Baby’s haar zelf knippen? Of naar de kapper?

Baby's haar zelf knippen

De meeste baby’s hebben niet zoveel haar als ze geboren worden. De donsharen of nestharen die zij in de baarmoeder hadden vallen uiteindelijk ook uit, voordat het echte haar gaat groeien. De meeste kinderen hoeven pas na een jaar voor het eerst naar de kapper. Maar sommige baby’s hebben al sneller een flinke bos. Ga je dan al naar de kapper? Of doe je dat liever zelf? Een paar tips om je baby’s haar zelf knippen gemakkelijker te maken. En waar let je op bij een eerste kappersbezoek met je kleine?

Tips voor als jij je baby’s haar zelf knippen wilt

Als je jouw baby’s haar zelf knippen wilt, zijn dit handige tips:

 1. Scherpe schaar

  Zorg ervoor dat je een scherpe schaar hebt, die gemakkelijk door je baby’s haar snijdt. Met een botte schaar heb je kans dat je haartjes uittrekt in plaats van afknipt, waarbij je baby pijn kan voelen. Met een scherpe schaar moet je natuurlijk uitkijken dat je baby zich er niet aan bezeert doordat het naar de schaar grijpt. Je koopt een goede schaar bij bijvoorbeeld Koosvanderbeek.

 2. Met z’n tweeën

  Als je je baby’s haar wilt knippen en je bent geen volleerde kapster, zorg dan dat iemand je helpt. De één knipt, de ander houdt het hoofdje van je baby vast of kan voor wat afleiding zorgen.

 3. Handdoek voor de haartjes

  Hang een handdoek om de schouders van je kindje en zet deze goed vast. Je voorkomt daarmee dat die kleine kriebelhaartjes overal in komen te zitten als je ze eenmaal hebt afgeknipt.

 4. Maak de haartjes nat

  Gebruik een plantenspuit om de haartjes van je baby nat te maken voor je gaat knippen. Of knip je baby in bad. Je kunt beter zien wat je doet als de haartjes nat zijn. Denk er wel aan dat nat haar langer lijkt dan droog haar. Als het opdroogt springt haar altijd een stukje omhoog. Dat is niet bij iedereen hetzelfde maar kan wel een paar centimeter zijn bij langer haar, dat bijvoorbeeld ook nog krult. Houd dus bij het knippen iets meer lengte aan dan je eigenlijk wilt.


LEES OOK: Mooi haar voor drukke mamas: tips!
EN Krullen in je haar? Met deze tips houd je ze mooi en gezond!


Voor het eerst naar de kapper

Als je baby ongeveer één jaar oud is, is het meestal tijd voor zijn of haar eerste kappersbezoek. Maar hoe zorg je dat je kind rustig blijft bij de kapper?

 1. Bereid je kindje voor

  Laat je kindje eerst wennen aan de kapper. Je kunt dit doen door hem of haar mee te nemen als je zelf geknipt moet worden. Maak daarbij goed duidelijk dat het knippen van je haar geen pijn doet. En vertel dat je haar vanzelf weer verder groeit. Als je dan de afspraak hebt gemaakt bij de kapper voor je kindje, bereid het dan ook goed voor. Vertel dat er een afspraak is en dat haar of zijn haar nu geknipt zal worden.

 2. De afspraak

  Maak de afspraak voor je kindje bij de kapper liefst in de ochtend. Op een tijdstip dat je kindje fit is en niet te moe of huilerig. Maak een afspraak, zodat je niet te lang hoeft te wachten en er geen eetmoment overgeslagen hoeft te worden. Dus voorkom onnodige stress.

 3. Kies een kinderkapper

  Sommige ‘gewone’ kappers zijn het wel gewend om kleine kinderen te knippen. Dat zal geen problemen geven. Maar neem je liever het zekere voor het onzekere? Dan kun je voor een speciale kinderkapper kiezen. Een kinderkapper heeft meer ervaring met kleintjes, stelt je kindje op z’n gemak en weet bovendien precies hoe kleine kinderen makkelijk stil blijft zitten. Zij hebben vaak speciale stoelen en veel speelgoed om je kindje bezig te houden tijdens de knipbeurt.

En vergeet niet een plukje van het eerste babyhaar te bewaren voor later. Het is een tastbare herinnering aan deze schattige babytijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.