Huishouden, hoe doe je dat snel en effectief?

Huishouden zelf doen of samen?

huishoudenHeb je weinig tijd, maar wil je toch zelf je huis schoon houden? Huishouden kan op veel verschillende manieren. Misschien ben je gewend alles elke week grondig te doen. Of je doet elke dag een beetje. Doe je alles alleen omdat je denkt dat je het zelf beter kunt? Of laat je jouw gezin helpen? Gek genoeg is het voor veel vrouwen moeilijk zelfs eenvoudige schoonmaakklusjes uit handen te geven. We willen het huishouden graag op onze eigen manier doen. Maar als we praktischer te werk gaan en meer uitbesteden, kunnen we veel tijd winnen. Hoe je dat snel en effectief doet lees je hier.

Plan korte momenten in

Neem regelmatig gedurende jouw drukke week slechts vijftien minuten om een ruimte op te ruimen en schoon te maken. Plan het in op momenten waarvan je weet dat je energie hebt en er niets tussen kan komen. Bijvoorbeeld in de ochtend als je ontbijt gaat maken voor je gezin, ruim dan terwijl je thee zet de vaatwasser alvast uit. Maak het aanrecht leeg en maak het schoon. Neem de stofzuiger alvast mee als je naar beneden loopt en zuig de vloer. Zodra het gezin de deur uit is, dweil je de vloer. Zo is de keuken alvast klaar. Het zelfde kun je doen met de woonkamer als je thuis komt uit je werk, voordat je gaat koken. Zo kom je in de avond in een opgeruimde gezellige ruimte tot rust. Soms is een keer per week genoeg, maar met een druk gezin kun je dit meerdere keren per week doen of misschien zelfs elke dag.

Iedereen zijn eigen spullen opruimen

Je kent het vast wel. De meeste gezinsleden laten alles overal slingeren. En dat maakt van een net opgeruimd huis binnen enkele uren een rommelhok. Je kunt kinderen leren om hun eigen spullen op te ruimen. Jij en je partner moeten dan wel het goede voorbeeld geven. En je moet jezelf ook bedwingen om niet alles zelf op te ruimen. Als jouw kind iets laat slingeren en bijvoorbeeld al boven is om te gaan slapen, is het op dat moment veel gemakkelijker om het even zelf te doen. Maar zolang je dat doet, leren zij het nooit. Roep een of twee keer desnoods je kind uit bed om zijn of haar spullen op te ruimen. Zo leren ze dat ze er echt niet onderuit komen. Laat ze bijvoorbeeld ook niet afspreken met vrienden voordat hun eigen kamer opgeruimd is. Of spreek een vaste dag af dat je gaat stofzuigen en zeg dat je alles wat op de vloer ligt op zult zuigen. Duidelijke afspraken hierover schelen jou elke dag bakken met tijd en energie.

Samen leven samen poetsen

Als je kinderen groot genoeg zijn, geef ze dan een taak in het huishouden. Begin bijvoorbeeld met de afwas. Iemand ruimt de tafel af, de ander spoelt en zet het servies in de vaatwasser. Als je afval scheidt, zorg dan dat iedereen weet waar het oud papier heen moet en waar het plastic in gaat. Als je kinderen al wat groter zijn, kunnen ze ook stofzuigen. Als je bang bent dat ze dat niet grondig genoeg doen, doe het dan eerst een paar keer voor en dwing ze goed op te letten. Ook het vouwen van de was is gemakkelijk te doen voor kinderen. Ze moeten het eerst leren, maar je zult zien dat ze ook trots kunnen zijn op een taak die zij goed volbrengen. Prijs hen vooral de hemel in als ze het goed en op tijd doen. Maar accepteer geen smoesjes om het niet te doen.

Projecten voor grondige schoonmaak

Als je elke dag vijftien tot dertig minuten besteedt aan het bijhouden van een schoon huis, kost je dat minder energie dan wanneer je het lange tijd laat verslonzen. Er zijn natuurlijk altijd nog van die klusjes, die blijven liggen. Zoals de kastjes van binnen schoonmaken of de spinnen ragen in de hoeken van de plafonds. Plan deze klusjes in als je ziet dat ze nodig zijn. Kast voor kast of plank voor plank en kamer voor kamer. Zo voorkom je dat je hele weekenden aan het poetsen bent. Want in het weekend wil je rusten en leuke dingen doen. En het liefst in een schoon en opgeruimd huis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.