Hoe vervoer je de kinderen zo veilig mogelijk bij een kinderfeestje?

Het is eindelijk zover. Je kind geeft een kinderfeestje. Aan jou de taak als moeder om veel, zo niet alles, te regelen. Naast een middag bowlen of zwemmen, uitnodigingen en snoepzakken, moet er veel meer geregeld worden. Het begint al bij het bepalen van welke kinderen er mogen komen en een budget vaststellen. Belangrijk voor een budget kan ook de manier van vervoer zijn.

Bij veel kinderfeestjes is het zo dat een aantal ouders zorgen voor het vervoer van de kinderen naar de feestlocatie. Hier is niets mis mee en het is vaak een goede oplossing bij een beperkt budget. Wat ik echter nog vaak zie is onduidelijkheid omtrent de regelgeving van vervoer van kinderen.

Regels
In de laatste jaren zijn er een aantal wijzigingen geweest omtrent de regelgeving. In de nieuwe regelgeving zijn de volgende algemene regels opgesteld:

  • Kinderen tot 18 jaar en kleiner dan 1,35 m. mogen niet zonder verhoogd zitje of goedgekeurd en veilig autostoeltje vervoerd worden.
  • Kinderen groter dan 1,35 m. moeten altijd in een gordel zitten, eventueel met een zittingverhoger.
  • De hoeveelheid gordels bepaalt het maximaal aantal inzittenden, bij 4 gordels maximaal 4 personen in een auto.

 

Uitzonderingen
Zoals gezegd is dit de algemene regelgeving waarop natuurlijk uitzonderingen zijn. Zo vervoer je bij kinderfeestjes kinderen van anderen. Enkel bij vervoer over een beperkte afstand mogen op de achterbank andermans kinderen van 3 jaar en ouder zonder zitje of autostoeltje vervoerd worden.

Algemene tips

  • Geen kinderen op schoot. Bij een botsing is dit enorm gevaarlijk.
  • Kinderen tot 12 jaar niet bij een ingeschakelde airbag laten zitten, indien het niet anders kan de stoel zover mogelijk naar achteren zetten.
  • Maak indien mogelijk gebruik van een kinderstoeltje. Controleer altijd of het goed vast zit.

 

Worden je eigen kinderen veilig vervoerd?
Meestal zal er met meerdere auto’s gereden worden. Dan is het belangrijk om vooraf te informeren en te kijken bij de andere ouders of aan bovenstaande regels wordt voldaan. Let daarbij ook goed op het aantal gordels en zorg dat het aantal gordels minimaal gelijk is en het liefst meer is dan het aantal kinderen of personen wat er vervoerd gaat worden.

Alternatieven
Voldoen de auto’s niet allemaal aan de regels en zijn er geen andere auto’s beschikbaar? Zorg dan voor vervangend vervoer. Het meest eenvoudige en veilige is het bellen van taxi’s. Het kost meer geld maar het veilig vervoeren van de kinderen is natuurlijk het belangrijkst!

Een reactie

  1. Goede tips!! Dankjewel! Dana

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.