Leven in het NU? Ga koeien melken!

door: Vivienne Westerhoud.

Leven in het NU met de koeien

Leven in het NU

Sacha Goezinnen-ter Beek runt samen met haar man een melkveehouderij in Muiden en heeft er ook haar coaching praktijk Bekind coaching. Bij dat coachen roept zij regelmatig de hulp van haar dieren in. Paarden coaching geeft bijvoorbeeld een helder inzicht in hoe het met je gaat. En wat denk je van koeien? Dat zijn relaxte wezens. Tot ze in de stress raken. Dat zegt dan meer over jou, dan over de koe in kwestie. En omdat ze vooral behoorlijk onverstoorbaar zijn, brengen ze in de eerste plaats rust als je bij ze in de buurt komt. Ze helpen je leven in het NU.

Helpen koeien melken in het NU

koeien melken 2

Na mijn eerste kennismaking met Sacha, nodigde zij me uit een keer te komen helpen met koeien melken. Nou dat sla ik nooit af! Wat een bijzondere ervaring is dat. Ik was eerder op een melkveehouderij geweest, maar had nooit echt in die melkstal gestaan. Het is de put waar je instaat, zodat je bij het melken op ooghoogte staat met de uiers van de koeien. Aan elke kant staan vier koeien, die op dat moment gemolken worden. ‘Op dat moment’. Dat is een belangrijke constatering. Want koeien zijn dieren die in het moment leven. In het NU. Ondanks de herrie van de machines, het getrappel en het feit dat je snel moet handelen om alles goed te laten verlopen. Je komt in die melkstal volledig in het NU.

De ‘Zen’ van koeien melken

koeien melken

Als je ooit borstvoeding hebt gegeven, weet je wat de oxytocine in je lichaam met je doet. Het maakt je dromerig, slaperig maar wel alert. Alert op één ding. Dat die voeding goed verloopt. Zen, zou je kunnen zeggen. Die rust en concentratie stralen die koeien op precies dezelfde manier ook uit als ze gemolken worden. En omdat ze groot zijn en jij er zo dichtbij staat, ga je mee in die energie. Het is moeilijk te beschrijven. Maar het maakte mij gelukkig en emotioneel tegelijk. Ik hielp in de vroege ochtend en reed met een grote glimlach terug naar huis. Omdat het ook zwaar werk is -en ik ben niets meer gewend- deed ik het de rest van die dag rustig aan en gunde mezelf een middagdutje. Ik voelde me Zen.

Met je kind naar de boerderij

nieuwsgierige koeien

Naar aanleiding van mijn verhaal wilden mijn dochters (20 en 18 jaar) het ook graag een keer meemaken. Dus reden we een week later weer naar Muiden. Dit keer in de avond. Zij mochten één voor één ook in de melkstal. Ook mijn dochters kwamen in een andere ‘staat van zijn’. Geen tijd of aandacht voor mobieltjes. Opletten geblazen in die melkstal. Overal oog voor hebben. Lopen de koeien netjes in de stal? Zijn de uiers goed schoon? Zuigers aanbrengen en zorgen dat je de koeien niet gestrest maakt. Zijn ze klaar? Desinfecteren en hekken open. Volgende ronde. Met je laarzen in de stront. Het klinkt eenvoudig, maar er komt concentratie bij kijken. En dat samen met de rust van die koeien, maakt het een energie, die je niet snel tegenkomt in het dagelijkse leven.

Minivakantie met de kinderen

Koeien naar de wei

Mijn dochters staarden van rust, lachten om het gedrag van de koeien en werkten geconcentreerd. Het was geweldig om te zien. Na het melken liepen we achter de koeien aan de wei in. Tot zover je kon kijken groen. Een drasgras met weidevogels. Waar we de Grutto en Tureluur druk in de weer zagen. We maken een wandeling over het land. Met een onwaarschijnlijk voldaan gevoel. De koeien volgen ons nieuwsgierig. We zitten op een hek in onze overalls. Na te genieten van deze prachtige ervaring. Bij een ondergaande zon. Eigenlijk willen we niet meer weg daar. Maar we moeten toch weer naar huis. In de auto naar huis is het eerst stil. Rustig stil. Dan zeggen mijn dochters dat ze het gevoel hebben dat ze een week op vakantie zijn geweest. Die rust, die nieuwe ervaringen. Dat landschap en die dieren. Het is een buitengewone belevenis, die we niet snel zullen vergeten.

Mail beek@hetnet.nl voor de mogelijkheden. Sacha biedt ook het gezinsspel met paarden. Waarin je met je gezin samen tot mooie gesprekken en inzichten komt!

Zaai op de boerderij
Dit ben ik met mijn dochters na het koeien melken op het hek in onze overall. Het deed denken aan de beelden van de serie ‘Zaai’ ken je die nog? Het was een geweldige ervaring!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.