Relatie: Scheiden of tandje extra? Spreek elkaars taal, dat helpt!

Door: Mariska Wiersum, www.Jondibi.nl.
Heb jij een fijne zomer gehad? Het zit er weer op. Ik ben alweer enkele weken geleden terug gekomen van een heerlijk weekje Sardinie, waar ik zonder vriend en dochter een weekje heb genoten van rust, vrijheid en de natuur. Op de camping waar ik zat, waren veel eenouder gezinnen aanwezig. Oftewel, gescheiden ouders met 1 of meer kinderen. De verhalen die ik van hen hoorde, of tussen de regels door las, hebben mij behoorlijk aan het denken gezet. En dan niet speciaal over het in je eentje opvoeden van het kind, maar met name de impact die het op je eigen leven heeft. Dat is in de meeste gevallen echt gigantisch. Ik moet eerlijk toegeven dat ik dat toch wel onderschat heb.

Van nature een zelfstandig en ondernemend persoon die denkt dat het leven toch echt nóg wel leuker kan zijn ergens anders of met een andere partner, heb ik er wel eens aan gedacht mijn relatie te beëindigen. Gelukkig kom ik telkens weer op tijd bij mijn positieven en zie ik alle voordelen van mijn relatie en van mijn partner in, maar toch, er zijn momenten geweest dat ik probeerde me voor te stellen hoe een leven zonder mijn partner, maar mét mijn kind, zou zijn. En ik moet eerlijk zeggen, die fantasie lijkt in niets op wat ik op vakantie heb gezien bij de eenouder gezinnen. Want dat is de basis voor mijn conclusie, ik pretendeer geen significant onderzoek gedaan te hebben.

Tijdens 1 van de vele borreltjes en gesprekken in de avonduren ging het gesprek over het moment waarop je besluit om bij je partner weg te gaan. Hoe bepaal je of dit er gewoon bijhoort (we weten allemaal dat een relatie hard werken is), of dat het nu toch echt niet meer bij je past en het tijd wordt dat je alleen verder gaat? Voor mij een heel herkenbaar vraagstuk en helaas heb ik op die vraag geen antwoord. Ik ben daar zelf ook nog niet achter.

Wél heb ik besloten dat als ik weer voor die vraag sta, ik niet meteen aan het fantaseren ga over een leven zonder mijn partner, maar ik eerst eens even wat extra aandacht aan mijn relatie ga besteden. Dat voelt waarschijnlijk wel even onnatuurlijk, want als je weg wil ben je meestal niet in de stemming om lief te zijn tegen je partner. Maar als het resultaat is dat je relatie weer beter wordt, dan is het de moeite waard lijkt me.

Er zijn uiteraard talloze manieren om aan je relatie te werken, maar een manier waar ik erg in geloof, is beschreven door Gary Chapman. Hij heeft, gebaseerd op jarenlange relatiecoaching, bedacht dat er 5 talen zijn in de liefde. Als jij de taal van jouw partner spreekt, voelt hij zich geliefd en zal zich ook zo gedragen. Kleine irritaties worden geen grote, hij toont meer geduld en meer liefde voor jou. Simpel zat zou je zeggen. De valkuil is echter dat mensen geneigd zijn hun eigen taal tegen de ander te spreken. En daar gaat het vaak mis. Want ik voel me misschien heel geliefd als ik een cadeautje krijg, maar mijn partner kan daar wel helemaal niets om geven. Dus als ik hem een cadeautje geef, heeft dat weinig effect op de relatie.

Weet jij welke taal jij spreekt en welke je partner? Als jij nog het idee hebt dat er iets aan je relatie te doen valt, dan is het zeker de moeite waard je hier eens in te verdiepen. En het is heel makkelijk! Hieronder de 5 talen en een kleine tip hoe je die makkelijk kunt spreken. Probeer het gewoon uit! Veel succes en als je hierop wilt reageren of je ervaringen wilt delen, dan kan dat via de blogs op mijn website op www.jondibi.nl.

Heeft je vriendin hier ook wat aan denk je? Deel dit artikel dan vooral via facebook of twitter, zodat zoveel mogelijk mensen hun relatie weer een boost kunnen geven J

Hierbij de 5 talen:

  • Cadeautjes krijgen (koop of maak wat leuks voor je partner!)
  • Dingen doen voor de ander/dienen (doe een klusje die de ander niet leuk vindt)
  • Samen zijn/onverdeelde aandacht voor elkaar (koken, klussen, wandelen, praten)
  • Lichamelijk contact (knuffelen, aai over arm als je langsloopt)
  • Positieve woorden (geef complimentjes. Vertel wat je fijn vond vandaag)

Niet al te moeilijk toch? Houdt het een weekje vol en kijk wat er gebeurt. Ik ben erg benieuwd. Succes ermee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *