Eettafel met stoelen en een bankje, hoe zoek je dat bij elkaar?

Eettafel met stoelenDe eettafel is een plek waar geleefd én gewoond wordt. Of die bij jou nu in de woonkamer of in de eetkamer staat, je wil dat iedereen er comfortabel kan zitten en dat het er gezellig uitziet. Je kunt een tafel met bijbehorende stoelen aanschaffen, maar nog leuker is het om een eettafel met stoelen neer te zetten, die je zelf bij elkaar zoekt. Zo zorg je ervoor dat de eethoek helemaal naar eigen smaak ingericht is.

Eettafel met stoelen en een klepbank

De foto’s in dit artikel zijn van mijn eigen eettafel. Zoals je ziet aan de foto boven, is dat een tafel met een wit blad. Het is een oude houten tafel, die ik jaren geleden bij de kringloop kocht. Omdat ik de kleur erg donker vond, schilderde ik het tafelblad wit met stevige vloerverf. Daardoor neemt de tafel optisch minder ruimte in. Deze eethoek staat in mijn woonkamer met open keuken. En ook al is die ruimte beperkt, ik koos voor een kolossale antieke klepbank met witte krijtverf. Hij neemt meer ruimte in dan stoelen, maar geeft extra opslagruimte en er kunnen vier personen op zitten.

Grote objecten in een kleinere ruimte geven bovendien rust. In kleine ruimten is het snel rommelig. Dus een grote klepbank is ook de perfecte plek om spullen in op te bergen. Je kunt ook kiezen voor een meer moderne eettafel bank. Met of zonder leuningen, afhankelijk van hoeveel ruimte je hebt en welke stijl je wilt neerzetten.

Stoelen overal vandaan

Gedekte tafel
In de zomer zet ik de tafel soms buiten. Ik dek deze bij verjaardagen graag met vintage servies en tafellakens.

De stoelen aan mijn eettafel komen overal vandaan. Een paar uit mijn ouderlijk huis. Een stoel die altijd in de keuken bij mijn oma stond. En een paar mooie antieke stoeltjes van een oude tante. Mijn inrichting is sowieso een mix van een paar grote stoere items met lieve meubels en accessoires, die een herinnering met zich meedragen. Doordat de tafel en het bankje neutraal zijn in wit, kan ik met de stoelen best wat aanrommelen. En af en toe maak ik een kussen in een opvallend motief, om een hele andere uitstraling te krijgen.

Uitleven op de gedekte tafel met servies en linnen

Feestelijke tafel dekken
Een feestelijke tafel heeft voor mij veel kleur en mooi servies. Voor elk feestje kies ik een ander kleed of servies. Ik ben dol op servies en heb er kasten vol van. Sommige nieuw gekocht of meegenomen van een reis. Andere borden van grootmoeder, tantes en de kringloop.

Als je de eerste foto bekijkt, zul je misschien denken dat het een beetje saai overkomt, die grote vlakken wit. Maar het voordeel is dat je een ruimtelijk effect houdt als je de aandacht niet op de tafel wilt vestigen. Zodra er een feestje is, ziet het er echter heel anders uit. Dan ga ik helemaal los met tafelkleden en gekleurd servies. Ik ben dol op servies en ook daar zitten verhalen aan. Van verre reizen en logeren bij mijn grootmoeder toen ik klein was. Daardoor geeft een gedekte tafel mij altijd een bijzonder blij gevoel. Alsof we iedereen erbij hebben. Ook al is het in de herinnering.

Als je van strak design houdt of een industriële stijl, zal je dit waarschijnlijk nooit kiezen. Maar ook met een modern interieur kun je op veel manieren de eettafel tot een gezellige plek maken. Waar je met familie en vrienden samenkomt om mooie verhalen te delen en een fijne maaltijd te nuttigen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *