Druk en moe, maar niet kunnen slapen? 4 tips!

door: Vivienne Westerhoud, www.mamas.nl.
De laatste tijd kom ik steeds vaker moeders tegen die druk en moe zijn. En als ze dan in bed liggen, dan kunnen ze niet slapen. Dat biologeert mij. Ik ken het niet. Ik ben natuurlijk ook druk. En vaak moe van alles wat ik moet doen met twee kinderen, een hond, paard en twee konijnen. En dan nog mijn werk, vriendinnen, en eventuele man(nen) in mijn leven. Maar als ik mijn kussen raak, dan slaap ik. Het heeft te maken met het loslaten van al je gedachten en zorgen. Of je echt ontspannen kunt. Ik hoor vrouwen zeggen dat ze hun hoofd niet tot rust kunnen krijgen. Dat ze maar blijven malen over to-do lijstjes en grote en kleine problemen met hun kinderen. Of problemen en drukte op het werk. Grijp niet gelijk naar slaappillen! Er zijn gelukkig betere manieren om goed en diep te slapen, waardoor je uitgerust de volgende dag kunt starten. Ik heb 4 tips voor je.

1  Reiki
Al ongeveer tien jaar geleden leerde ik Reiki. Het is een vorm van energie doorgeven met je handen. De energie komt uit het universum en uit de aarde. Je kunt het gebruiken om allerhande pijntjes bij je kinderen te verhelpen. Maar je kunt ook jezelf Reiki geven. Het is een ideale manier om diep in slaap te vallen. Iedereen kan Reiki leren. Bijvoorbeeld bij het Reiki-instituut in Amsterdam.

2 Yogaslaap
Sinds kort verovert ook de Yogaslaap Europa. Yogaslaap is afgeleid van het Indiase Yoga Nidra, een eenvoudige ontspanningstechniek die wereldwijd wordt toegepast. Je komt ermee in een diepere staat van ontspanning. Daardoor kun je beter in slaap vallen en rust je ook beter uit. Een half uurtje Yogaslaap schijnt gelijk te staan aan drie uur slapen. Maar ik zou mijn nachtrust er niet door vervangen. Het is een mooi begin van je nacht. Er is een CD te koop, een boek en je kunt op Youtube filmpjes bekijken over Yoga Nidra. Het proberen waard!

3 Seks
Verder is natuurlijk seks een goede manier om de dag te eindigen en even helemaal je gedachten te verzetten. Ook al lijkt het dat je er te moe voor bent. Eigenlijk zou je je er vaker toe moeten zetten. Je kunt er even helemaal in opgaan en moe en voldaan in slaap vallen.

4 Bidden
Of je nu echt gelovig bent en elke zondag naar de kerk gaat of niet. Bidden helpt altijd. Je vraagt in je gebed hulp en legt je problemen en zorgen ‘in de handen van God’. Daarmee kun jij ze zelf loslaten. Je overgeven aan het hogere plan. Dat slaapt een stuk rustiger. Mijn ervaring is dat problemen zich vaak ‘als vanzelf’ oplossen als ik ze op deze manier los kan laten.

Wat je ook kiest, ik hoop dat het je zal helpen. Ik wens je elke nacht een goede nachtrust!

Durf te Leven!

Vivienne Westerhoud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.