Plezier in je leven: Wat je kunt leren van je kind(eren)

Plezier in je leven

Als ouder ben je veel bezig met de dingen die je kind van jou kan leren. Maar sta ook eens stil bij de bijzondere dingen die jij van je kind kunt leren! Zoals meer plezier hebben in je leven. Ooit zei Gill Edwards, schrijver van het boek ‘’Stepping into the magic’’ dat we allemaal een ‘basic self’ hebben. Een kind-achtig deel van ons, dat meer bezig is met actie dan met gedachten. Ons basis-zelf, ons elementaire zelf. En juist dat elementaire zelf blijkt ons kind-deel. Dat kind-deel houdt zich niet bezig met bepaalde gedachten. Namelijk, gedachten aan de toekomst, aan wat mis kan gaan, aan wat zogenaamd moet, aan wat in hokjes past. Het is wél bezig met gedachtes die tot acties kunnen leiden. Die gedachtes hebben veel weg van dromen en fantasieën, en leiden tot spelen.

De inspiratie die kinderen geven voor plezier in je leven

Wat kinderen aan heerlijke dingen kunnen oproepen, is wonderbaarlijk. Bedenk maar eens een verhaal uit je jeugd. Zoals dit verhaal van Astrid Maria Boshuisen:

“Toen ik klein was, stond in de slaapkamer van mij en mijn zusje een opklapbed. Dat was niet zomaar een ding om in te slapen. We hingen er teugels van touwtjes aan als het opgeklapt was, en het werd een paard waarmee we samen verre landen in reden. Ik drapeerde er spreien overheen en had een tent in de woestijn, waarin ik met een vriendinnetje (net als ikzelf een woestijnprinses) thee dronk uit een kostbaar parelmoerkleurig servies. Tijdens het spelen was dat sprookje de heerlijke realiteit. Tot we gingen eten, of de wereld verging.”

Waar is ons vermogen om te spelen gebleven?

Wat blijft er over van ons vermogen om te spelen als we opgroeien? Weinig, helaas. In zijn laatste nieuwsbrief zei Nisandeh Neta, schrijver van het boek ‘Leef lekker’:

“Als volwassenen nemen wij onszelf vaak veel te serieus, waardoor we vergeten hoe het was om als kind die zorgeloze, tijdloze momenten te ervaren – met als enig doel: plezier en spelen. Het leven is eigenlijk één groot spel, we zijn alleen vergeten hoe we het moeten spelen!”

Geluksbrenger: leer van je kinderen!

Dit is de geluksbrenger voor elke ouder: wees niet alleen bezig je kinderen dingen te leren. Leer ook van hen. Dit zijn drie inspirerende wijsheden die je van kinderen kunt afkijken:

 1. Plezier hebben mág
  Het moet zelfs. Plezier maakt het leven de moeite waard. Al hebben wij Nederlanders een onuitroeibare Calvinistische achtergrond, besef dit: het is legaal om plezier te hebben. Neem je werk. Wat je met plezier doet of maakt, betaalt óók de hypotheek. Denk eens niet aan het resultaat dat er ‘moet’ komen. Denk een keer niet aan het geld dat je nodig hebt, dat doen we zo al vaak genoeg. Haal maximaal plezier uit wat je doet, uit leuke collega’s, uit je lunchpauze, wat ook. En besef: zelfs de fijnste bezigheden worden een zware last door gedachtes als ‘vóór zes uur moet ik nog..’ Vermijd die eens. Creëer. Speel. Fantaseer. Leef. Zorg dat je elke dag plezier hebt, kinderlijk plezier – al is het maar even. Grijp je kans op plezier.
 2. Alles heeft ‘speelpotentie
  “Toen ik mijn nieuwe bureaustoel in een levensgrote kartonnen doos afgeleverd kreeg, ben ik met die doos naar mijn kleine neefjes en nichtjes gegaan om te spelen. Het was namelijk geen doos, maar een huis met ramen van doorzichtig plastic, gordijnen van crêpepapier en rode getekende bakstenen.”
 3. Je kunt dingen bekijken alsof ze nieuw zijn.
  Voor kinderen is dat vaak ook echt zo, maar wij volwassenen kunnen leren niet de dingen, maar onze blik te vernieuwen. “Op een dag kwam ik langs de bijna boom-hoge varens in mijn woonkamer. Het viel me op hoe groen en geurig ze waren. Deze keer ging ik er pal onder staan, keek omhoog hoe het zonlicht door al dat groen heen viel, rook aan de stammen – en stond in een bos. Enkele maanden geleden ging ik voor het eerst in een auto door de wasstraat. Ik kwam niet meer bij van het lachen toen ik door de ruiten zag hoe die hozen water op me afkwamen, maar me niet bereikten. Het had iets weg van een kermisattractie.” Zie jij dat soort dingen nog?

Leer van het kinderlijke vermogen plezier te hebben. Een paar suggesties, ter inspiratie:

 • Zoek niet alleen gele of blauwe schelpen op het strand als je kinderen bij je hebt. Luister ook weer eens naar de zee in een slakkenhuis.
 • Spring een keer van de op één na laatste traptrede, of huppel een stukje op straat (wacht desnoods tot niemand je ziet)
 • Bekijk het mos in een bos van heel dichtbij, kijk hoe wonderbaarlijk dat échte plantjes vormt. Maak als je wilt een mostuintje in een schotel.
 • Ga naar de bioscoop en verlies je in een tekenfilm.
 • Haal oude kleding en schoenen uit je kledingkast en verkleed je, samen met de kinderen.
 • Zie je een bijna-vergeten jeugddroom in een winkel? Kopen! Al is het maar één keer. Een poppenhuis met priegelmeubeltjes, of die volkomen onpraktische maar schitterend met glitter bezaaide schoentjes, of een antieke, roze Indiase sari met lovertjes om over je bed te hangen.
 • Ga op in het bedenken van een sprookje of wonderlijk verhaal. Of verzin het samen met de kinderen door elk om beurten een zin te maken. Natuurlijk net zo vol monsters, draken, ridders en prinsessen als jullie willen.
 • Ga met een vriendin naar een Turks badhuis en smeer elkaar onder de hammam-modder. Of ga in bad met modderzeep en smeer jezelf, je kinderen en/of je man vol. Klieder door tot jullie er volkomen afzichtelijk uitzien. Nog goed voor je huid ook!

En, zoals altijd: de rest is aan jou zelf. Het helpt echt niet om het leven altijd te serieus te nemen. Bedenk wat je wilt, maar maak meer plezier. Plezier draagt bij aan je geluk en je gezondheid. En daarmee is plezier hebben een heel belangrijk levensdoel.

Boeken voor meer inspiratie voor plezier, geluk en succes:

Foto boven door Gustavo Fring via Pexels.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.