Hoe maak je tijd als je nooit tijd genoeg hebt?

door: Yvonne de Bruin
Hoe je 3 uur per dag extra krijgt?  Heb je vaak het gevoel dat je geen tijd hebt? Bedenk dan eens het volgende: Stel dat je dagelijks 15 minuten bezig bent om folders uit je post te vissen, te bekijken, de wijkkrant te lezen, uitnodigingen en aanbiedingen te beoordelen waar je niet om gevraagd hebt.  Stel dat je elke dag een half uur ‘voor de lol’ over internet surft en dat je een half uur kwijt bent aan e-mail die niet echt noodzakelijk is en aan het checken van je e-mail op momenten dat dat niet nodig is. En geloof me, dat is waarschijnlijk nog een hele conservatieve schatting.

Volgens onderzoek van de Dienst Kijk- en Luisteronderzoek kijkt de gemiddelde Nederlander 201 minuten per dag televisie. Jij bent natuurlijk niet gemiddeld. Dus laten we zeggen dat jij zo’n anderhalf uur per dag kijkt.  Tel daar nog het kwartier bij op dat je ’s ochtends in bed ligt als de wekker al is afgegaan.

Bij elkaar is dat 3 uur per dag, dat is 21 uur per week! Stel dat je 16 uur per dag wakker bent. Dan ben je dus meer dan een hele dag in de week kwijt aan zaken die niet noodzakelijk zijn.  Misschien kun je nog meer van dat soort dingen bedenken. Of doe jij andere dingen die je veel tijd kosten, maar die niet zoveel opleveren.

En ik heb de tijd nog niet meegerekend die je nodig hebt om te schakelen tussen verschillende taken. Elke keer als je je mail checkt, ben je uit je concentratie. Het kost je minstens 10 minuten (maar 15 of 20 is waarschijnlijker) om je weer te focussen op waar je mee bezig was.

Natuurlijk, iedereen heeft ontspanning nodig. Maar ontspannen word je van in beweging zijn, tijd doorbrengen met vrienden en geliefden, nieuwe indrukken opdoen, een boek lezen. Even geen input, lekker voor je uit staren kan ook heel effectief zijn. Of slapen natuurlijk. Niet van achter een scherm zitten. Of van oninteressante papieren doornemen waar je niet om gevraagd hebt. Of van te lang in bed liggen, terwijl je al wakker bent.

Veel van deze dingen zijn een gewoonte, misschien omdat je je verveelt of omdat je alles bij wilt houden. Je kunt er goede redenen voor hebben. Misschien blijf je in bed liggen omdat je te weinig slaapt en je ’s ochtends nog moe bent.  Nou hoef je jezelf niet te verwijten dat je zo slecht met je tijd omgaat. Daar schiet je niet veel mee op.

Ik vond het zelf wel een eye-opener om er eens zo naar te kijken en me te realiseren hoeveel tijd er eigenlijk verloren gaat. En die komt nooit meer terug.  Zelf check ik ook (te) vaak mijn e-mail en heb ik de neiging ’s ochtends in bed te blijven soezen. Daar wil ik anders mee omgaan.

Dus ik ga elke dag iets doen wat ik leuk vind en waar ik energie van krijg:

  • een wandeling
  • een half uurtje opruimen
  • een boek lezen
  • een vriend(in) bellen
  • een kaartje sturen
  • in mijn dagboek schrijven
  • muziek luisteren

Zo maak ik stap voor stap mijn dag leuker en energieker. Wat is jouw eerste stap?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.