Home / Kind & Puber / Buiten spelen, zo leer je kinderen hoe leuk dat is!

Buiten spelen, zo leer je kinderen hoe leuk dat is!

Buiten spelen kun je leren

Buiten spelenVeel kinderen zitten te veel binnen. In de winter sluipt dat er ongemerkt sowieso gemakkelijk in. Maar buiten spelen is belangrijk voor de ontwikkeling van je kind. Hoe zorg je ervoor dat jouw kind vaker kiest voor buiten spelen? We hebben wat tips op een rijtje gezet.

Begin op tijd en blijf erbij

Als je kinderen wilt leren dat buiten spelen leuk is, begin dan al vroeg. Als je kindje net kan lopen kan het zijn of haar wereld al gaan ontdekken in de buitenlucht. Natuurlijk ga je als ouder dan wel mee naar buiten, want zelfs in de tuin liggen allerlei gevaren op de loer. Ze kunnen nog van alles in hun mond stoppen en dat is niet altijd even gezond. Ook kunnen ze op een stenen ondergrond zich behoorlijk bezeren als ze vallen, dus neem de tijd en de aandacht ze te begeleiden. Dan is het plezier het grootst.

Geef het goede voorbeeld

Houd je zelf niet van de buitenlucht en zit je veel binnen? Of kom je er om andere redenen niet aan toe om voldoende naar buiten te gaan? Sta er dan eens bij stil dat jouw kind alles doet wat jij doet. Als jij geniet van een simpele wandeling en alles wat je samen kunt ontdekken met je kind, dan zal ook jouw kindje dat al jong leren waarderen.

Beperk TV en internet

Als je binnenshuis aan een jong kind de hele dag televisie en online spelletjes aanbiedt, zal het zich daar gemakkelijk hele dagen mee vermaken. Als jouw kind daar eenmaal aan gewend is geraakt, zal het lijken alsof het geen interesse heeft om buiten te spelen. Maar in feite is het onbekende vaak minder aantrekkelijk dan vermaak dat jouw kind elke dag gewend is. Beperk daarom het aanbod van televisie en internet en laat een vorm van verveling ontstaan, die vraagt om actie. Actie om nieuwe dingen te ontdekken. Lekker naar buiten is dan een voor de hand liggende keuze. Ook als je kinderen ouder worden.

Bied iets leuks aan om buiten mee te spelen

Alleen al buiten wandelen kan voor kleine kinderen een groot avontuur zijn. Voor jou als ouder is het ook een ontdekkingstocht om door de ogen van je kinderen de buitenwereld vanuit een andere hoek te bekijken. Alles wat wij allang gewoon vinden, is dan ineens een nieuw wonder. Bied ook leuk speelgoed aan dat alleen buiten gebruikt kan worden. Een step, fiets of loopauto van bijvoorbeeld het merk Smoby kan een behoorlijke aantrekkingskracht uitoefenen op een jong kind. Daarmee zal het gemakkelijker mee naar buiten willen. Gewoon omdat het extra leuk is. En als dat eenmaal gewoonte is, zal een kind dat niet snel meer afleren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *