Voor het eerst met je baby in de auto

baby in de auto

baby in de autoVoor het eerst met je baby in de auto. Eindelijk is hij of zij er. Die wolk van een baby. Het kindje dat maandenlang in je buik heeft gezeten. En nu mogen jullie naar huis vanuit het ziekenhuis. Of je bent thuis bevallen en gaat voor het eerst samen ergens op bezoek. Met de auto… spannend?! We hebben een paar dingen voor je op een rijtje gezet wat hier allemaal bij komt kijken.

Ga lekker achterin zitten

Waarschijnlijk is je baby binnen een paar seconden al naar dromenland vertrokken. Het zachte gewieg van de auto is net als in de baarmoeder. Voor jou als ouder kan het echter een zenuwachtig ritje worden. Je wil continu in de gaten houden of alles goed gaat. Probeer deze zenuwen te temperen door gewoon naast je baby op de achterbank te gaan zitten. Zo mis je geen enkel schattig geluidje. Mocht de autorit te lang duren naar je zin, dan las je gewoon een (extra) stop in. Misschien is dit wel nodig vanwege een volle luieren. Maar gebruik de stop vooral om even lekker kroelen. Rustgevende babymuziek uit de speakers is ook fijn voor mama.

Gebruik het autostoeltje

Je baby gaat in de auto in een autostoeltje. Elk kind onder de 18 jaar en korter dan 1 meter 35 moet verplicht in een autostoel of verhogingszitje. Vooral baby’s zijn erg kwetsbaar, dus het is belangrijk dat hij of zij stevig zit en dat het hoofdje goed beschermd is. Het enige lastige kan echter de keuze voor het juiste kinderzitje zijn. Elke stoel is voorzien van een keuringslabel (ECE 44/03 of 44/04) waarop staat voor welke gewichtsklasse deze geschikt is. Maar er zijn ook zoveel prijsklassen, kleuren en merken. Vraag om advies bij je keuze én of de verkoper je wil laten zien hoe je de autostoel precies installeert. Sommige stoeltjes werken namelijk met een lastig kliksysteem dat je even onder de knie moet krijgen. De veiligste plaats voor de kinderstoel is in het midden van de achterbank.

Schaf een zonnescherm en voetenzak aan

Baby’s hebben het al heel snel erg warm of koud. Het is daarom ideaal om altijd een zonnescherm en voetenzak in de auto te hebben, al je jouw baby in de auto meeneemt. Ook voor die eerste rit. Het zonnescherm beschermt je kleintje tegen de hete stralen van de zon. Een voetenzak is lekker warm aan de voetjes in de winter.

Rijvaardigheid verbeteren

Wanneer er een ‘baby on board’ is, rijd je toch anders. Mocht je zelf vinden dat je rijvaardigheid wel een opkikker kan gebruiken, dan zijn er heel wat cursussen om dit te verbeteren. Bijvoorbeeld een cursus inparkeren, hoe je veilig een noodstop maakt en een verkeerstraining om wat zekerder te worden achter het stuur. Daarnaast zijn er ook cursussen voor scenario’s waar je liever niet aan denkt, bijvoorbeeld wat je moet doen als je auto te water raakt.

Check van tevoren de route

En als laatste: kijk voor vertrek welke route je gaat rijden. Ook al ken je de weg helemaal uit je hoofd. Onverwachte wegwerkzaamheden kunnen je zomaar stress bezorgen. En dan hebben we het nog niet eens over al die hormonen gehad. Ga voorbereid en veilig de weg op en geniet van de eerste keer samen met je baby in de auto.

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.