Baby shower, wat is dat eigenlijk? & Tips voor organiseren

baby shower

Tegenwoordig hoor je steeds vaker dat aanstaande moeders verrast worden met een baby shower. Oorspronkelijk komen baby showers uit India. Hier worden moeders in verwachting namelijk altijd getrakteerd op een speciaal feest. Het huis van de moeder wordt versierd en er worden cadeautjes gegeven waaruit moet blijken dat de nieuwe baby welkom is in de familie. Deze traditie waaide al snel over naar Amerika, waar de baby shower gewoon een leuke gelegenheid werd waarbij de aanstaande moeder werd verrast op een leuke dag met haar vriendinnen.

Baby shower voor en door vriendinnen

In Nederland zijn baby showers tegenwoordig ook steeds populairder, omdat het voor veel jonge moeders als een laatste vriendinnendag zonder kinderen wordt gezien. Alles staat in het teken van de baby die op komst is. Vaak worden baby showers namelijk ook helemaal aangekleed in een blauwe of roze kleur, afhankelijk van het geslacht van de baby. Cadeautjes kunnen natuurlijk ook niet ontbreken. Meestal wordt er een baby shower georganiseerd voor moeders die hun eerste kindje verwachten. Dit betekent dat de meeste cadeaus vooral kleinigheidjes zijn die de ouders nodig hebben wanneer de baby er eenmaal is. Ken je iemand die binnenkort een kindje verwacht? Dan wil je misschien wel een baby shower organiseren, maar hoe pak je dat aan? Er zijn een aantal zaken die niet kunnen ontbreken bij een baby shower: een gezellige aankleding, leuke activiteiten en mooie cadeaus. Hier kan je wat inspiratie vinden om zo de perfecte baby shower te organiseren voor je vriendin, zus of collega.

De aankleding

Het thema van een baby shower is natuurlijk vanaf het begin al duidelijk: baby’s. Veel mensen kiezen er dan ook voor om de baby shower helemaal in dit thema onder te dompelen. Er zijn enkele manieren waarop je snel en gemakkelijk een echt babyfeestje kunt organiseren. Weet je al of de baby een jongen of een meisje wordt? Decoreer de baby shower dan in een roze of een blauwe kleur. Natuurlijk kan je ook voor een neutrale babykleur kiezen zoals pastelgeel. Koop een aantal ballonnen, bekertjes, servetjes en andere kleine accessoires in deze kleur. Zo oogt de baby shower al meteen als een echt geheel. Wil je echt uitpakken met het babythema? Decoreer de baby shower dan met vlaggetjes gemaakt van luiertjes of koop een aantal decoraties met een ooievaar erop. Ook het eten mag niet achterblijven. Een baby shower kan net als ieder ander feestje niet zonder een taart. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Een taart in de vorm van een baby of een zwangere buik is populair, maar je kunt ook gewoon een simpele roze of blauwe taart laten maken. Misschien is de naam van de baby al bekend. In dat geval kan je deze op de taart laten spuiten. De luiertaart is tegenwoordig ontzettend populair: dit is geen eetbare taart maar een toren van opgestapelde luiers en andere handige babyspulletjes. Zo heeft de aanstaande moeder meteen een grote voorraad in huis voor wanneer de baby komt.

Baby shower spelletjes

Je kunt ervoor kiezen om vooral met elkaar bij te kletsen tijdens de baby shower, maar het is wel zo aardig om ook een leuke activiteit te organiseren. Er zijn verschillende spelletjes die je tijdens een babyshower kunt spelen. Deze spelletjes hebben natuurlijk allemaal iets te maken met baby’s. Een populaire activiteit is luier ruiken. Voor dit spelletje vul je een aantal luiers met eten, kruiden of andere dingen met een sterke geur. Vervolgens moet iedereen op de baby shower raden wat er in de luier is gestopt. Heeft iedereen haar gok opgeschreven? Op een groot scorebord kan je de gescoorde punten bijhouden. Ben je een feestje aan het organiseren voor een groep creatieve vrouwen? Dan is het leuk om samen rompertjes te ontwerpen voor de nieuwe baby. Dit is een leuke activiteit voor jullie en voor de moeder, want zij heeft voortaan een kast vol met rompertjes die zijn ontworpen door haar beste vriendinnen. Met een paar witte rompertjes, textielstiften, kledingverf en extra stukjes stof kunnen jullie allemaal een eigen kunstwerkje maken. Let er natuurlijk wel op dat de gebruikte stiften en verf veilig zijn voor baby’s. Een laatste activiteit voor tijdens de babyshower is het babyfoto raden. Tijdens deze activiteit leren jullie elkaar allemaal beter kennen. Vraag aan iedere gast van de baby shower of zij (of hij) een eigen babyfoto van vroeger mee wil nemen. Nummer alle foto’s en laat iedereen raden welke foto bij wie hoort. De persoon met de meeste goede antwoorden krijgt een leuke prijs!

Het perfecte cadeau

Dit feestje is natuurlijk niet compleet zonder een babyshower cadeau. Er zijn ontzettend veel verschillende dingen die je aan een moeder kunt geven. Een traditioneel geschenk voor een baby shower is natuurlijk voor de toekomstige baby. Zo kan je ervoor kiezen om een mooie knuffel uit te zoeken voor het kindje. Ook ander speelgoed zoals een rammelaar is altijd welkom. Moet de babykamer nog ingericht worden? Dan is de baby shower de perfecte gelegenheid om een aantal mooie accessoires voor het kamertje cadeau te doen. Zo kan je een talloze lieve nachtlampen vinden die de babykamer sfeervol maken. Sommige nachtlampen zijn bovendien praktisch voor de ouders, omdat ze een ingebouwde babyfoon bevatten. Dit soort praktische cadeaus zijn natuurlijk ook altijd welkom. Jonge ouders moeten vaak ontzettend veel belangrijke spullen in één keer kopen, dus het is altijd fijn wanneer je vriendinnen mee kunnen helpen met het kopen van een aantal essentiële babyspullen. Iedereen weet dat de moeder verrast moet worden met cadeaus tijdens een baby shower, maar tegenwoordig krijgen de gasten ook vaak een kleinigheidje. Deze babyshower bedankjes zijn vaak kleine cadeautjes waarmee je de gasten bedankt dat ze zijn gekomen. Wanneer jij de baby shower organiseert, is het wel zo fijn wanneer jij ook de bedankjes regelt. Zo zorg je dat de aanstaande moeder helemaal niks hoeft te doen. Een simpele maar leuke gadget is al voldoende om je gasten te bedanken voor de baby shower.

3 reacties

 1. Carlijn Verbeek

  Hoi Emma,

  Ik denk dat mijn reactie een beetje laat is maar ik heb laatst leuke communicatiekaarten gekregen van mijn schoonzusje. Misschien heb je hier nog wat aan! Groetjes, Carlijn

 2. Emma van der Lindee

  Heey,

  Wat een leuk blog artikel! Ik ben toevallig zelf bezig met het organiseren van een surprise babyshower voor mijn beste vriendin. Wat een hoop werk is dat zeg! Maar wel heel leuk. Ik loop alleen vast bij het vinden van een leuk cadeau en thema.. Heeft iemand een leuk idee of tips?:)

  Ik hoor het graag!

  Groetjes,
  Emma van der Lindee

  • Hoi Emma, dank je voor je compliment:) Als je een thema zoekt, denk dan eens goed na over de hobby’s van je vriendin. Of heeft zij een idool? Je zou het thema daarover kunnen laten gaan en bijvoorbeeld iets laten bedrukken of een activiteit verzinnen, wat aansluit bij haar interesse. Lukt je vast wel! Groetjes, Vivienne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.