Let er wel op dat je vooral bij de Golden Retriever een dier met een goede stamboom kiest van een erkende fokker. Door de populariteit van het ras zijn deze dieren soms slecht doorgefokt, waardoor sommige lijnen hun zachtaardige karakter zijn verloren.

Goede invloed van een huisdier op je kind

Huisdieren zijn goed voor kinderen. Een kind leert verantwoordelijkheid te dragen voor een levend wezen. Bovendien heeft hij een maatje bij wie hij altijd terecht kan. Behalve de positieve sociale invloed, is een huisdier ook goed voor de fysieke en mentale gezondheid van het hele gezin. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat dieren een grote troost kunnen zijn bij de uitdagingen in het leven. Een huisdier vermindert bijvoorbeeld gevoelens van eenzaamheid. Uit een Zweeds onderzoek blijkt ook dat mensen met een huisdier minder vaak last hebben van stress. En we weten allemaal welk negatief effect stress op onze gezondheid kan hebben.

Goede voorbereiding en goede zorg

Voordat je aan een huisdier begint is het belangrijk je uitgebreid te laten informeren. En daarna is het leuk om samen met je kind spulletjes uit te kiezen. Kijk dan eens op Grootplezier.nl voor een mooie poezenmand of hondenkussen. Of als er kippen in de tuin komen een gezellig kippenhok. Zorg er vervolgens voor dat je zelf ook de tijd vrijmaakt om het dier op te voeden en jouw kind te leren hoe hij met het dier om moet gaan. Als je zelf geen ervaring hebt met een hond bijvoorbeeld, ga er dan vanuit dat je flink aan de bak mag. Het zal je elke dag een paar uur kosten. En dat zal jou en je gezin ook veel plezier geven. Huisdieren en kinderen zijn dan een fijne combinatie en zelf kun je er ook meer van genieten als je het op de juiste manier aanpakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.