Veel Vrouwen Vinden Vrije Tijd vervelend

Veel vrouwen vinden vrije tijd vervelend

Iedereen heeft het zó druk. Dat is echt hip. Het draagt bij aan je status. Als je niets te doen hebt, hoor je er niet meer bij.  Marga, moeder van 5(!), ondernemer, echtgenote (in die volgorde): “vrije tijd? Ik weet het niet hoor, het haalt me uit mijn ritme van de drukte van alledag”. Marga is niet de enige die er zo over denkt. Veel vrouwen vinden vrije tijd vervelend. Maar het is echt beter om af en toe eens volop te ontspannen. Dat maakt je leven een stuk leuker. En het voorkomt dat je opbrandt.

Veel vrouwen vinden vrije tijd vervelend

Het lijkt erop dat vrije tijd bij veel mensen iets schaars en bijzonders is. Bijna iets dat als storend wordt ervaren. Als een lastige vlieg op je schouder. He bah, vrije tijd, vlieg op! Vrije tijd mag niet meer vandaag de dag. Althans niet in de westerse wereld, niet in Nederland, waar iedereen altijd maar aan het werk is en het druk, druk, druk heeft.

Marga heeft 5 kinderen, een bedrijf en een partner

Marga is zo iemand die het heel druk heeft. Marga: “5 kinderen was niet de planning, maar als daar dan 2 tweelingen bij zitten, is het  ineens zover. Gelukkig zijn ze nu wat groter (tweeling van 11, één van 9 en tweeling van 5), en gaan ze allemaal naar school. Voor ik die allemaal gewassen, aangekleed, gevoed en naar school heb, heb ik er al een halve dagtaak op zitten. Mijn man heeft een drukke verantwoordelijke baan en is om 7 uur de deur al uit. Zo kan hij voor de files uitrijden. Hij komt dan vaak pas om 8 of 9 uur ‘s avonds thuis. Dus het meeste opvoeden komt op mij neer.”

Met de kinderen naar school heb ik meer tijd

“Toen de  2e tweeling kwam, ben ik gestopt bij mijn vorige werkgever. Het werd gewoon te veel en we willen de kinderen genoeg aandacht geven. Maar het ging toch weer kriebelen. Ik ben heel creatief en wilde altijd mijn eigen naaiatelier hebben. Ik heb altijd kleding voor de kinderen genaaid en ik heb recentelijk een opleiding tot coupeuse afgerond. En nu ze naar school gaan, heb ik meer tijd.”

Eigen pand voor bedrijf en een strakke planning

“Dus ben ik vorig jaar voor mezelf begonnen, maar het is zo snel gegaan, inmiddels heb ik al een pand waar ik mijn eigen atelier heb en daar race ik naar toe om half 9 om zoveel mogelijk te kunnen doen voor de kids weer thuis komen. En dan is het echt strakke planning om ze allemaal naar hun verschillende clubjes en sporten te brengen. Natuurlijk hebben ze dat allemaal niet op aansluitende tijden. Op alle dagen van de week is er wel iets. Snel boodschappen doen en koken tussen door, want ik volg ook nog een boekhoud cursus. En de telefoon voor mijn atelier blijft ’s avonds gewoon gaan. De administratie doe ik dan ook nog.”

Lange dagen en vroeg weer opstaan: ik ben zo moe!

“Meestal wordt het wel een uur of 12 voor ik in bed duikel en de wekker gaat weer om 6 uur, anders redden we het niet. Maar ik ben zo moe! In het weekend en en één avond doordeweeks ga ik ook nog naar mijn ouders. Die zijn allebei niet heel fit meer. Ze zijn ook niet goed ter been. Ik doe allerlei klusjes voor ze.”

Vrije tijd heb ik niet

“Dus vrije tijd? Ik zeg wel dat ik het vervelend vind, maar als ik eerlijk ben zou ik het eigenlijk best willen. Echt heel eerlijk? Ik snak ernaar! Maar ik heb tegelijk het gevoel dat ik niet zou weten wat ik ermee aan moet. Hoe ik het moet besteden. En ook hoe ik vrije tijd moet bereiken? Geen idee. Weet je, dat komt later wel, na mijn pensioen. Eerst nog 23 jaar doorploeteren.”

Herken je dit? En wat kan je eraan doen?

Tjonge, ik word al moe als ik het verhaal van Marga lees. Ook al heb je niet voor een heel druk leven gekozen, of misschien juist wel, vrije tijd is wèl een keuze die je kan maken. En een noodzakelijk cadeau aan jezelf. Als je jezelf geen vrije tijd gunt, zeg je eigenlijk dat je het niet waard bent om te genieten van je leven. En dan? Als Marga zo door gaat is ze straks misschien opgebrand. Dan kan ze haar kinderen niet meer opvoeden en haar klanten niet meer goed van dienst zijn. Want als je opbrandt kan je niets meer.

De spaarzame tijd die ze tegelijk met haar man thuis is, zal dan ook niet meer gezellig zijn. Sterker nog, alles wat nu op rolletjes loopt, kan in elkaar storten.

Het kan anders. Hoe?

Eerst wat feiten: weet je dat vrouwen in Nederland gemiddeld  29 uur per week werken? Laten we het afronden op 30. Dat lijkt me een mooi aantal, 5 werkdagen van 6 uur bijvoorbeeld.
Neem een hele week, die duurt:  7 dagen x 24 is 168 uur. Daarvan werken we dus 30 uur, we hebben 8 uur slaap per dag nodig (inclusief vrijen en lezen) dus 56 uur per week, zeg 7 uur per week voor toilet/douchen/aankleden, 7 uur (!) om te sporten en 14 uur om te koken en te eten. Dan hou je nog 54 uur over per week. Dat is gemiddeld bijna 7 uur per dag! Stel dat je van die 7 uur per dag, 4 uur nodig hebt voor kinderen, gezin, administratie, huishouden, heen en weer rijden, je tuin, de tandarts. Dat is dus 28 uur per week.
Dan hou je nog 26 uur over per week  voor vrije tijd bestedingen. Als je dit verdeelt dan heb je per weekend dag 8 uur en per werkdag 2 uur vrij te besteden! Wow! Klinkt dat niet heerlijk! Ga maar vast bedenken wat je daarmee kunt doen!

Het geheim van vrije tijd creëren is : minder doen!

Marga zegt: “ja maar minder doen, is iets voor na mijn pensioen. Dan heb ik eindelijk tijd.”

Maar waarom zou je wachten tot je pensioen? Of tot je uitgewerkt bent, met het jezelf gunnen van vrije tijd? In het slechtste geval haal je je pensioen niet eens, en waar was het dan allemaal voor? Waarom zou je jezelf niet elke dag een beetje een pensioengevoel geven?

Elke dag jezelf iets toestaan, wat je op je wensenlijst hebt staan voor wanneer je mag of kan stoppen met werken. Het is een mindset: elke dag mag ik iets doen wat ik eigenlijk pas na mijn pensioen had gepland om te doen.

We maken nu een start!

We maken nu een start: pak een vel papier en maak nu een lijstje met je top 10 wensen die je na je pensioen eindelijk mag gaan doen.

“De vreugde van de onpraktische genoegens is nodig voor een harmonieus leven”
Albert Einstein

Heb je het lijstje klaar?

Hang dit lijstje op een zichtbare plaats. Pak er 1 ding uit en beloof jezelf dat je de komende 24 uur een start maakt met die vrije tijdsbesteding. GUN HET JEZELF! Je leeft maar 1 keer.

Nu hoor ik je denken: ja maar daar heb ik helemaal geen tijd voor! En wat heb ik nu net zitten voorrekenen! Je hebt 8 uur per weekend dag en 2 uur per werkdag over! Als dat niet klopt volgens jou, heb je simpelweg teveel op je lijst staan.

Je gaat dus nu eerst tijd vrijmaken. Pak je agenda en streep voor de komende week minimaal één afspraak door. Pak vervolgens je actielijst voor deze week en streep 3 dingen door. Pak je later-lijst en streep daarvan 10 dingen door.  Zo nu heb je wel tijd.

Begin!

Je gaat nu beginnen met je number one vrije-tijdsbesteding-van-na-je-pensioen. Maak een plan, een begroting, teken het, knip een plaatje uit, maak het werkelijk en schrijf het op: bijvoorbeeld: Ik ga binnen nu en de komende 5 jaar een reis maken door Indonesië.  Of: ik ga deze zomer een les in zweefvliegen nemen. Of: ik ga binnen nu en 2 jaar als vrijwilliger werken in een weeshuis in Botswana. Of kleinere dingen, zoals een cursus pottenbakken volgen of elke dag even in de natuur lopen met je fototoestel. Meer voorbeelden nodig? Laat je fantasie eens gaan, maak het zo groot als je wil en schrijf het op!

Ik wens je veel succes met het verkrijgen van meer vrije tijd.

Foto door Ketut Subiyanto via Pexels.com. Dit artikel publiceerde ik eerder in mei 2010. Nu in 2023 vulde ik het aan met extra tips. Ik hoop dat je er iets aan hebt in je drukke leven. Liefs, Vivienne.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.