Ben jij gelukkig, stiefmama?

happy stiefmamaDoor: Annette van der Maarel. www.annettevandermaarel.com. Ben jij gelukkig, stiefmama? Weet je nog toen je je je prins op het witte paard ontmoette? De man van je dromen. Hij was alles wat je wensen kon. Wat een fantastisch leuke man… Maar al gauw bleek dat er ook pony’tjes naast dat witte paard liepen. Die ieder een stiefprinsje of prinsesje op hun rug droegen.

Die mini-prinsjes en/of prinsesjes kwamen er gewoon bij. Op de koop toe. Maakt het jou gelukkig… Ben jij gelukkig, stiefmama? Lees snel verder!
Het sprookje waar jij in terecht bent gekomen bent is compleet anders dan je had verwacht.  Jij zit in het verhaal ‘de prins, de stiefmoeder en de kleine ponys’s’ of zo iets.

Stiefmoeder klinkt dan ook meteen heel dramatisch in deze context, toch?

Stiefmama of boze heks?

Soms zien de stiefprinsjes en prinsesjes hun stiefmoeder ook als een boze heks…. Dan is het leven al helemaal geen roze droom.
Maar in de meeste gevallen ligt het anders. Geen gezin out of hel. Maar wel een stiefdynamiek die bijzonder ingewikkeld in elkaar steekt.

Wat is dan zo lastig?

Bij iedereen is het weer anders. Maar als jij stiefmoeder bent en je dit blogartikel leest, vraag ik me af of je je in de volgende punten herkent:

  • De stiefkinderen accepteren je niet
  • Je geliefde vindt dat jij je niet zo aan moet stellen als je kritiek hebt, het zijn immers maar kinderen
  • Je geliefde is toegefelijk naar zijn kids of verwant ze rond uit
  • Je voelt je buitengesloten. Het vijfde wiel aan de wagen
  • Je had niet gedacht dat je je zo zou ergeren aan tafelmanieren (of het gebrek daaraan), aan rommel in hun kamers, haren in het putje
  • De ex is altijd aanwezig op de achtergrond
  • Het feit dat altijd alles net anders loopt dan gepland
  • Je had andere beelden van een gezin. Jouw verwachtingen waren heel anders….

Je verwachtingen

In het algemeen zitten die verwachtingen in de weg. Ook ik loop hier nog regelmatig tegenaan. Dat de plannen om gegooid worden bijvoorbeeld, dat blijf ik lastig vinden.
Toch is het echt mogelijk om een fijn en gezellig stiefgezin op te bouwen. Sterker nog het is echt mogelijk om je droomleven te creëren. Samen met je stiefgezin. Dan… ben jj gelukkig, stiefmama.

Ben jij gelukkig, stiefmama?

Is je antwoord ‘nee’ of ‘het zou toch veel beter moeten kunnen’ ?  Dan wil je hier een allereerste stap aanreiken. Die je vandaag nog kunt zetten. Voor net wat meer geluk in je leven kun je de volgende oefening doen. En ik ben reuzebenieuwd of je daar wat aan hebt!

Oefening in geluk

Bekijk jezelf en je gezin van een afstandje en sla jezelf eens gade. Wat gebeurt er nu precies? Wat zie jij als je jou zo in je gezin bezig ziet? Wat valt je op? En vooral zou die leuke vrouw (jij dus!) kunnen DOEN om het beter te krijgen?
Zou je je grenzen beter kunnen aangeven? Je mond meer moeten houden – of juist méér moet praten?
Zou je meer moeten delen met je man over hoe jij je voelt? Of juist niet alle kritiek die je hebt op zijn kids met hem moeten delen?
Zou  je aardiger en geduldiger kunnen zijn tegen zijn kinderen? Of juist eerder ‘nee’ kunnen zeggen?
Zou je je verwachtingen beter uit zou kunnen spreken?

Wat zou jij nu nodig hebben om meer geluk, vreugde, harmonie, vrijheid en pure lol in je leven te krijgen?

Geluk is als plant

Je kunt jouw eigen geluk gaan cultiveren. Echt waar. Net als een plant die water, aandacht en licht nodig heeft. En soms heeft die plant ook mest nodig… En regen…
Wat heb jij nu nodig om gelukkiger te worden daar thuis bij jou? Laat dit antwoord maar spontaan omhoog borrelen. Als je het nu niet weet, denk er dan aan voordat je gaat slapen en dan weet je het misschien als je morgen wakker wordt.

Klein iniemini stapje

En áls je het weet, is mijn volgende vraag: Fileer die behoefte maar eens, verdeel hem in stukjes. En kies één klein deeltje uit. Daar ga je dan vandaag iets mee DOEN.

Simpel als wat. En toch kun je hier echt gelukkiger van worden!
Laat je weten wat dit is – en vooral hoe het voor je was om één mini stapje te nemen op weg naar meer geluk in je leven? Doe dat hier in een comment!
Je droomleven creëren is dichterbij dan je denkt.
P.S. Laat ik nu net een gratis training gemaakt hebben mét allerlei oefeningen over hoe jij je droomleven kunt creëren. Klik hier voor meer info.

Annette van der Maarel is coach voor stiefmoeders. Dit doet ze met veel toewijding en liefde. ´Ik weet uit eigen ervaring hoe mooi, maar ook hoe moeilijk het leven in een samengesteld gezin kan zijn. Weet je wat het grootste geheim is van een gelukkig stiefgezin? Je kunt het leren!´ Annette is ruim tien jaar stiefmoeder en moeder van drie dochters. Samen met man en kinderen woont ze in Arnhem-Noord. In deze rubriek ‘stiefmama’ geeft Annette je tips om het leven in een samengesteld gezin soepeler te laten verlopen. Met begrip en liefde kom je een heel eind. Maar meer kennis is noodzakelijk om er een succes van te maken! www.annettevandermaarel.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *