Extra verlofdagen voor ouders: ouderschapsverlof

Extra verlofdagen voor ouders

Vanaf 2 augustus 2022 hebben zowel jij als je partner recht op 9 weken ouderschapsverlof naast het geboorteverlof. Zo kunnen jullie allebei wennen aan de nieuwe gezinssituatie en de taken rustig verdelen. Maar hoe kun je dit verlof nou goed onder elkaar verdelen? Hieronder vind je een aantal tips voor het verdelen van je ouderschapsverlof! De extra verlofdagen voor ouders die je krijgt, moet je goed plannen.

Verdeel de extra verlofdagen voor ouders door het gehele jaar

Het is natuurlijk heel aantrekkelijk om de 9 weken ouderschapsverlof in een keer op te nemen. Zo krijg je als vrouw samen met het geboorteverlof ongeveer 5-6 maanden vrij en als man ongeveer 4 maanden vrij na de geboorte van het kind. Je hebt dan een hele tijd om samen te genieten van elkaar en te wennen aan de nieuwe gezinssituatie. Maar de overgang van de vrije weken naar het werken kan dan in een keer wel heel groot zijn.

Veel mensen kiezen er daarom ook voor om het verlof verdeeld over het jaar op te nemen. 9 weken verlof zijn in totaal 45 dagen. Dat betekent dat je ervoor zou kunnen kiezen om elke week van het eerste levensjaar 1 of 1,5 dag vrij te nemen. Als je dit allebei doet, kan er al 2 tot 3 dagen een ouder bij de baby zijn. Op deze manier wen je ook alvast aan het nieuwe ritme wanneer je weer volledig aan het werk gaat! Maak dus met deze extra verlofdagen voor ouders een verstandige keuze.

Bepaal de oppasdagen van het kind

Als je het ouderschapsverlof aan het verdelen bent, houd je waarschijnlijk rekening wie op welke dag voor het kind gaat zorgen. Houd hierbij ook rekening met bijvoorbeeld grootouders die een dag op het kind willen letten. Overleg bijvoorbeeld van tevoren met je familie over wie wanneer wil oppassen, zodat je hiermee rekening kunt houden bij het opnemen van je ouderschapsverlof.

Houd rekening met vakanties

Het is natuurlijk ook handig om bij het inplannen van je ouderschapsverlof rekening te houden met vakanties. Als je elke week een dag verlof plant, hoeft dit natuurlijk niet wanneer je vakantiedagen opneemt. Dat betekent dat je die verlofdagen nog ergens anders in het jaar kan opnemen. Het zou zonde zijn als je hier pas achter komt wanneer het vakantie is!

Je merkt het al, het is zeker handig om je ouderschapsverlof goed in te plannen. Zo kunnen jij optimaal genieten van je verlof en er alles uithalen samen met je nieuwe gezin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.