Lekker warm in huis en toch zuinig met energie

lekker warmNiks is lekkerder dan na een lange wandeling of na je werk op een winterse dag thuis te komen in een warm huis. De kachel staat hoog en misschien heb je zelfs een open haard om de sfeer nog verder te verhogen. Maar dat kost ook best wat. Energie is duur. En dat is misschien maar goed ook, want het dwingt ons om er spaarzaam mee om te gaan. En dat is weer beter voor het milieu. Hoe krijg je het nu lekker warm in huis en kun je tegelijk zuinig omspringen met energie?

Laat je huis isoleren

Als je een eigen huis hebt is het de moeite waard ramen en muren goed te isoleren. Een huis met dubbele ramen verbruikt minder energie om dezelfde aangename temperatuur te behouden dan een huis met enkele ramen waar je de wind bijna doorheen voelt tochten. Tocht wil je ook graag zoveel mogelijk voorkomen. Dat kun je doen door met tochtstrips te werken. En als je kans ziet je muren en het dak te isoleren, dan ben je helemaal klaar. De kosten voor zo’n verbouwing verdien je terug met een lagere gasrekening.

Draag warme kleding

Vooral kinderen lopen graag in hun zomerkleding. Het zit luchtig en hangt wat losser om je lichaam. Dat voelt comfortabel. Maar in de winter is het wel handig ook echt winterkleding te dragen in huis. Neem een lekker groot wollen vest en warme sloffen. Kleed de kinderen net iets warmer aan, zonder dat zij aan comfort hoeven verliezen. Met warmere kleding zoals een huispak, kun je de verwarming net een paar graden lager zetten. En dat scheelt al veel energie en dus ook kosten.

Energiezuinige verwarmingsketel

De verwarming een paar graden lager zetten scheelt al energie. En isoleren ook. Maar een energiezuinige ketel draagt ook goed bij aan een besparing op energie en geld. Een energiezuinige ketel kun je best voordelig aanschaffen. Draai de thermostaat bovendien bij koud weer ’s nachts in de winter ook niet helemaal terug op nul graden. Het kost minder energie je huis een klein beetje warm te houden, dan het van erg koud naar een beetje warm te krijgen. Alles bij elkaar helpt het je een lekker warm huis te houden voor minder geld. En je bespaart ook energie en het milieu.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.