Welke garagedeur kies jij, die past bij jouw huis?

Welke garagedeur

De aanschaf van een nieuwe garagedeur is een aankoop die je niet regelmatig doet. Tegenwoordig zijn garagedeuren verkrijgbaar in verschillende soorten, maten en materialen. Omdat er veel keuze is, is het van belang om ook goed te kijken welk type het beste past bij jouw woning en smaak. In dit artikel helpen we je op weg om te kiezen welke garagedeur past bij jouw huis en smaak.

De draairichting van de garagedeur

De draairichting van een garagedeur heeft gevolgen voor de manier waarop de deur gebruikt wordt. Bij een openslaande garagedeur bijvoorbeeld kan de auto niet vlak onder de garage worden geparkeerd omdat anders de deurbladen van de garage tegen de auto aan komen. Met een kanteldeur is het juist van belang dat het plafond in de garage vrij blijft zodat tijdens het openen van de garagedeur deze in de rails kan worden gehangen. Bij zijdelingse deuren daarentegen moet je juist de muren in de garage vrijhouden om plaats te maken voor de rails. Deze rails worden namelijk horizontaal langs een van de zijmuren gemonteerd. Al met al is het dus belangrijk dat je rekening houdt met de manier waarop de deur moet worden gebruikt en welke ruimte het in beslag gaat nemen zodat je weet dat deze vrij moet worden gehouden.

Het materiaal

Als je een garagedeur aankoopt heb je de keuze uit kunstoffen, stalen of houten garagedeuren. Houten garagedeuren zijn de duurste optie en vergen daarnaast ook het meeste onderhoud. De goedkoopste optie in materiaal is staal. Kanteldeuren worden vaak van staal gemaakt, waardoor deze combinatie van soort en materiaal meestal ook de goedkoopste is. Een kunststof garagedeur is in principe onderhoudsvrij. Je zou deze eens in de zoveel tijd kunnen verfen, maar verder heb je er geen onderhoud aan.

Soorten garagedeuren

Je kunt garagedeuren in verschillende soorten kopen. Je kunt ze ook op maat laten maken. Als je bijvoorbeeld een extra brede doorgang wilt. Of een andere afmeting van de deuropening hebt.

Om te beginnen kun je kiezen uit een kanteldeur. Een kanteldeur is jarenlang een standaard garagedeur geweest,  is enkelwandig en gaat tussen 2 spijlen door. En nadeel van een kanteldeur is dat de kieren niet sluiten. Daardoor kan er makkelijk tocht ontstaan. Daarom kiezen veel mensen er tegenwoordig voor om een sectionale garagedeur aan te schaffen. Omdat deze dankzij afsluitende rubbers geen tocht doorlaten.

Een sectionale garagedeur is opgebouwd uit horizontale lamellen en is een van de beste geïsoleerde garagedeuren. Als een sectionale garagedeur is uitgevoerd met een elektrische bediening is deze dan ook nog eens extra veilig. Het belangrijkste voordeel van een sectionaal deur is dat veel merken sectionale garagedeuren aanbieden die altijd passen in de deuropening.

Ook kun je kiezen voor een openslaande deur. Deze zijn vaak van hout gemaakt en hebben veel voordelen te bieden, behalve dat deze dus meestal wel de duurste in hun soort zijn.

Een extra toepassing voor je garagedeur is een loopdeur. Een loopdeur is te toe passen op een kanteldeur en een sectionaal deur waarbij je de garage snel kunt betreden zodat dat je het hele deurblad hoeft te openen. Deze optie is vooral handig als je bijvoorbeeld je fiets in de garage parkeert en hiermee snel in en uit wilt kunnen. 

Het uiterlijk van de garagedeur

Naast dat de soort en het materiaal van de garagedeur belangrijk is moet de uitstraling van de deur natuurlijk ook passen bij het uiterlijk van je woning. Hierbij is het van belang dat het materiaal, de kleur en de motieven bij de woning aansluiten. Kijk daarbij ook naar het uiterlijk van de ophanging en het aandrijfsysteem. Deze moeten bij zowel de woning als de deur zelf passen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *