Ontspannen in 1 minuut? 3 korte meditatie-oefeningen!

door: Heleen van Roon, meditatieleraar & energiewerk.
Heleen van RoonNatuurlijk ben je gek op je kids, maar het moederschap is óók gewoon hard werken. Gymtassen inpakken, halen en brengen, driftbuien afwenden… Met deze drie meditatie-oefeningen hou je het hoofd koel. Misschien denk je bij het woord ‘meditatie’ aan de goeroe die bovenop een berg urenlang voor zich uit zit te staren. Als dat ook iets voor jou is, prima. Maar mediteren kun je ook doen zónder naar de Himalaya te vluchten. Ik laat je graag zien hoe je dat in een minuut al kunt doen. Gewoon tijdens je drukke dag!

Meditaties voor drukke dagen

Een meditatie van een minuut kan al genoeg zijn om je dag soepeler te laten verlopen. Zeker op drukke dagen of met kinderen die veel van je vragen, helpt een korte oefening je om snel weer tot rust te komen.  Zo kun je gedurende de dag steeds opnieuw je stressniveau laten zakken als je voelt dat dat nodig is. Deze meditatie-oefeningen kosten je maar een minuut en kun je doen tijdens die drukke dagen met je kids.

  1. Spieren spannen en ontspannen

Deze oefening helpt je het verschil tussen spanning en ontspanning beter te voelen. Zo kun je stress gemakkelijker loslaten.
Zo doe je het: span al je spieren aan, zo hard als je kan. Hou je adem in en hou de spanning tien seconden vast. Daarna laat je al je spieren los en adem je uit. Doe dit drie keer.

  1. Aandacht naar je ademhaling

Als je gespannen bent, ga je al snel ‘hoog’ ademhalen. Je ademt dan vooral in je borst, in plaats van in je buik. Hiermee geef je je lichaam onbewust het signaal dat er gevaar dreigt en voel je meer stress in je lichaam.
Dit is beter: Breng je aandacht naar je ademhaling. Voel hoe je buik naar voren komt als je inademt en langzaam terugzakt als je uitademt. Adem steeds drie tellen in en vier tellen uit. Herhaal dit een paar keer.

  1. Observeer je gedachten

Gedurende de dag gaan er duizenden gedachten door je hoofd. Dit kan een gevoel van onrust of stress geven.
Dit kan helpen: Probeer de gedachten die je hebt eens een minuut te observeren, alsof je er van een afstandje naar kijkt. Je hoeft er niets mee te doen, je herkent ze alleen voor wat ze zijn: gedachten die voorbij komen en ook weer gaan.
Studio Sterrenstof

Sneller ontspannen

Mediteren is een heel krachtig hulpmiddel om achter de hand te hebben. Zeker wanneer je het vaker doet en je het een plek geeft in je leven, ga je voelen hoe fijn het is. Het geeft je innerlijke rust, een beter geheugen en meer focus. Ook krijg je tijdens het mediteren soms ineens nieuwe inzichten en leer je jezelf en anderen beter begrijpen.

Wil jij ook gemakkelijker ontspannen?
Kijk dan eens op www.studiosterrenstof.nl voor meer tips om tot rust te komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.